Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pripravimo Gartlc čaj
evo, v ruski čaj sem naribala 81% čokolado, dodala mlet čili, in malo mleka na koncu. Videt je kot kakav, okus je kakav in sled čaja se čuti, čili pa lepo zažiga po ustih, ampak ga grenko sladka čokolada malo ublaži. Še bo na sporedu _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Anne Brontë
juglans je napisal/a: |
Drugače pa meni odgovarja malo, malo čilija (ne preveč hudega) v kislem zelju. Skupaj dam kar kisati, ampak samo toliko da malce "pikne". Zelo dobro. |
Sigurno se da čili uporabiti na veliko načinov, tudi samo kot začimba. Sam ga ne uporabljam hudo raznovrstno, potuha pa so sveži čiliji, ki jih imam skozi večina mesecev v letu. Konkretno, kar precej čilijev je še na grmih Habanero, Bonnet (grmi pa precej ubogi zaradi prenizkih temperatur) in najlepši na Jalapeno TAM. Ko sem pred mesecem pobral zadnje zrele Rocoto, sem šele opazil da je še veliko zelenih, ki so se skrivali v gošči. In bodo začeli zoreti čim se pojavi sonce v januarju, februarju.
Mene poznate kot velikega zagovornika čilija, za kar pa imam zelo močne, "waterproof" argumente .
Predvsem s stališča krepitve organizma proti prehladom in virozam.
Čeprav so razni čaji še vedno v uporabi, so izgubili precej veljave, pardon, ogromno veljave v bitki z zgoraj omenjenimi nadlogami. Še vedno, dnevno, skodelica ali dve zelenega čaja, pa velikokrat kopriva, in potem čajčki po potrebi/občasno , npr. meta, melisa, kamilica, timijan itd.
V slučaju prehladov, viroz, iz sedanjega vidika in izkušenj s čilijem, lahko učinkovitost čajev uvrstim v znano modrost: brez čaja sedem dni, s čajem en teden .
Žal ...
Če so me včasih viroze pozimi onesposobile za precej tednov; ekstremno kakšna "zapacana" viroza (ja, res pa nikoli nisem znal viroz, grip, preležati) pa celo več mesecev, v treh letih odkar uživam čilije, teh nadlog skoraj ne poznam! Svež primer; včeraj ponoči (iz petka na soboto) sem čutil neko vrtoglavico, v soboto pa sem se zbudil prepoten, z trebušnimi in težavami v mišicah in kosteh. Še bentil sem, da je čili "popusti" . Zvečer sem bil pa že precej OK, in danes skoraj dober. Žena je to ravno prebolela v hujši obliki, po dobrem tednu bolečin.
LP_________________mfranc