Dobri sosedje v vrtu, mešani posevki
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Prispevkov: 1869
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Za paradižnike ti iz prve roke povem, da se sajenje na isto mesto dejansko obnese. V plastenjaku in zunaj na vrtu bom letos imela že peto leto paradižnik na istem mestu. Res pa je, da preden ga posadim, vsako leto skopljem ob vsakem kolu kar konkretno jamo v katero dam vrhano lopato preperelega hlevskega gnoja in pest jajčnih luščin._________________Živeti na podeželju je najlepše!
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 1975
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
Lepo, da vam bo prišlo prav.
S prjatlco bova naredila še ostale skice.
Zdravje tal je bilo tudi pri Emili prvega pomena, tako, da bolezni v veliki meri odpadejo.
Tukaj lahko vidite njen vrt - http://youtu.be/Oy_x5rXq19g
Ona je je moja največja vzornica, poleg očeta, kar se tiče zelenjavnega vrta.
S prjatlco bova naredila še ostale skice.
Citiram: |
Dam roko v ogenj, da se povzročitelji bolezni tega veselijo. |
Zdravje tal je bilo tudi pri Emili prvega pomena, tako, da bolezni v veliki meri odpadejo.
Tukaj lahko vidite njen vrt - http://youtu.be/Oy_x5rXq19g
Ona je je moja največja vzornica, poleg očeta, kar se tiče zelenjavnega vrta.
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
metuljc je napisal/a: | ||
Dam roko v ognej, da se povzročitelji bolezni tega veselijo. Nikakor ne verjamem, da se ne bi obdržali v tleh. |
Jaz dam roko v ognej, da ni tako
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pri meni so vsako leto na istem mestu (že več kot desetletje), ker druge možnosti nimam.
Pa saj bolezni so, včasih ene, včasih druge, včasih jih pa ni nič. Pojav bolezni pač ni odvisen samo od tal, v katere rastline sadimo, v veliki meri je odvisen od sezone in predvsem vremena. Veliko let je bila pri nas prisotna krompirjeva plesen, potem pa nekaj let nič in nato ponovno.
Soseda s paradižniki redno kolobari, pa ji paradižniki vedno zbolijo pred mojimi,
![heheh](images/smiles/535870.gif)
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 1975
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
Tole bo počasi aktualno. ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
vir: Ianto Evans’s Polyculture
prevod
Solatni mešani posevek
Pripravi gredo za eno osebo, ki naj bo približno 1.5m dolga ter 1.20m široka.
Dva tedna pred zadnjo zmrzaljo: v notranjih prostorih posej zelje - 5 rastlin za zgoraj omenjeno površino. (Boljša alternativa po mojem mnenju je zimsko sejanje.) Zelje naj bo pripravljeno za presajanje približno mesec po tem, ko smo posejali mešanico semen opisano v nadaljevanju. Za daljšo sezono zelja se lahko izbere hitre in pozne sorte.
Prvi teden: (na dan zadnje zmrzali - v Sloveniji naj bi bil to 15. maj - jaz štartam že prej in sicer začetek marca): Posej semena redkvice, kopra (Anethum graveolens), pastinaka (Pastinaca sativa), ognjiča, in solate. (opomba; Izberi čim več različnih sort solat. Od ledenke, berivke, kristalke, glavnate itd.)
Prosto sej semena mešano po vsej gredi in sicer vsako vrsto semen posebej, drugače bodo pri sejanju težja semena pristala dlje in potem je možnost, da končajo vse redkvice na eni strani, semena pastinaka pa na drugi. Ko zaključiš naj bo eno seme na približno 2cm ali več. Pokrij semena z malo komposta, ali z grabljami vse skupaj malo vdelaj v zemljo in zalij.
Četrti teden: Nekaj redkvic se lahko že pobere. V nekaj od teh prostorov, ki jih je za sabo pustila redkvica posadi zelje, približno 45 cm narazen.
