Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bela omela na sadnem drevju

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Tudi jaz sem premalo nazorne slike prilepil, sem sedaj dodal še eno malce povečano sliko v prvi prispevek, kjer se vidi zelene izrastke bele omele.

Za pripravo Biska ne bo problema, samo bo po vsej verjetnosti malce strupen, ker je v bližini kar precej bele omele, vendar na hrastu, od koder so jo ptiči verjetno tudi prinesli Very Happy

Po brskanju sem naletel na par člankov v angleščini, če bo koga zanimalo kaj več o beli omeli:
- Mistletoe Management Guidelines--UC IPM
- Mistletoes
- Management needs | The Mistletoe Pages
- California Agriculture Online

Po preletu zgornjih člankov, sem se odločil za rez najmanj 30cm proč od izraščanja bele omele. V mojem primeru 32cm, kolikor je bilo tudi že v prvotnem načrtu.

Sledila je rez (2/3 krošnje), cepljenje in siciranje, na spodnji sliki se vidi, kako globoko se zaje ta zdravilna zajedalka - bele črte.
Kakih 5cm pod izraščanjem je bilo še opaziti njene "korenine", več pa nisem siciral.
Za lažjo predstavo, premer debla je 10-13cm, njene "korenine" pa segajo tudi do 4cm globoko.
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Zakaj pa te sploh moti na drevesu? Ne vem če je kaj bistveno manj roden zaradi bele omele. Če bi jo sproti rezal, bi se ne razrasla, ali pač?
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Ene ne moti drevesa. Potem pa semeni pa to ptiči raznosijo še na druga drevesa. Redno obrezovanje pred semenitvijo pomaga ampak takrat se omela širi po notranjosti.
jaz sem pristaš rezanja 10-30cm pod omelom. Se ga za vedno znebiš. Sma pa z očetom gledala da ga je zadnja leta vedno manj._________________LP seba993
Odgovori