Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika - Capsicum annuum

tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

In kaj sedaj, ko so paprike zelene in ne rdeče, zunaj pa mraz?

Ravno tako kot zelen nezrel paradižnik, tudi zelena paprika, ki ni dozorela ni ravno zdrava.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Tjesih, misliš da zelena paprika - nedozorela ni zdrava; jaz sem jo poleti malcala, ker ni hotla preit v kakšno drugo barvo. Surprised
Mi lahko poveš, kaj ma oziroma nima?
Irena
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Oboje, o zelenem paradižniku in papriki je, če mene vprašate, mit. Ker, ko jemo zelene bučke, zelene kumare, pa rumeno papriko (ki bi bila zrela rdeča), pa melancane, v katerih seme še ni zrelo (če je zrelo, so oni zreli, nam pa zanič), pa stročji fižol, mlad grah, se pa o "zdravosti" ne sprašujemo? Zakaj že ne?
No, solanina je morda res kaj malega v nezrelih razhudnikovkah, ampak, to niso rastline iz narave, to so dolga desetletja gojene rastline, ki so selekcionirane namensko. Zakaj radič ni grenek, pa melancani tudi ne? Poskusite liste potrošnika, spomnite se na melancane (lahko vam pa podarim kakega rdečega, drobnega, a ne, Plamenka), pa boste videli, kaj je grenko. To so izhodne vrste, iz narave (ali precej blizu njim), one so se skozi dolgo evolucijsko zgodovino prilagodile na to, da s to neužitnostjo preprečujejo plenilcem, da bi pojedli plodove, preden so v njih semena zrela in da jih pojedo čimprej potem, ko semena dozorijo. Strategija preživetja pač.
Človeku to ni pomembna, mu je prej moteča lastnost, zato je izbiral manj grenke sadeže, skozi generacije se je ta lastost izgubljala.....torej se je manjšala količina grenkih, potencialno strupenih snovi v njih.
Vprašajte se, zakaj so včasih naribane kumare obvezno oželi, pa melancane nasolili, oželi, da je genek sok iztekel. Jih zdaj še? No, jaz ne, ker ne grenijo več. (letošnje kumare so grenile iz drugih razlogov).
Kar se mene tiče, bom mirno jedla zelene paradižnike, paprike, bučke, kumare, češnje, ki so toliko zrele, da se jih že da pojesti,.....pa jabolka tudi, čeprav bodo peške v njih še bele, nezrele.
Malo sem se razpisala, upam, da ne preveč.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Metuljc, bingo!_________________Živeti na podeželju je najlepše!
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

2 x bingo bingo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Jaz jem zeleno papriko, takoj ko je okusna, tudi paradižnik bi jedla zelen, če bi bil okusen, pa žal ni Very Happy

Včeraj je šla ven še zadnja paprika, ker ni več kaj veliko obetala, nekaj sem še pobrala dol, pa ne veliko.
Na njeno mesto sem posadila česen.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če prav razumem, lahko "vodino Nizozemsko oranžno" paprikico , o imenu katere smo že precej debatirali, preimenujemo kar v "Mini Chimes Orange - voda" ??? Tisti pristavek "voda" le za vsak slučaj, ali sploh ne???

voda je napisal/a:
čao AA, ker tudi jaz ne poznam imena misliš, da je ta na sliki spodaj -mini orange chimnes. če je, ti jo prinesem (drugače je to tista oranžna mala p. okus po sadju in ima malo semen) . poglej fotke lpvoda

PS: ali ti prinesem obljubljeni prunus ...?

Ivčk je napisal/a:
Voda, po obliki, barvi in velikosti bi si kar upala trditi, da gre na tvoji fotki res za Mini Chimes Orange Wink

voda je napisal/a:
Ivčk hvala, od sedaj naprej jo bom tako poimenovala, prej je to bila mala oranžna paprika. zelo malo semen in nekako okus po sadju. lpvoda
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Muha jutro, vsi indici in vsi strokovnjaki kažejo, da je ta prava

-Mini Chimes Orange-
karakteristeke se ujemajo. močno oranžne barve, velikost do okoli 7cm, zelo malo semen (poprečno največ 5), za svojo velikost kar mesnata, sadni okus. grmiček visok okoli 30 cm.

dodatek voda zraven je popolnoma nepotreben. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

voda je napisal/a:
Ivčk, res je zelo okusna in semenk je okoli 4-6. pred leti sem jo kupila v hoferju kar tako za pojest. lpvoda

Glede na to bi rekla, da potem to ni mini chimnes orange, saj kaj takega se ne dobi v Hoferju, če se prav spomnim je Ivčk govorila o tem, da jo je vzgojil nekdo s katerim je menjala. In če malo pogooglate te sorte pravzaprav nikjer ne omenjajo, razen v Ivčkinih postih. Je pa še kar nekaj takih podobnih sort recimo Hamik . Bo treba sprobat. Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Moram reči,da je moja paprika "voda" dosti bolj bogata s semeni kot naj bi bila. Tako da, hmmmmmmmm. Rada bi torej imela originalno seme, da primerjam.
Odgovori