Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprike 2014

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Meni pa rokovanje namočenih mokrih semen ni povšeči.
Kako se tega lotevate...?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ponavadi sem jih odcedila na cedilu, potem pa iz cedila stresla v lonček in vsako posebej s palčko potisnila v zemljo. Ali namočena kaj prej vzkalijo, ne vem. Letos sem dosedaj sejala le čilije, ki jih nisem predhodno namočila, pa so nekateri vseeno vzkalili zelo hitro. V enem lončku že 3. dan, v dveh pa 4. dan po sejanju. Imam pa precej vlažno zemljo, pa na toplem so - od 22, pa včasih preko 30 stopinj.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Namakam samo paprike in čilije, paradižnike nikoli, ker bi bilo potem rokovanje s tem drobnim semenom res težavno.
Paprike pa odcedim in jih potem s prsti eno po eno spuščam na setveno zemljo, naprej pa tako, kot sem napisala prej, vsako seme potem s prstom ali palčko malo vtisnem v zemljo itd.

Namočeno seme pa zanesljivo prej skali, sploh če je potem še zemlja topla, tako da za paprike in čilije je res odlično, če jih imaš res kje na toplem do vznika._________________Živeti na podeželju je najlepše!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

MARIJAV je napisal/a:
Namočeno seme pa zanesljivo prej skali, sploh če je potem še zemlja topla, tako da za paprike in čilije je res odlično, če jih imaš res kje na toplem do vznika.

jasno, ker pač nabreknejo v vodi namesto v prsti. Ta čas je torej navidezno pridobljen, v resnici pa, če merimo čas od trenutka, ko seme namočimo, pridobimo morda nekjaj ur, več nikakor.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, enako je s kalilnimi vrečkami Smile Čas kalitve jaz štejem od trenutka, ko pride seme v stik z vlago: v vrečki, v lončku z vodo ali direktno v zemlji.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

No, meni pri kalilnih vrečkah v bistvu ne gre za to, da mi semena kalijo hitreje (čeprav je to v bistvu velik bonus), temveč za to, da imam semena pod kontrolioranimi pogoji, na očeh in točno vidim, kaj se dogaja z njimi.

Dogajalo se je namreč, da so semena v zemlji enostavno izginila, zgnila ali bila pojedena s strani kakih črvičkov. V kalilni večki se to ne more zgoditi. Pri čilijih, kjer znajo semena kaliti izjemno dolgo, so mi kalilne vrečke v veliko pomoč. Sploh če imaš semen zelo malo (samo za vzorec) in ne želiš riskirati izgubo zaradi neprimernih pogojev v zemlji._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Meni se tudi zdi fascinantno, kako različno je kaljenje med sortami. Nekatere vzbrstijo kot nore, pri nekaterih pa ne pride ven niti en kalček. Je možno, da so nekaljiva vsa semena, se včasih vprašam? Rolling Eyes_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Del sejančkov čilijev in paprik, niso sejani istočasno,

_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čestitke!!!
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Ivčk, kaj storiš, če ti v kalilnih vrečkah semena ne kalijo ali se kakorkoli "sfižijo"? mislim, da ne moreš nič narediti. zato mi se zdi to početje odvečno in zamudno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori