Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Temperatura in čas kaljenja
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Temperatura in čas kaljenja
(Prenos iz arhiva)
Nekaj tovrstnih podatkov v slovenščini sem našla tule:
http://www.deloindom.si/sites/deloindom.si/files/styles/article_gallery_images_colorbox/public/deloindom_casvzgajanjasadi.jpg
iz http://www.deloindom.si/sajenje-sejanje/moj-zelenjavni-vrt-vzgojimo-odporne-sadike
in še
http://www.deloindom.si/zelenjavni-vrtovi/zgodnje-sadike-vrtnin-vse-ne-potrebujejo-ogrevanja
in še tule:
http://www.utrinek.si/vzgoja-sadik
http://www.deloindom.si/sites/deloindom.si/files/styles/article_gallery_images_colorbox/public/deloindom_casvzgajanjasadi.jpg
iz http://www.deloindom.si/sajenje-sejanje/moj-zelenjavni-vrt-vzgojimo-odporne-sadike
in še
http://www.deloindom.si/zelenjavni-vrtovi/zgodnje-sadike-vrtnin-vse-ne-potrebujejo-ogrevanja
in še tule:
http://www.utrinek.si/vzgoja-sadik
Kolikor se spomnim je enkrat mfranc nalimal nek graf odvisnosti kalitve semena glede na temperaturo kalitve, kakšno leto pozneje pa je zopet podal zapis, ki sem ga shranil v arhiv.
Zapisano pa je bilo tako:
"Splača se malo preveriti temperature na izbrani lokaciji.
Temperatura na različnih okenskih policah pa lahko variira do 10, 20 °C ! -
Paprika
/temperatura substrata/procent kaljivosti semena/dnevi do vznika
15 ºC - - - 70 % - - - 25 dni
20 ºC - - - 96 % - - - 13 dni
25 ºC - - - 98 % - - - 08 dni . . . . optimalna temperatura
30 ºC - - - 95 % - - - 08 dni
40 ºC - - - 70 % - - - 09 dni
Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. "
Zapisani podatki so sicer za papriko, velja pa tudi za paradižnik in preverjeno so podatki pravilni. Velja opozorilo, da gre za temperaturo ZEMLJE in ne prostora.
Če je lonček s substratom in semeni na mrzli polici, bo tudi zemlja mrzla, ne glede na temperaturo zraka, zato pod posodo dajte stiropor, ki je dober izolator in se zemlja ne bo hladila.
Ravno tako je lahko v mrzlih dneh šipa (steklo) zelo mrzla in ohlajen zrak pada ob šipi navzdol in lahko dodatno hladi posodico. Zato za kalitev ne priporočam položaj na okenski polici ampak ob kakšnem viru toplote, ker svetlobe itak ne rabimo.
Torej važna sta toplota in stalna enakomerna vlažnost substrata.
Zapisano pa je bilo tako:
"Splača se malo preveriti temperature na izbrani lokaciji.
Temperatura na različnih okenskih policah pa lahko variira do 10, 20 °C ! -
Paprika
/temperatura substrata/procent kaljivosti semena/dnevi do vznika
15 ºC - - - 70 % - - - 25 dni
20 ºC - - - 96 % - - - 13 dni
25 ºC - - - 98 % - - - 08 dni . . . . optimalna temperatura
30 ºC - - - 95 % - - - 08 dni
40 ºC - - - 70 % - - - 09 dni
Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. "
Zapisani podatki so sicer za papriko, velja pa tudi za paradižnik in preverjeno so podatki pravilni. Velja opozorilo, da gre za temperaturo ZEMLJE in ne prostora.
Če je lonček s substratom in semeni na mrzli polici, bo tudi zemlja mrzla, ne glede na temperaturo zraka, zato pod posodo dajte stiropor, ki je dober izolator in se zemlja ne bo hladila.
Ravno tako je lahko v mrzlih dneh šipa (steklo) zelo mrzla in ohlajen zrak pada ob šipi navzdol in lahko dodatno hladi posodico. Zato za kalitev ne priporočam položaj na okenski polici ampak ob kakšnem viru toplote, ker svetlobe itak ne rabimo.
Torej važna sta toplota in stalna enakomerna vlažnost substrata.
Imaš prav.
Mišljeno je bilo, da pri 100% kaljivosti v navedenem času skalijo skoraj vsa semena, ker pač vsa ne skalijo istočasno in je zamik lahko dan ali dva.
Seveda pa je tu še pomemben podatek kaj damo kaliti. Recimo pri peteršilu je čas kalitve občutno daljši itd.
Neka orientacija v navedenih podatkih je in sicer razmerje med temperaturo in časom kalitve ob upoštevanju vseh ostalih pogojev, ki naj bi bili optimalni.
Glede na tabelo je čas kalitve pri paradižniku nekaj krajši kot pri papriki/čiliju, nekako za dva dni. Vsaj pri meni je bilo tako.
Mišljeno je bilo, da pri 100% kaljivosti v navedenem času skalijo skoraj vsa semena, ker pač vsa ne skalijo istočasno in je zamik lahko dan ali dva.
Seveda pa je tu še pomemben podatek kaj damo kaliti. Recimo pri peteršilu je čas kalitve občutno daljši itd.
Neka orientacija v navedenih podatkih je in sicer razmerje med temperaturo in časom kalitve ob upoštevanju vseh ostalih pogojev, ki naj bi bili optimalni.
Glede na tabelo je čas kalitve pri paradižniku nekaj krajši kot pri papriki/čiliju, nekako za dva dni. Vsaj pri meni je bilo tako.