Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Avtomatiziran rastlinjak

newbie

Odgovor Napisal/-a newbie »

@Peter

ta aktuator ima notri (magnetno stikalo) reed switch in za vsak obrat dobiš en impulz. Tako, da iz tega razberem v kateri poziciji je, ko pa zaprem, pa moja elektronika pogrunta, da se je motor ustavil in takoj izklopim. Takrat spet pozicijo nastavim na 0, da imam vedno točno izhodišče.
Je pa odvisno kaj rabiš, pri mojem sem malo bolj natančen, ker če je zunaj mrzlo se hitro shladi če le malo odpreš Smile

@JR Design, na ebayu so od okoli 70€ naprej, novi so takoj od 150€ naprej
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Hvala za razlago.
V tvojem primeru bi sam naredil, da se odpira strešno okno. V prvi fazi samo strešno okno, ki pa kasneje potegne za sabo še eno spodnje okno , ki se pa zapira na prosti pad. Povezava z tanjšo zajlo.
newbie

Peter je napisal/a:
Hvala za razlago.
V tvojem primeru bi sam naredil, da se odpira strešno okno. V prvi fazi samo strešno okno, ki pa kasneje potegne za sabo še eno spodnje okno , ki se pa zapira na prosti pad. Povezava z tanjšo zajlo.

Sem mislil na začetku, da bi, pa je potem pokazalo drugače.. Smile Sej tako se še dokaj lepo zrači, ko bo pa sonce premočno bo pa potrebno dodati kakšno senčilo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Lepo raziskovalno zastavljeno palec gor - si si zadal tudi kakšno bolj konkretno projektno nalogo?
Recimo (kao da že vidim Wink ) bo to za plodovke, ki imajo največje zahteve po toploti?

Koledarsko do kdaj boš to uporabljal, pozneje, uh, že v marcu, lahko temperature tako narastejo, da boš težko hladil samo z odpiranjem; verjetno bi rabil tudi senčenje.

Izkušnje imam samo z tuneli, toliko da vem da so najbolj podvrženi temperaturnim šokom mali rastlinjački, kar je fizikalno čisto logično; kocka z volumnom 1 m3 je osončena na površini 5 m2, brez upoštevanja dna. Kocka 3x3x3 m = 27 m3 je osončena samo z 45 m2 - no ja, v praksi ni tako hudo Rolling Eyes .

Do previsoke temperature lahko pride že pri sončnem dnevu in zelo nizko, minus zunanjo temperaturo. Kako se boriti z ledenim zrakom, ki ga boš z ventilatorji dodajal v rastlinjak in lahko posmodi sadike? Verjetno je najbolj varno zvezno odpiranje loput, dokler zadoščajo.

Mogoče bi pri prisilni ventilaciji uporabil kak rekuperator?

Eh, samo naglas razmišljam, se oproščam, če si o tem kje pisal, pa sem spregledal Wink .

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mimogrede: meni se v tunelu najbolje obnese zračenje-prepih tik pod slemenom, skozi odprtino na vhodu in izhodu. Lepo sproti odnaša ven odvečno vročino.
newbie

mfranc je napisal/a:
Lepo raziskovalno zastavljeno palec gor - si si zadal tudi kakšno bolj konkretno projektno nalogo?
Recimo (kao da že vidim Wink ) bo to za plodovke, ki imajo največje zahteve po toploti?

Koledarsko do kdaj boš to uporabljal, pozneje, uh, že v marcu, lahko temperature tako narastejo, da boš težko hladil samo z odpiranjem; verjetno bi rabil tudi senčenje.

Izkušnje imam samo z tuneli, toliko da vem da so najbolj podvrženi temperaturnim šokom mali rastlinjački, kar je fizikalno čisto logično; kocka z volumnom 1 m3 je osončena na površini 5 m2, brez upoštevanja dna. Kocka 3x3x3 m = 27 m3 je osončena samo z 45 m2 - no ja, v praksi ni tako hudo Rolling Eyes .

Do previsoke temperature lahko pride že pri sončnem dnevu in zelo nizko, minus zunanjo temperaturo. Kako se boriti z ledenim zrakom, ki ga boš z ventilatorji dodajal v rastlinjak in lahko posmodi sadike? Verjetno je najbolj varno zvezno odpiranje loput, dokler zadoščajo.

Mogoče bi pri prisilni ventilaciji uporabil kak rekuperator?

Eh, samo naglas razmišljam, se oproščam, če si o tem kje pisal, pa sem spregledal Wink .

LP

@mfranc Zanimivo. Sicer pri svojem rastlinjaku še nisem zasledil tega problema. Pomojem tudi ne bo tako izrazit, ker je širina in višina enaka. Mislim, da se dobro zrači, ker se odpre cela stranica. Ko prehudo bom pa zrihtal senčenje Smile

Glede mrzlega zraka se mi zdi, da sem tudi dobro rešil problem, ker krmilnik zelo pametno odpira rastlinjak. Zelo počasi in ob tem gleda spremembe temperature, če je idealna temperatura ob soncu 24°C in je začne odpirati pri 26° in takoj ko zazna, da temperatura pada neha odpirati. Potem spremlja temperaturo in že prej predvideva ali naj odpira ali zapira.

Tako se temprerature blago spreminjajo. Ko bo pa notri vroče bo pa tudi zunaj in bo lepo na široko odprlo vrata.

Gotovo je pa strašno težko ohladiti nizke tople grede, če ne odkriješ cele stranice.

Načrtujem, da bi naredil čisto majhen in poceni motorček, da bi odpiral tople grede Very Happy mmm
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Newbe, tele tvoje pogruntavščine so izredno zanimive ... in vabljive. Pa kako dobro premišljene!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
newbie

lpmami je napisal/a:
Newbe, tele tvoje pogruntavščine so izredno zanimive ... in vabljive. Pa kako dobro premišljene!

Sedaj sem zelo zadovoljen z rastlinjakom. Danes sem spet pogledal in res vzdržuje konstantno temperaturo z minimalnimi spremembami. Tako, da lepo počasi odpre.

Sem pa na ebayu zasledil zelo zanimivo stvar za zračenje rastlinjakov:
http://www.ebay.co.uk/itm/281274403392

Ima kdo izkušnje s tem? Ko sonce ogreje plin se odpre okno in zrači rastlinjak. Ideja je dobra in cenovno zelo ugodna.
kalček

Odgovor Napisal/-a kalček »

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Newbie, to je najboljša avtomatika, brez fidbeka Wink .

Sam imam dva mehanizma za zračenje zaprte terase, na skrajnih koncih pod stropom.

Dokler niso prezračevalne lopute premajhne (oz. sonce preveliko Cool ), to res zelo učinkovito deluje.

LP_________________mfranc
Odgovori