Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Popolnoma domač BOKAŠI posip
(Prenos iz arhiva)
Zdravo vsi.
Tukaj bom dokumentiral proces izdelave posipa z domačimi zvarki.
Vabljeni s svojimi idejami, komentarji, nasveti, pomisleki.
---
Bokaši posip
Bokaši posip je zelo uporabna zadeva, uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri navadnemu kompostiranju, v gospodinjstvu nasploh itd.
Marsikdo ne kupuje bokaši posipa, ampak ga pripravi sam doma s pomočjo otrobov, melase ter EM koncentrata.
Domači mikrobi za pripravo bokaši posipa
Moje razmišljanje vedno potuje v smeri domačega in sicer pripraviti bokaši posip od samega začetka brez potrebe po kupovanju EM koncentrata in ostalih potrebščin.
EM je tekoči koncentrat, ki vsebuje koristne mikroorganizme.
Le te lahko najdemo v naravi.
Primerjava s komercialnimi izdelki
Za začetek bo poizkus potekal tako, da bom bokaši posip naredil s pomočjo komercialnega izdelka EM - Koncentrat, otrobov ter melase.
Ta posip bo služil za konkretno primerjavo s posipi, ki jih bom naredil s pomočjo domačih mikroorganizmov in tako videl, če sem uspešen.
DODANO KASNEJE:
Poizkusi so se uspešno zaključili.
Posip je preprosto narediti z lokalnimi mikrobi.
Malo nižje je recept.Nazadnje urejal/a zuf 19 Okt 2017 10:48; skupaj popravljeno 28 krat
Tukaj bom dokumentiral proces izdelave posipa z domačimi zvarki.
Vabljeni s svojimi idejami, komentarji, nasveti, pomisleki.
---
Bokaši posip
Bokaši posip je zelo uporabna zadeva, uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri navadnemu kompostiranju, v gospodinjstvu nasploh itd.
Marsikdo ne kupuje bokaši posipa, ampak ga pripravi sam doma s pomočjo otrobov, melase ter EM koncentrata.
Domači mikrobi za pripravo bokaši posipa
Moje razmišljanje vedno potuje v smeri domačega in sicer pripraviti bokaši posip od samega začetka brez potrebe po kupovanju EM koncentrata in ostalih potrebščin.
EM je tekoči koncentrat, ki vsebuje koristne mikroorganizme.
Le te lahko najdemo v naravi.
Primerjava s komercialnimi izdelki
Za začetek bo poizkus potekal tako, da bom bokaši posip naredil s pomočjo komercialnega izdelka EM - Koncentrat, otrobov ter melase.
Ta posip bo služil za konkretno primerjavo s posipi, ki jih bom naredil s pomočjo domačih mikroorganizmov in tako videl, če sem uspešen.
DODANO KASNEJE:
Poizkusi so se uspešno zaključili.
Posip je preprosto narediti z lokalnimi mikrobi.
Malo nižje je recept.Nazadnje urejal/a zuf 19 Okt 2017 10:48; skupaj popravljeno 28 krat
Juhej, hvala!
pep, otrobe dobiš na kmetijski zadrugi.
Popolnoma domač Bokaši posip
Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokaši.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti posip brez komercialnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.
Recept z MANJŠIMI količinami:
- 1,5kg listavke
- 3kg otrobov
- 500g sladkorja ali ena skodelica melase
To dvoje dobro mešam in sproti dodajam sladkor ter zadostno količino vode.
Nato tesno natlačim v 10L vedro od mleka ter neprodušno zaprem.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih - so prehrambene kvalitete in imajo zelo dober zrakotesni pokrov.
Listavka + otrobi.
-
V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.
Dodajanje vode za primerno vlažnost.
Ko stisnemo v pest ne sme tečt, mora pa ostati sprijeto, ko razklenemo dlan.
Dobljeno mešanico močno natlačimo v izbrano posodo, ki jo nato zrakotesno zapremo in damo na sobno temperaturo za en mesec.
- -
Shranjevanje
Takoj, ko je posip gotov ga je najbolje popolnoma posušiti (v tanki plasti na vetru in soncu), saj se veliko lažje shranjuje in uporablja.
Uporaba
Posip je zelo uporabna zadeva - uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri hladnemu kompostiranju, pri WC kompostiranju, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.Nazadnje urejal/a zuf 13 Jun 2017 22:42; skupaj popravljeno 27 krat
pep, otrobe dobiš na kmetijski zadrugi.
Popolnoma domač Bokaši posip
Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokaši.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti posip brez komercialnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.
Citiram: |
20 kg gozdnega humusa oz. listavke 40 kg otrobov 10 kg melase voda 200L sod Zmešamo otrobe in listavko. Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura. Zrakotesno zapremo za en mesec. Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi. Po enmu mesecu je posip gotov. |
Recept z MANJŠIMI količinami:
- 1,5kg listavke
- 3kg otrobov
- 500g sladkorja ali ena skodelica melase
To dvoje dobro mešam in sproti dodajam sladkor ter zadostno količino vode.
Nato tesno natlačim v 10L vedro od mleka ter neprodušno zaprem.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih - so prehrambene kvalitete in imajo zelo dober zrakotesni pokrov.
Listavka + otrobi.
-
V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.
Dodajanje vode za primerno vlažnost.
Ko stisnemo v pest ne sme tečt, mora pa ostati sprijeto, ko razklenemo dlan.
Dobljeno mešanico močno natlačimo v izbrano posodo, ki jo nato zrakotesno zapremo in damo na sobno temperaturo za en mesec.
- -
Shranjevanje
Takoj, ko je posip gotov ga je najbolje popolnoma posušiti (v tanki plasti na vetru in soncu), saj se veliko lažje shranjuje in uporablja.
Uporaba
Posip je zelo uporabna zadeva - uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri hladnemu kompostiranju, pri WC kompostiranju, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.Nazadnje urejal/a zuf 13 Jun 2017 22:42; skupaj popravljeno 27 krat
Zuf, tole bo zanimivo in - predvidevam - hudo uporabno.
Tudi sama dajem absolutno prednost domačim virom, tudi na primer pri barvanju volne z rastlinami, zato me tile tvoji poskusi še toliko bolj razveseljujejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tudi sama dajem absolutno prednost domačim virom, tudi na primer pri barvanju volne z rastlinami, zato me tile tvoji poskusi še toliko bolj razveseljujejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje