Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hruške
mFranc.
V preteklosti so bile PITURALI stalni gost v naši pečici in še bodo.
Sem si tudi ogledal tisto diplomsko. Na sl. 8 vidim da so prekoračili čas peke ali pa temperatura- rezultat pokanje plodov in izlitje sokov.Velik pomen ima tudi čas od obiranja plodov do uporabe.S tem sem se tudi jaz soočil, pa tudi z nezadostno termično obdelavo pri hruški FERMENTINKA.Vaja dela mojstra, zato sem tudi pristaš nižje temperature pri pečenu, katera pri večjih plodovih nikdar ne presega 200st. c.
Evo, pa ste celinarji pri PITURALI v prednosti za ozimnico zaradi nižjih temperatur skladiščenja. . Samo sadna drevesa bo potrebno nabaviti.Sem kljub lastnemu cepljenju nabavil preteklo leto dve kapitalni- večletni od "ENZO MAIOLI"-IT. zame in Ivipičija. Pa da vidimo kako uspeva na štajerskem koncu.Pa da se nisem spomnil pred letošnjim jesenskim srečanjem na te sadeže.
lp. Vinkoz
V preteklosti so bile PITURALI stalni gost v naši pečici in še bodo.
Sem si tudi ogledal tisto diplomsko. Na sl. 8 vidim da so prekoračili čas peke ali pa temperatura- rezultat pokanje plodov in izlitje sokov.Velik pomen ima tudi čas od obiranja plodov do uporabe.S tem sem se tudi jaz soočil, pa tudi z nezadostno termično obdelavo pri hruški FERMENTINKA.Vaja dela mojstra, zato sem tudi pristaš nižje temperature pri pečenu, katera pri večjih plodovih nikdar ne presega 200st. c.
Evo, pa ste celinarji pri PITURALI v prednosti za ozimnico zaradi nižjih temperatur skladiščenja. . Samo sadna drevesa bo potrebno nabaviti.Sem kljub lastnemu cepljenju nabavil preteklo leto dve kapitalni- večletni od "ENZO MAIOLI"-IT. zame in Ivipičija. Pa da vidimo kako uspeva na štajerskem koncu.Pa da se nisem spomnil pred letošnjim jesenskim srečanjem na te sadeže.
lp. Vinkoz
No pa sem nekaj novega zvedela da se ta hruška tako imenuje pituralka in da je tako vse stranska uporabna ,kajti moj oče je goji zaridi žganja saj mu je ta hruška kar velik prinesla res bogato obrodi ,tako da sem jo sama tudi k hiši priženila pa je že pokazala velik sadežov ,bom drugo leto pa jo sklediščila no nekaj bo šlo tudi za žganje.
Nekje proti koncu Novembra me je razveselila paketna pošiljka na vhodnih vratih. V vsem tem me je presenetilo tiho uslišanje mojega občudovanja omenjene Pituralke in sicer naše skupne kolegice Metuljc, ter njene znanke iz Goriške. Kot nakazano, obdarjen sem bil s temi čudežnimi "rjavkami".
Do božičnih praznikov sem jim namenil čas za zorenje, hkrati sem si dovolil precej opazovanja in občudovanja teh plodov.
Torej. Božič in tega dni sladica.
Recepti priprave nič drugega kot preprosto po vinkoz-ju.
Vtisi. Zelo zanimivo. Okusi nežni, malce posebni. Pred peko smo dodali pripravljen sladkorni sirup in menim, da bi kakšni močnejši okusi prekrivali prvobitno nežnost arome. Ob serviranju še luskinice kokosa. Ne izključujem sicer kakšne potencialne gurmanske mojstrovine, a tudi to je bilo zelo, zelo dobro. Posebno.
V zveščiču "načrt sadovnjaka" je že označen prostor za omenjeno sorto.
Metuljc in D. najlepša hvala za božično sladico.
Do božičnih praznikov sem jim namenil čas za zorenje, hkrati sem si dovolil precej opazovanja in občudovanja teh plodov.
Torej. Božič in tega dni sladica.
Recepti priprave nič drugega kot preprosto po vinkoz-ju.
Vtisi. Zelo zanimivo. Okusi nežni, malce posebni. Pred peko smo dodali pripravljen sladkorni sirup in menim, da bi kakšni močnejši okusi prekrivali prvobitno nežnost arome. Ob serviranju še luskinice kokosa. Ne izključujem sicer kakšne potencialne gurmanske mojstrovine, a tudi to je bilo zelo, zelo dobro. Posebno.
V zveščiču "načrt sadovnjaka" je že označen prostor za omenjeno sorto.
Metuljc in D. najlepša hvala za božično sladico.
Juglans-
Mislim, da je v prispevku fot hrušk PITURALI na tvojem krožniku.
Vse lepo in prav, le čas v pečici je bil prekoračen. Sok se ne bi smel razliti
po krožniku.Nekaj minut manj v pečici. Ravno zadnjo soboto v novembru popoldan sem jih zasledil tu pri nas v trgovini s sadjem. CENA-1e.Niso pa bile kalibrirane!!! Sem pomislil na tvoje kulinarične želje, a že s naslednjim dnem moja daljša odsotnost od doma. žal.
lp. Vinkoz.
Mislim, da je v prispevku fot hrušk PITURALI na tvojem krožniku.
Vse lepo in prav, le čas v pečici je bil prekoračen. Sok se ne bi smel razliti
po krožniku.Nekaj minut manj v pečici. Ravno zadnjo soboto v novembru popoldan sem jih zasledil tu pri nas v trgovini s sadjem. CENA-1e.Niso pa bile kalibrirane!!! Sem pomislil na tvoje kulinarične želje, a že s naslednjim dnem moja daljša odsotnost od doma. žal.
lp. Vinkoz.