Amaranthus retroflexus - srhkodlakavi ščir
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Amaranthus retroflexus - srhkodlakavi ščir
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 26
- Pridružen: Ne Jun 23, 2019 2:00 am
SRHODLAKAVI ŠČIR
(Amarantus retrofexus L.)
družina: ščirovke
domača imena: ščir, rdeči ščir, šmrkelj
Je enoletna rastlina, visoka od 15 cm do 1 m. Raste kot plevel na vrtovih in njivah, pi puščah. Steblo je pokončno, brazdastno in kar precej debelo. Listi so v spodnjem delu redkejši, v zgornjem delu pa gosto nameščeni, so sivkasto zeleni. Vsi nadzemni deli so pogosto rdečkasto obarvani. Cveti od junija do oktobra. Cvetovi so zelenkasti, združeni so v klasasta socvetja.
Učinkovine:
vitamin C, provitamin A, škrob, beljakovine, maščobe, olja, sladkor, celuloza, tanin.
Uporabnost:
juhe, prikuhe,
Čas nabiranja:
od meseca junija do septembra
(Amarantus retrofexus L.)
družina: ščirovke
domača imena: ščir, rdeči ščir, šmrkelj
Je enoletna rastlina, visoka od 15 cm do 1 m. Raste kot plevel na vrtovih in njivah, pi puščah. Steblo je pokončno, brazdastno in kar precej debelo. Listi so v spodnjem delu redkejši, v zgornjem delu pa gosto nameščeni, so sivkasto zeleni. Vsi nadzemni deli so pogosto rdečkasto obarvani. Cveti od junija do oktobra. Cvetovi so zelenkasti, združeni so v klasasta socvetja.
Učinkovine:
vitamin C, provitamin A, škrob, beljakovine, maščobe, olja, sladkor, celuloza, tanin.
Uporabnost:
juhe, prikuhe,
Čas nabiranja:
od meseca junija do septembra
-
- Prispevkov: 26
- Pridružen: Ne Jun 23, 2019 2:00 am
OMAKA Z ŠČIROM IN SIROM
Potrebujemo:
60 dag ščirovih listov, 5 žlic olja, 1 čebulo, strok česna, 3 dcl kisle smetane, 10 dag sira gorgonzole, sol, poper.
Priprava:
Mlade ščirove liste operemo in jih kuhamo dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in postavimo na toplo. Na vročem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, prilijemo kislo smetano in kuhamo na majhnem ognju, da se omaka zgosti. Nato dodamo na kocke narezan sir. Kuhamo tako dolgo, da se sir raztopi. Omako posolimo, popopramo in prelijemo čez ščirove liste. Omako ponudimo zraven kuhanega krompirja.
Potrebujemo:
60 dag ščirovih listov, 5 žlic olja, 1 čebulo, strok česna, 3 dcl kisle smetane, 10 dag sira gorgonzole, sol, poper.
Priprava:
Mlade ščirove liste operemo in jih kuhamo dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in postavimo na toplo. Na vročem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, prilijemo kislo smetano in kuhamo na majhnem ognju, da se omaka zgosti. Nato dodamo na kocke narezan sir. Kuhamo tako dolgo, da se sir raztopi. Omako posolimo, popopramo in prelijemo čez ščirove liste. Omako ponudimo zraven kuhanega krompirja.
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje