Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Amaranthus retroflexus - srhkodlakavi ščir

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Amaranthus retroflexus - srhkodlakavi ščir

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

srhodlakavi ščir

Slika
kosobrin
Prispevkov: 26
Pridružen: Ne Jun 23, 2019 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kosobrin »

SRHODLAKAVI ŠČIR
(Amarantus retrofexus L.)
družina: ščirovke
domača imena: ščir, rdeči ščir, šmrkelj
Je enoletna rastlina, visoka od 15 cm do 1 m. Raste kot plevel na vrtovih in njivah, pi puščah. Steblo je pokončno, brazdastno in kar precej debelo. Listi so v spodnjem delu redkejši, v zgornjem delu pa gosto nameščeni, so sivkasto zeleni. Vsi nadzemni deli so pogosto rdečkasto obarvani. Cveti od junija do oktobra. Cvetovi so zelenkasti, združeni so v klasasta socvetja.
Učinkovine:
vitamin C, provitamin A, škrob, beljakovine, maščobe, olja, sladkor, celuloza, tanin.
Uporabnost:
juhe, prikuhe,
Čas nabiranja:
od meseca junija do septembra
kosobrin
Prispevkov: 26
Pridružen: Ne Jun 23, 2019 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kosobrin »

OMAKA Z ŠČIROM IN SIROM
Potrebujemo:
60 dag ščirovih listov, 5 žlic olja, 1 čebulo, strok česna, 3 dcl kisle smetane, 10 dag sira gorgonzole, sol, poper.
Priprava:
Mlade ščirove liste operemo in jih kuhamo dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in postavimo na toplo. Na vročem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, prilijemo kislo smetano in kuhamo na majhnem ognju, da se omaka zgosti. Nato dodamo na kocke narezan sir. Kuhamo tako dolgo, da se sir raztopi. Omako posolimo, popopramo in prelijemo čez ščirove liste. Omako ponudimo zraven kuhanega krompirja.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Lahko pa tudi kot špinača - torej pokuhamo liste, nakar na maščobi popražimo nekaj česna, dodamo kuhane liste in mleko, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Opcija še malo smetane in uporaba moke ali še raje kuhanega krompirja za gostilo (prav tako zmiksamo).
Odgovori