Šesti teden: Mlada solata je pripravljena za bero. Gosta setev, da okusno mešanico, ko so rastline mlade. Nabiraj cele rastline, tako, da jih spuliš s korenino vred. S tem daš prostor za rast drugim. Z nadaljnjim redčenjem ostala solata zrasla do končne velikosti. Ko je solata večja jo začni rezati in korenine pusti v zemlji.
Pozna pomlad/zgodnje poletje: Ko se zemlja ogreje na približno 15°C, posej nizki fižol v prostor, ki ga je za sabo pustila solata. Če se pojavi več praznih prostorov v zgodnjem poletju, posej ajdo in nabiraj mlade sadike za solato. Naslednja bera je koper in ognjič (užitni cvetovi, ki se lepo podajo v solato). Zgodnje zelje bo tudi počasi na voljo, kasneje v sredini poletja pa še fižol. Pastinak raste počasi in je na voljo v jeseni in pozimi. Ko se pojavljajo prazni prostori v zgodnji jeseni se lahko posadi česen.Nazadnje urejal/a zuf 26 Feb 2016 02:20; skupaj popravljeno 1 krat
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
vir: Ianto Evans’s Polyculture
prevod
Solatni mešani posevek
Pripravi gredo za eno osebo, ki naj bo približno 1.5m dolga ter 1.20m široka.
Dva tedna pred zadnjo zmrzaljo: v notranjih prostorih posej zelje - 5 rastlin za zgoraj omenjeno površino. (Boljša alternativa po mojem mnenju je zimsko sejanje.) Zelje naj bo pripravljeno za presajanje približno mesec po tem, ko smo posejali mešanico semen opisano v nadaljevanju. Za daljšo sezono zelja se lahko izbere hitre in pozne sorte.
Prvi teden: (na dan zadnje zmrzali - v Sloveniji naj bi bil to 15. maj - jaz štartam že prej in sicer začetek marca): Posej semena redkvice, kopra (Anethum graveolens), pastinaka (Pastinaca sativa), ognjiča, in solate. (opomba; Izberi čim več različnih sort solat. Od ledenke, berivke, kristalke, glavnate itd.)
Prosto sej semena mešano po vsej gredi in sicer vsako vrsto semen posebej, drugače bodo pri sejanju težja semena pristala dlje in potem je možnost, da končajo vse redkvice na eni strani, semena pastinaka pa na drugi. Ko zaključiš naj bo eno seme na približno 2cm ali več. Pokrij semena z malo komposta, ali z grabljami vse skupaj malo vdelaj v zemljo in zalij.
Četrti teden: Nekaj redkvic se lahko že pobere. V nekaj od teh prostorov, ki jih je za sabo pustila redkvica posadi zelje, približno 45 cm narazen.
Šesti teden: Mlada solata je pripravljena za bero. Gosta setev, da okusno mešanico, ko so rastline mlade. Nabiraj cele rastline, tako, da jih spuliš s korenino vred. S tem daš prostor za rast drugim. Z nadaljnjim redčenjem ostala solata zrasla do končne velikosti. Ko je solata večja jo začni rezati in korenine pusti v zemlji.
Pozna pomlad/zgodnje poletje: Ko se zemlja ogreje na približno 15°C, posej nizki fižol v prostor, ki ga je za sabo pustila solata. Če se pojavi več praznih prostorov v zgodnjem poletju, posej ajdo in nabiraj mlade sadike za solato. Naslednja bera je koper in ognjič (užitni cvetovi, ki se lepo podajo v solato). Zgodnje zelje bo tudi počasi na voljo, kasneje v sredini poletja pa še fižol. Pastinak raste počasi in je na voljo v jeseni in pozimi. Ko se pojavljajo prazni prostori v zgodnji jeseni se lahko posadi česen.Nazadnje urejal/a zuf 26 Feb 2016 02:20; skupaj popravljeno 1 krat