Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
Hvala, seveda bom poročal, če bo le kaj za poročat
Vzel sem borovnice od sorte Spartan (izbral sem samo najbolj debele), okoli pa so nasajene različne sorte (Duke, Coville, Chandler, Toro, Herma, Bluecrop), če to kaj pomeni pri oprašitvi in s tem križanju...o tem bo pa najbrž kakšen strokovnjak kaj povedal
Bo kar bo...
Vzel sem borovnice od sorte Spartan (izbral sem samo najbolj debele), okoli pa so nasajene različne sorte (Duke, Coville, Chandler, Toro, Herma, Bluecrop), če to kaj pomeni pri oprašitvi in s tem križanju...o tem bo pa najbrž kakšen strokovnjak kaj povedal
Bo kar bo...
O tem sem že pisal mislim,da na prejšnem forumu.
Od 50 slučajnih križancev je bilo res uporabnih šest.Ostali so bili res drodni,nerodni,plazeči itd.Tako da ne smeš biti raročaran,če ne boš dobil
vrhunskih sort.Bolje bi bilo.če bi sistematično križal tako,da pred zrelostjo odstaniš prašnike,
osamiš pestič in ga oprašiš z željeno sorto.Tako smo mi dodili štiri nove kvalitetne sorte._________________Narava vse povrne!
Od 50 slučajnih križancev je bilo res uporabnih šest.Ostali so bili res drodni,nerodni,plazeči itd.Tako da ne smeš biti raročaran,če ne boš dobil
vrhunskih sort.Bolje bi bilo.če bi sistematično križal tako,da pred zrelostjo odstaniš prašnike,
osamiš pestič in ga oprašiš z željeno sorto.Tako smo mi dodili štiri nove kvalitetne sorte._________________Narava vse povrne!
Miha, veš, da bo nekaj prilezlo ven. MIHABLUE . Kot si napisal, ne veš s kom je oplojen Spartan. Torej iz tega zna zrast dobra ali pa "nikakva" rastlina. Imaš kakšnih 30%, da boš iz kakšne dobil sadež. Pa še kakovost takega sadeža je vprašljiva. Enkrat, kako leto nazaj je Ferdo nekaj pisal o tem na forumu, kako se sadike same razvijejo iz sadežev/semen. Napisal je tudi o uspehov take sadike. Ferdo?
Če bi bilo res tako enostavno, ne bi vzgojitelji zavrgli toliko in toliko medvrstnih križancev, ki so jih razvili z namernim križanjem vrst.
Miha... ker že omenjaš Spartan.... Ali je že kdo razmišljal Spartan cepit na katero drugo vrsto, ki nima tako občutljivega koreninskega sistema?
EDIT:
Z Ferdo-tom sva istočasno pisala odgovor...Bom pustil vsebino taka, kot je....
Če bi bilo res tako enostavno, ne bi vzgojitelji zavrgli toliko in toliko medvrstnih križancev, ki so jih razvili z namernim križanjem vrst.
Miha... ker že omenjaš Spartan.... Ali je že kdo razmišljal Spartan cepit na katero drugo vrsto, ki nima tako občutljivega koreninskega sistema?
EDIT:
Z Ferdo-tom sva istočasno pisala odgovor...Bom pustil vsebino taka, kot je....
Jaz sem pozno jeseni vtaknila v en kot mojega malega plastenjaka, ki je že kar precej načet, dva vrha am.borovnice. Sem pred dnevi malo odgrnila nekaj slame in videla učke. Hitro sem pokrila nazaj. Sedaj razmišljam kaj naj naredim. Ali še malo pustim in potem dam v teglc, ali naj kar pustim noter.
lp
kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
lp
kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...