Plantago lanceolata - ozkolistni trpotec
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Plantago lanceolata - ozkolistni trpotec
(Prenos iz arhiva)
- orhy
- Prispevkov: 2455
- Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Našla sem navodilo za pripravek, ki pravi, da v med in kis namočiš limonsko meto in monardo. Pripravku se po angleško reče oxymel, našega izraza pa ne poznam, pa že dovolj dolgo govorim po naše
Ker je moja monarda še čisto majčkena
, sem na tak način namočila trpotec in žajbelj (vsakega posebej). Že v začetni fazi namakanja mi je okus zelo dober. Obema izbranima rastlinama kombinacija medu in kisa zelo paše.
Torej: nabereš izbrano zelišče in uporabiš svežega ali pustiš, da čez noč malo ovene, da izpari voda. Zelišče narežeš, lahko ga tudi malo potolčeš, da ga odpreš in naložiš v kozarec.
Velikost kozarca je odvisna od nabranega materiala. Jaz imam rada čim močnejše arcnije, zato kar dobro nabutam zelišče, takole med 1/2 in 1/3 kozarca. Malo je odvisno tudi ali imaš svež ali suh material - suh se še razširi, zato ga dam malenkost manj.
Na to vliješ med in jabolčni kis. Razmerje enega in drugega je odvisno od posameznikovega okusa: slajše ali bolj kislo.
Dobro premešaš in potlačiš material čimbolj po nivo tekočine. Zapreš s plastičnim pokrovčkom ali pa najprej daš kos PE vrečke, potem pa kovinski pokrovček - ker bi kis reagiral s kovino.
To naj stoji 1 mesec. Sploh na začetku je dobro vsak dan odpreti, pretlačiti, poskrbeti, da se zračni mehurčki dvignejo gor, da se material in tekočina dobro premešata.
Po mesecu dni pripravek precediš in shraniš v temni steklenici na hladnem.
Uporaba pripravka: za prehlad, kašelj, vse bronhialne in dihalne tegobe, predlagajo ga tudi kot experimentalno polivko za solate ali marinado za meso ali zelenjavo.
Če bo medu več, bodo tudi otroci z veseljem pogoltnili takšno zdravilo

Ker je moja monarda še čisto majčkena

Torej: nabereš izbrano zelišče in uporabiš svežega ali pustiš, da čez noč malo ovene, da izpari voda. Zelišče narežeš, lahko ga tudi malo potolčeš, da ga odpreš in naložiš v kozarec.
Velikost kozarca je odvisna od nabranega materiala. Jaz imam rada čim močnejše arcnije, zato kar dobro nabutam zelišče, takole med 1/2 in 1/3 kozarca. Malo je odvisno tudi ali imaš svež ali suh material - suh se še razširi, zato ga dam malenkost manj.
Na to vliješ med in jabolčni kis. Razmerje enega in drugega je odvisno od posameznikovega okusa: slajše ali bolj kislo.
Dobro premešaš in potlačiš material čimbolj po nivo tekočine. Zapreš s plastičnim pokrovčkom ali pa najprej daš kos PE vrečke, potem pa kovinski pokrovček - ker bi kis reagiral s kovino.
To naj stoji 1 mesec. Sploh na začetku je dobro vsak dan odpreti, pretlačiti, poskrbeti, da se zračni mehurčki dvignejo gor, da se material in tekočina dobro premešata.
Po mesecu dni pripravek precediš in shraniš v temni steklenici na hladnem.
Uporaba pripravka: za prehlad, kašelj, vse bronhialne in dihalne tegobe, predlagajo ga tudi kot experimentalno polivko za solate ali marinado za meso ali zelenjavo.
Če bo medu več, bodo tudi otroci z veseljem pogoltnili takšno zdravilo

-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Le daj, sedaj je trpotec tako lep, tudi nekaj njegovih cvetov lahko natrgaš zraven.
Da ne bo pomote in me boš za ušesa vlekla (
): poseben kozarec za trpotec in poseben za žajbelj, ne skupaj.
Verjetno bi se še kakšna začimba dobro počutila v mešanici medu in kisa, hm, tuhtam mogoče origano, bazilika. Če mi bo uspelo narediti, bom poročala ali je okus dober.
Da ne bo pomote in me boš za ušesa vlekla (

Verjetno bi se še kakšna začimba dobro počutila v mešanici medu in kisa, hm, tuhtam mogoče origano, bazilika. Če mi bo uspelo narediti, bom poročala ali je okus dober.
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
-
- Prispevkov: 1621
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Citronska melisa je pač navadna melisa (Melissa officinalis), ljudje ji radi dodajo pridevnik citronska, ker tako lepo po citrusih diši..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu