Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Miha, veliko užitkov in uspeha ti želim!
Prosim obveščaj o napredovanju. Tudi sam se že nekaj časa nameravam poigrati s semeni. A kaj veš, katere sorte si skrižal? A si imel kakšen kriterij pri odbiri plodov s posameznega grma (debelina, zgodnost/poznost, okus,...)?
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Hvala, seveda bom poročal, če bo le kaj za poročat Very Happy
Vzel sem borovnice od sorte Spartan (izbral sem samo najbolj debele), okoli pa so nasajene različne sorte (Duke, Coville, Chandler, Toro, Herma, Bluecrop), če to kaj pomeni pri oprašitvi in s tem križanju...o tem bo pa najbrž kakšen strokovnjak kaj povedal Very Happy
Bo kar bo... Very Happy
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

O tem sem že pisal mislim,da na prejšnem forumu.
Od 50 slučajnih križancev je bilo res uporabnih šest.Ostali so bili res drodni,nerodni,plazeči itd.Tako da ne smeš biti raročaran,če ne boš dobil
vrhunskih sort.Bolje bi bilo.če bi sistematično križal tako,da pred zrelostjo odstaniš prašnike,
osamiš pestič in ga oprašiš z željeno sorto.Tako smo mi dodili štiri nove kvalitetne sorte._________________Narava vse povrne!
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Miha, veš, da bo nekaj prilezlo ven. MIHABLUE Laughing Laughing . Kot si napisal, ne veš s kom je oplojen Spartan. Torej iz tega zna zrast dobra ali pa "nikakva" rastlina. Imaš kakšnih 30%, da boš iz kakšne dobil sadež. Pa še kakovost takega sadeža je vprašljiva. Enkrat, kako leto nazaj je Ferdo nekaj pisal o tem na forumu, kako se sadike same razvijejo iz sadežev/semen. Napisal je tudi o uspehov take sadike. Crying or Very sad Ferdo?
Če bi bilo res tako enostavno, ne bi vzgojitelji zavrgli toliko in toliko medvrstnih križancev, ki so jih razvili z namernim križanjem vrst.

Miha... ker že omenjaš Spartan.... Ali je že kdo razmišljal Spartan cepit na katero drugo vrsto, ki nima tako občutljivega koreninskega sistema?

EDIT:
Z Ferdo-tom sva istočasno pisala odgovor...Bom pustil vsebino taka, kot je....
Perun

Odgovor Napisal/-a Perun »

Razmišljam da bi naredil potaknjence am. borovnice. Mislite, da bo v redu, če kupim zemljo za rododendrone, nasujem v hobuk in vejice potaknem pod kotom 45 stopinj? Moram uporabiti rasni hormon? Se to dela stare ali mlade lune?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Najbolje, da poskusiš, nimaš kaj falit. Pri pojemajoči luni naj bi šli rastlinski sokovi navzdol proti koreninam, torej je po moje ta čas boljši za potikanje. Ob rastoči luni bi pa znali prehitro zeleneti in s tem pokuriti vso zalogo.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz sem pozno jeseni vtaknila v en kot mojega malega plastenjaka, ki je že kar precej načet, dva vrha am.borovnice. Sem pred dnevi malo odgrnila nekaj slame in videla učke. Hitro sem pokrila nazaj. Sedaj razmišljam kaj naj naredim. Ali še malo pustim in potem dam v teglc, ali naj kar pustim noter.
lp
kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moje izkušnje pravijo, da je najbolje potaknjenec pustiti čimbolj pri miru, dokler se ne ukorenini. Prvi brsti še nič ne pomenijo, ker poženejo zaradi hrane v potaknjencu. Kmalu se rast ustavi, potem pa tam enkrat junija prične z novo rastjo, če se ukorenini, ali pa propade, če se ne.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sama bi jo pustila do jeseni tam.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala za vse nasvete. Jo bom pustila tam kjer je. Saj mi ni nič v napoto.
Bom poročala na jesen
lp kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori