Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Koristni lokalni mikroorganizmi in življenje v tleh

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

[quote="zuf"]"There is an overlapping activity of Phosporous and Potassium during flowering."quote]
Med cvetenjem se prekrivata delovanje fosforja in kalija.
A je to smiseln prevod?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Mislim, da je.
Sem popravil zgoraj.
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

zuf je napisal/a:
Tudi original članek je tako tipkan. Jaz sem tudi pri prvem branju malo čudno pogledal, ...

Med vprašanji se nahaja odgovor:

"Suffice it to say your plants need both elements during flowering. I didn’t elaborate on that because the recipe is for Calcium and Phosphorus, not Potassium. That’s why I started talking about them exclusively."

Torej potrebujejo fosfor, kalcij in kalij - le da se recept nanaša le na fosfor in kalcij, zato kasneje kalija ne omenja več.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ha, nisem vedel, da je že odgovoril na moje vprašanje. Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Razlika med posevkom solatne mešanice na gredo, kjer sem na delu vmešal otrobe, na drugem pa ne, je očitna!
Ampak ne na račun otrobov.
Nagradno vprašanje - zakaj na gredi z otrobi ni tako lepo kalilo? Smile

setev v navadno zemljo brez otrobov

v zemljo pred setvijo vmešani otrobi
matelicl

Odgovor Napisal/-a matelicl »

Pozdravljen zuf.

Verjetno ti je zaradi previsoke temperature ki je posledica delovanja mikroorganizmov "skuhalo" semena.

Sam pripravljam IMO4 in ga pustim 14 dni, da temperatura, ki je posledica delovanja mikroorganizmov iz 45 ~ 50 stopinj v središču 30 cm visokega kupa spusti na 30. Šele nato IMO4 potresem po gredi in z grabljami vdelam v zgornji sloj.

Podobno je pri zakopanem bokašiju. Če posadiš karkoli (tudi buče) na mesto kjer si zakopal kuhinjske odpadke ti temperatura in burno dogajanje v zemlji seme ali sadiko "skuha"._________________LP
Lado
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Se mi zdi da ni zakuhalo, ker poganja ajda pa grah tam, tudi solata in ostalo kar smo sejali - v manjših količinah - tista semena, ki so bila globje.
Ta del grede z otrobi je bil čisto presušen.
Na začetku so otrobi malenkost zagreli površino s pomočjo sonca in vlage zemlje, ampak potem sta sonce in veter naredila svoje - v tistem delu kjer so drobna semena čakala na vznik so otrobi sproti srkali vlago in se hkrati sušili - za semena je bolj malo ostalo, prav tako za mikrobe.
Večina rastlin v posevku ima drobna semena in niso mogle kliti, ker ni bilo dosti vlažno.
Bom videl sedaj po padavinah, kako se bodo obnašali otrobi in upam, da vse vznikne.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No na to sem tudi jaz pomislila, zuf, saj sem prav tako ravno v soboto mešala otrobe v zemljo in tam je bilo bolj suho, Zdaj vidim, da bo treba malo bolj ukopat ali še čez eno plast malo bolj glinene zemlje. na vrhu dodat. Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tukaj imamo že tako ali tako vetrovno, zdaj sušča pa sploh.
Otrobov tukaj ne bom več uporabljal na ta način, razen, če bodo mokre pomladi.
Kot je napisal matelicl, dobro je, da jih pred dodajanjem na vrt fermentiraš, potem se v stiku z zemljo hitreje razgradijo.
Pred več kot tednom sem fermentirane otrobe zmešal z isto količine dobre vrtne zemlje, krtin ipd.
Poslikam jutri kako zgleda.
Od zdaj naprej bom vedno otrobe mešal z zemljo, poskrbel za vlago in pustil, da naredi svoje in šele nato uporabljal na vrtu, za presajanje sadik ipd.
Odgovori