Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Temperatura in čas kaljenja

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Temperatura in čas kaljenja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Na dnu tele teme je dobra tabela s časom kaljenja v odvisnosti od temperature, iz česar lahko sklepamo na potrebne pogoje za kaljenje.
Če kdo dobi kaj v slovenščini, naj prilepi tule.
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Kolikor se spomnim je enkrat mfranc nalimal nek graf odvisnosti kalitve semena glede na temperaturo kalitve, kakšno leto pozneje pa je zopet podal zapis, ki sem ga shranil v arhiv.

Zapisano pa je bilo tako:

"Splača se malo preveriti temperature na izbrani lokaciji.
Temperatura na različnih okenskih policah pa lahko variira do 10, 20 °C ! -

Paprika
/temperatura substrata/procent kaljivosti semena/dnevi do vznika

15 ºC - - - 70 % - - - 25 dni

20 ºC - - - 96 % - - - 13 dni

25 ºC - - - 98 % - - - 08 dni . . . . optimalna temperatura

30 ºC - - - 95 % - - - 08 dni

40 ºC - - - 70 % - - - 09 dni

Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. "

Zapisani podatki so sicer za papriko, velja pa tudi za paradižnik in preverjeno so podatki pravilni. Velja opozorilo, da gre za temperaturo ZEMLJE in ne prostora.
Če je lonček s substratom in semeni na mrzli polici, bo tudi zemlja mrzla, ne glede na temperaturo zraka, zato pod posodo dajte stiropor, ki je dober izolator in se zemlja ne bo hladila.
Ravno tako je lahko v mrzlih dneh šipa (steklo) zelo mrzla in ohlajen zrak pada ob šipi navzdol in lahko dodatno hladi posodico. Zato za kalitev ne priporočam položaj na okenski polici ampak ob kakšnem viru toplote, ker svetlobe itak ne rabimo.
Torej važna sta toplota in stalna enakomerna vlažnost substrata.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

% kalivosti ne more biti odvisen le od temperature, je še kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo nanjo, recimo starost semen.
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Imaš prav.
Mišljeno je bilo, da pri 100% kaljivosti v navedenem času skalijo skoraj vsa semena, ker pač vsa ne skalijo istočasno in je zamik lahko dan ali dva.
Seveda pa je tu še pomemben podatek kaj damo kaliti. Recimo pri peteršilu je čas kalitve občutno daljši itd.
Neka orientacija v navedenih podatkih je in sicer razmerje med temperaturo in časom kalitve ob upoštevanju vseh ostalih pogojev, ki naj bi bili optimalni.

Glede na tabelo je čas kalitve pri paradižniku nekaj krajši kot pri papriki/čiliju, nekako za dva dni. Vsaj pri meni je bilo tako.
anita133
Prispevkov: 54
Pridružen: So Nov 08, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a anita133 »

Imam eno vprašanje glede temperature pri kaljenju.
Kaj se zgodi če kališ pri preveliki temperaturi?
Ravno sem dala kaliti seme bazilike, origana in šparglja pa me zanima kaj se zgodi če bi bila temperatura slučajno prevelika. Confused
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Če imaš dobro zalito in višjo temperaturo, lahko dobiš dušena semena v zemljini omakci.... pa poiščeš kakšen recept, kjer se za začimbo uporabljajo dušena semena bazilike, špargljev, ...
Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Mal heca more bit. O kaki temparaturi pa govoriš? Pri višjih temparaturah je treba bol paziti da je seme vedno na mokrem._________________LP seba993
anita133
Prispevkov: 54
Pridružen: So Nov 08, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a anita133 »

Ne najdem veliko informacij glede kalitve semena pri šparglju pa se zato zanima malo informacija Smile
Odgovori