Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika - Capsicum annuum
Oboje, o zelenem paradižniku in papriki je, če mene vprašate, mit. Ker, ko jemo zelene bučke, zelene kumare, pa rumeno papriko (ki bi bila zrela rdeča), pa melancane, v katerih seme še ni zrelo (če je zrelo, so oni zreli, nam pa zanič), pa stročji fižol, mlad grah, se pa o "zdravosti" ne sprašujemo? Zakaj že ne?
No, solanina je morda res kaj malega v nezrelih razhudnikovkah, ampak, to niso rastline iz narave, to so dolga desetletja gojene rastline, ki so selekcionirane namensko. Zakaj radič ni grenek, pa melancani tudi ne? Poskusite liste potrošnika, spomnite se na melancane (lahko vam pa podarim kakega rdečega, drobnega, a ne, Plamenka), pa boste videli, kaj je grenko. To so izhodne vrste, iz narave (ali precej blizu njim), one so se skozi dolgo evolucijsko zgodovino prilagodile na to, da s to neužitnostjo preprečujejo plenilcem, da bi pojedli plodove, preden so v njih semena zrela in da jih pojedo čimprej potem, ko semena dozorijo. Strategija preživetja pač.
Človeku to ni pomembna, mu je prej moteča lastnost, zato je izbiral manj grenke sadeže, skozi generacije se je ta lastost izgubljala.....torej se je manjšala količina grenkih, potencialno strupenih snovi v njih.
Vprašajte se, zakaj so včasih naribane kumare obvezno oželi, pa melancane nasolili, oželi, da je genek sok iztekel. Jih zdaj še? No, jaz ne, ker ne grenijo več. (letošnje kumare so grenile iz drugih razlogov).
Kar se mene tiče, bom mirno jedla zelene paradižnike, paprike, bučke, kumare, češnje, ki so toliko zrele, da se jih že da pojesti,.....pa jabolka tudi, čeprav bodo peške v njih še bele, nezrele.
Malo sem se razpisala, upam, da ne preveč.
No, solanina je morda res kaj malega v nezrelih razhudnikovkah, ampak, to niso rastline iz narave, to so dolga desetletja gojene rastline, ki so selekcionirane namensko. Zakaj radič ni grenek, pa melancani tudi ne? Poskusite liste potrošnika, spomnite se na melancane (lahko vam pa podarim kakega rdečega, drobnega, a ne, Plamenka), pa boste videli, kaj je grenko. To so izhodne vrste, iz narave (ali precej blizu njim), one so se skozi dolgo evolucijsko zgodovino prilagodile na to, da s to neužitnostjo preprečujejo plenilcem, da bi pojedli plodove, preden so v njih semena zrela in da jih pojedo čimprej potem, ko semena dozorijo. Strategija preživetja pač.
Človeku to ni pomembna, mu je prej moteča lastnost, zato je izbiral manj grenke sadeže, skozi generacije se je ta lastost izgubljala.....torej se je manjšala količina grenkih, potencialno strupenih snovi v njih.
Vprašajte se, zakaj so včasih naribane kumare obvezno oželi, pa melancane nasolili, oželi, da je genek sok iztekel. Jih zdaj še? No, jaz ne, ker ne grenijo več. (letošnje kumare so grenile iz drugih razlogov).
Kar se mene tiče, bom mirno jedla zelene paradižnike, paprike, bučke, kumare, češnje, ki so toliko zrele, da se jih že da pojesti,.....pa jabolka tudi, čeprav bodo peške v njih še bele, nezrele.
Malo sem se razpisala, upam, da ne preveč.
Če prav razumem, lahko "vodino Nizozemsko oranžno" paprikico , o imenu katere smo že precej debatirali, preimenujemo kar v "Mini Chimes Orange - voda" ??? Tisti pristavek "voda" le za vsak slučaj, ali sploh ne???
Ivčk je napisal/a: |
Voda, po obliki, barvi in velikosti bi si kar upala trditi, da gre na tvoji fotki res za Mini Chimes Orange |
voda je napisal/a: |
Ivčk hvala, od sedaj naprej jo bom tako poimenovala, prej je to bila mala oranžna paprika. zelo malo semen in nekako okus po sadju. lpvoda |
Muha jutro, vsi indici in vsi strokovnjaki kažejo, da je ta prava
-Mini Chimes Orange-
karakteristeke se ujemajo. močno oranžne barve, velikost do okoli 7cm, zelo malo semen (poprečno največ 5), za svojo velikost kar mesnata, sadni okus. grmiček visok okoli 30 cm.
dodatek voda zraven je popolnoma nepotreben. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-Mini Chimes Orange-
karakteristeke se ujemajo. močno oranžne barve, velikost do okoli 7cm, zelo malo semen (poprečno največ 5), za svojo velikost kar mesnata, sadni okus. grmiček visok okoli 30 cm.
dodatek voda zraven je popolnoma nepotreben. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
Ivčk, res je zelo okusna in semenk je okoli 4-6. pred leti sem jo kupila v hoferju kar tako za pojest. lpvoda |
Glede na to bi rekla, da potem to ni mini chimnes orange, saj kaj takega se ne dobi v Hoferju, če se prav spomnim je Ivčk govorila o tem, da jo je vzgojil nekdo s katerim je menjala. In če malo pogooglate te sorte pravzaprav nikjer ne omenjajo, razen v Ivčkinih postih. Je pa še kar nekaj takih podobnih sort recimo Hamik . Bo treba sprobat.