Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vzgoja podlag za cepljenje sadnih dreves
Citiram: |
Kmalu bom sadil na gredo. Bo vredu ali moram dlje počakati? Kdaj vi presajate na prosto, če v lončkih predvzgojo nardite? Pa to me zanima, kakšen dober trik, da te sadike najlepše presadim. |
Zuf, takole naredi.
1. Opredeli gredico, ki naj ne bo njiva. (sicer imaš sejancev za dve njive)
2. Povabi prijateljico na spomladanski interaktivni piknik.
3. Oba ali več vas (druščina) odklopite vsakdanjosti in se prepustite igri. Igri sajenja, da ne bo pomote. Rastline so zelo čuteče pravi Anastazija!
Morebiti počakaj še kakšen teden ali dva v izogib kakšni brutalnejši slani.
Če imaš že določeno mesto kjer bi želel posaditi hruško, potem kakšno posadi kar tja.
Ne, ne zuf.
Tudi drugo točko upoštevaj. Ravno ta bo nevtralizirala tvoj resen in hladen vtis, ki ga boš pustil na rastline. Narava je urejena po ravnovesju (shiva-shakti, moški-ženska, svetlo-temno) in v spontani družbi bodo razdalje pravilne. Mimogrede, da boš imel boljši občutek. Fino je, če je prostora dovolj, da lahko rastline kasneje izkopavaš z lopato.
Pa gredica naj ne bo pretirano široka. Ko boš cepil in se iztegoval proti sredini je silno zoprno, če poškoduješ kakšen cepič.
Voluharjem uredi obvoz.
Tudi drugo točko upoštevaj. Ravno ta bo nevtralizirala tvoj resen in hladen vtis, ki ga boš pustil na rastline. Narava je urejena po ravnovesju (shiva-shakti, moški-ženska, svetlo-temno) in v spontani družbi bodo razdalje pravilne. Mimogrede, da boš imel boljši občutek. Fino je, če je prostora dovolj, da lahko rastline kasneje izkopavaš z lopato.
Pa gredica naj ne bo pretirano široka. Ko boš cepil in se iztegoval proti sredini je silno zoprno, če poškoduješ kakšen cepič.
Voluharjem uredi obvoz.
Zuf,
jaz ti bom dal bolj klasičen nasvet.
Po moje bi bilo pametno še malo počakati s presajanjem na prosto,
glede na to, da imajo že precej mladih, nežnih listov.
Bi jih pa dal ven, nekam v zavetje pred morebitnim mrazom, pa tudi ne preveč na sonce, da
se rastlinice utrdijo.
Ko boš presajal, v jamice nalij nekaj vode, da bo zemlja res dobro namočena in se bodo tako koreninice dobro sprijele z zemljo.
Vsaj tako se meni obnese, ko v začetku maja presajam vzklite breskve.
Jaz takšne stvari sadim v vrste na razdaljo 30 do 40 cm, širina med vrstami pa je okrog 60 cm
jaz ti bom dal bolj klasičen nasvet.
Po moje bi bilo pametno še malo počakati s presajanjem na prosto,
glede na to, da imajo že precej mladih, nežnih listov.
Bi jih pa dal ven, nekam v zavetje pred morebitnim mrazom, pa tudi ne preveč na sonce, da
se rastlinice utrdijo.
Ko boš presajal, v jamice nalij nekaj vode, da bo zemlja res dobro namočena in se bodo tako koreninice dobro sprijele z zemljo.
Vsaj tako se meni obnese, ko v začetku maja presajam vzklite breskve.
Jaz takšne stvari sadim v vrste na razdaljo 30 do 40 cm, širina med vrstami pa je okrog 60 cm
juglans in elstar, velika hvala!
Zdaj imam smernice in uspeh mislim, da ni daleč z vedenjem takšnih drobnih pomembnih detajlov.
V vsakem primeru bodo še nekaj časa počakale na sajenje na prosto, naj pa omenim, da so že od decembra zunaj na prostem v koritu.
Semena sem namreč pobral iz lepih plodov, ki so ležali pod drevesom do decembra, semena izločil in takoj posadil v korito, ki je že ves čas na južni strani pod napuščem.
Korito ni bilo z ničemer pokrito, le zalival sem redno.
Sadike so torej vsega vajene, le malo bolj jim je toplo v koritu, sicer pa so vajene vetra, mraza ipd.
Zdaj imam smernice in uspeh mislim, da ni daleč z vedenjem takšnih drobnih pomembnih detajlov.
Citiram: |
Po moje bi bilo pametno še malo počakati s presajanjem na prosto, glede na to, da imajo že precej mladih, nežnih listov. Bi jih pa dal ven, nekam v zavetje pred morebitnim mrazom, pa tudi ne preveč na sonce, da se rastlinice utrdijo. |
V vsakem primeru bodo še nekaj časa počakale na sajenje na prosto, naj pa omenim, da so že od decembra zunaj na prostem v koritu.
Semena sem namreč pobral iz lepih plodov, ki so ležali pod drevesom do decembra, semena izločil in takoj posadil v korito, ki je že ves čas na južni strani pod napuščem.
Korito ni bilo z ničemer pokrito, le zalival sem redno.
Sadike so torej vsega vajene, le malo bolj jim je toplo v koritu, sicer pa so vajene vetra, mraza ipd.
Optimist je napisal/a: |
Jaz sem izbral isti "materjal" kot Zuf le razkoščičil jih nisem. Pustil sem jih v vrečki na vrtu, kjer jih je prekuhalo in so začela gniti. Tedaj sem jih razprostrl po zato pripravljeni gredi in jih prekril s plastjo zemlje. Sem pa eno posviral! Namreč na gredo sem prej nasul dve kanti fermentiranih ostankov iz organka in čezenj kakih 5-6 cm zemlje. To je po poznejšem listanju v organko temi po vsej verjetnosti pretenka plast zemlje in zna biti da bo negativno vplivalo na semena..... |
Tepke so orng odgnale, vse polno jih je!
Juhej! To bomo še cepl!
O lesnikah ne duha ne sluha
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Letos pozimi, med rezanjem talnih poganjkov zlatega ribeza sem pripravil potaknjence in jih shranil v hladilniku do pred dvema tednoma. Potaknjeni so bili v šoto in perlit. Na vrh je bilo dodano žaganje. Rastni hormon ni bil uporabljen, ker so potaknjenci vzeti iz hladilnika že imeli formirane koreninice.
Kot vidite, je vse skupaj v visoki gajbici, ki je bila/je ovita s strech folijo.
Sedaj počakam, da se vse skupaj jepo ukorenini in nato presadim v "matičnjak" za zlati ribez. Zlati ribez mi bo služil kot podlaga za cepljenje jagodičja(ribez, josta, kosmulja).
Ali še kdo uporablja zlati ribez za podlago za cepljenje?
Kot vidite, je vse skupaj v visoki gajbici, ki je bila/je ovita s strech folijo.
Sedaj počakam, da se vse skupaj jepo ukorenini in nato presadim v "matičnjak" za zlati ribez. Zlati ribez mi bo služil kot podlaga za cepljenje jagodičja(ribez, josta, kosmulja).
Ali še kdo uporablja zlati ribez za podlago za cepljenje?