Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Plantago lanceolata - ozkolistni trpotec

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Plantago lanceolata - ozkolistni trpotec

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

OPIS




dodala muha
Zdravilnost in uporaba_________________
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Našla sem navodilo za pripravek, ki pravi, da v med in kis namočiš limonsko meto in monardo. Pripravku se po angleško reče oxymel, našega izraza pa ne poznam, pa že dovolj dolgo govorim po naše Shocked

Ker je moja monarda še čisto majčkena Smile, sem na tak način namočila trpotec in žajbelj (vsakega posebej). Že v začetni fazi namakanja mi je okus zelo dober. Obema izbranima rastlinama kombinacija medu in kisa zelo paše.

Torej: nabereš izbrano zelišče in uporabiš svežega ali pustiš, da čez noč malo ovene, da izpari voda. Zelišče narežeš, lahko ga tudi malo potolčeš, da ga odpreš in naložiš v kozarec.

Velikost kozarca je odvisna od nabranega materiala. Jaz imam rada čim močnejše arcnije, zato kar dobro nabutam zelišče, takole med 1/2 in 1/3 kozarca. Malo je odvisno tudi ali imaš svež ali suh material - suh se še razširi, zato ga dam malenkost manj.

Na to vliješ med in jabolčni kis. Razmerje enega in drugega je odvisno od posameznikovega okusa: slajše ali bolj kislo.

Dobro premešaš in potlačiš material čimbolj po nivo tekočine. Zapreš s plastičnim pokrovčkom ali pa najprej daš kos PE vrečke, potem pa kovinski pokrovček - ker bi kis reagiral s kovino.

To naj stoji 1 mesec. Sploh na začetku je dobro vsak dan odpreti, pretlačiti, poskrbeti, da se zračni mehurčki dvignejo gor, da se material in tekočina dobro premešata.

Po mesecu dni pripravek precediš in shraniš v temni steklenici na hladnem.

Uporaba pripravka: za prehlad, kašelj, vse bronhialne in dihalne tegobe, predlagajo ga tudi kot experimentalno polivko za solate ali marinado za meso ali zelenjavo.

Če bo medu več, bodo tudi otroci z veseljem pogoltnili takšno zdravilo Smile
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

figula tole iz trpotca in žajbla bom pa jaz naredila. Hvala za opis
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Le daj, sedaj je trpotec tako lep, tudi nekaj njegovih cvetov lahko natrgaš zraven.
Da ne bo pomote in me boš za ušesa vlekla (heheh): poseben kozarec za trpotec in poseben za žajbelj, ne skupaj.

Verjetno bi se še kakšna začimba dobro počutila v mešanici medu in kisa, hm, tuhtam mogoče origano, bazilika. Če mi bo uspelo narediti, bom poročala ali je okus dober.
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Na primer tudi citronska melisa ali mačja nepeta. Jaz sem jih sicer "delal" v sladkorju za sirup in je bilo prav posebno okusno. Poleg bazilike.

Mislim na sladkanje, klinc pa zdravje. Twisted Evil

Ampak še malo resnega, mačja nepeta med drugim vsebuje selen, kar je praviloma redkost v užitnem rastlinskem svetu.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

ne vem zakaj se vedno čudim imenom rastlin, ki so "izven običajnih ali komercialnih" vrst. Kako se je nekomu posvetilo, da bi rastlino imenoval nepeta - katera pa potem? četrta ali šesta? Laughing

Pa še jaz resno - si dal idejo, hvala, jutri grem gledat, če se na našem vrtu skriva tudi nepeta.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mačja meta je Nepeta, od tod juglansu ime. Wink Etruščani so poznali Nepeto, ime enemga njih mesta je to bilo, niso pa poznali Nešeste in Nesedme. Rolling Eyes Wink Wink
Pohorc
Prispevkov: 19
Pridružen: Če Jun 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Pohorc »

Kakšna, pa je citronska melisa?
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Citronska melisa je pač navadna melisa (Melissa officinalis), ljudje ji radi dodajo pridevnik citronska, ker tako lepo po citrusih diši..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori