Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Centaurium erythraea - tavžentroža

Odgovori
masy

Odgovor Napisal/-a masy »

Juglans na kakšnem travniku imaš, da ti tako dobro uspeva, sama si jo namreč nameravam posaditi vendar ne vem kam in kakšni pogoji bi ji najbolj ustrezali.

Če pa bi imel kdo sadike bodo spomladi naprodaj oz. za menjavo.

Lp, Maša
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Živjo Maša. Pred časom mi je kot posledica zemeljskih del ostal večji kos zemljišča z odkrito zemljo mrtvico. To zemljišče sem kasneje težko ozelenil, se pa je vmes zelo zadovoljno naselila tavžent roža. Poleg nje je zelo prisotna materina dušica, rman, ostre trave, trpotci in še številne, po zelenju skromnejše rastline. V bližini, na obstoječem travniku se pojavlja zgolj tam, kjer ni toliko detelj, široko listnih in visokih trav ter drugega bujnega zelenja. Skupni imenovalec teh rastišč je zelo skromna zemlja in zgolj ena, pozno poletna košnja.

Presajanje? Menim, da bi bilo to uspešneje početi v jeseni. Spomladi si rastlina nabira moči za zgodnje poletno nastavljanje generativne zasnove in kasneje samo cvetenje. Škoda Sad .
Bojim se, da sadik ne boš dobila. Lahko pa poizkusiš v naravi, vendar, če rastlin ne poznaš do potankosti in ne veš za sigurno rastišče bo to zelo duhamorno in verjetno jalovo početje. Razmišljam, da bi ti bilo rastline lažje opaziti ob cvetenju ter si jih v svojo bližino zanesti s semenom.

Rastišča na splošno so kakšne poseke, gozdni robovi senožeti ali ekstenzivne in puste travne površine, odročnejši travniki in nasploh površine na katerih se že dlje časa ne uporablja gnojil. Recimo, pri meni je predel travnika kjer raste zelo očitno skromen, trave so ozkih, skoraj igličastih listov, vmes pa raste dobra misel (Origano), Materina dušica (Timijan), nekakšni divji turški nageljčki, velecvetni popon (Helianthemum) in podobne skromnejše rastline.

Upam da uspeš. Poročaj. Wink
masy

Odgovor Napisal/-a masy »

Malo narobe si me razumela sadike sama namreč imam in vem, da jih ni za dobiti prav nikjer zato sem se tudi podala v vzgojo te ogrožene vrste saj mi dosti pomeni.

Sem pa napisala, da imam sadik viška in jih bom spomladi prodaja nekaj pa sem jih že v jeseni vendar so sedaj dosti lepše;)

Pa hvala za odgovor bom poskusila:)
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ko vam bo spet zacvetela, lahko koga poprosim, da mi pobere nekaj semen, da jo posejem še pri nas? Jaz je v naši bližnji okolici še nikjer nisem zasledila.
juglans

masy, so oproščam, očitno sem te napačno razumel. Mi je nekako delovalo, kot da sprašuješ, v resnici pa so ti stvari poznane. Fino.

Pika, če se spomnim ko bo čas, ti z veseljem pošljem seme. Bi bilo dobro, če na to misliva oba.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, seveda, hvala. Če sem prav prebrala, te poleti spomnim.
juglans

pika je napisal/a:
Ja, seveda, hvala. Če sem prav prebrala, te poleti spomnim.

Natanko tako. Smo na vezi. Smile
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tole o vzgoji tavžentrože doma na očeh me je pa presenetilo. Že nekaj let iščem kako naravno rastišče, pa ga nikakor ne najdem. Vsa rastišča, ki sem jih poznala, so ali pognojena ali večkrat pokošena in je tavžentroža tam redkla adijo. Imam pa travnik oziroma del, ki ni bil še nikoli gnojen, za košnjo pa tudi zlahka poskrbim, da bi bila samo jesenska. Zato bi bila neizmerno vesela semena, da bi lahko ustvarila novo rastišče te zdravilne rastline._________________Živeti na podeželju je najlepše!
juglans

@MARIJAV, če se je kanček misli v tvojem odzivu dotikal mene, je moja prva naloga, da si omislim nekakšno beležko. Ker pa se preveč dobro poznam, beležke ne bo. Zato enaka prošnja kot Piki, dajmo se spomniti. Skupaj premikamo gore in tavžent rože iz kraja v kraj.

Skratka, če bo kaj semena, ga z veseljem pošljem tudi tebi.

@masy, če ni pretirano iz konteksta tvojih želja in namenov.
Ali lahko napišeš kakšno besedico o vzgoji sadik omenjene rastline? Za tiste, ki jim duša ne da miru seveda.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

To, kar se je zgodili Plamenki pri "arniki", se je meni pri "tavžentroži". Že ko sem gledala juglansovo fotografijo , so se mi moji zdeli malo čudni. In končno se je izkazalo, da sem pod imenom tavžentroža dobila seme klinčka. In kako sem jih ujčkala in ajčkala, da bi ja preživeli Rolling Eyes .

Če boste na travniku kjerkoli videli nekaj takega, kot je na spodnji fotografiji, to NI tavžentroža. Ne dajati v jegermajstra Wink Laughing .

od strani

od blizu

Juglans, bi prosim za primerjavo ob priliki poslikal še tvoje in prilepil sliko?
Nazadnje urejal/a muha 15 Jun 2014 19:35; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori