Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nashi

Odgovori
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Letos so se me sršeni in ose usmilili in mi pustili večino sadežev nedotaknjenih, zdaj ravno kuham marmelado,predlanska je odlična, kompot pa zanič.
Sarasara, naši ima precej močno rast, mladice do 1m na leto, za mene je to enkraten sadež, nič ne škropim, malo redčim, kar je nujno, ker ogromno rodi, letošnja suša mu ni škodila, toplo priporočam.
Imam dve sorti, žal ne vem imena, ena je bakrene barve s pikicami užitna z drevesa, ki sem jo sam cepil na sejanec našija, drugi je rumene barve, zori zdaj na sejancu hruške, pri rasti med njima ni razlike.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Je to "čista" marmelada ali z dodatkom kakšnega drugega sadja? Sem razmišljal o kuhanju, pa se mi zdi aroma relativno nežna in se bojim, da bo prišlo preveč bledo.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Danes sem odprl marmelado naši -šipek, čudovita je, škoda, da so samo štirje mali kozarčki.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

pep je napisal/a:
Danes sem odprl marmelado naši -šipek, čudovita je, škoda, da so samo štirje mali kozarčki.

Zanima me ena malenkost, in sicer kombiniranje šipka z našijem. Šipek dozori občutno kasneje, če se ne motim.
Ali si shranjeval naši do zrelosti šipka, ali pa si kako drugače reševal ta zamik?

Marmelada pa utegne biti resnično posebna.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Juglans, uporabil sem japonski šipek,ki dozori prej in ne rabi mraza za mehčanje, pa še dosti večji je.

LP Pep
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Aha, hvala.

Si morebiti uspel kdaj preizkusiti razliko v okusih med šipki? (Japonski/domači)
Hipotetično sem v tej smeri že razmišljal, a sem se vedno zaustavil pri dilemi mogočih razlik?
Sprašujem zato, ker nameravam zasaditi nekaj šipkov, (tudi za sadeže) konkretnejše odločitve pa še nisem sprejel.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Imam močno in zdravo triletno drevo na sejancu hruške, zdaj že drugo leto rase na parceli, cvetovi so po celemu drevesu... koliko jih lahko pustim, če sploh lahko?
Že lani je cvetel, pa sem vse odstranil.
Boste povedali, če lahko letos že kakšen plod sprobam?! Smile
Hvala.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Zuf,
če je drevo močno in kaže, da bo imelo bujno rast,
boš lahko pustil kakšen plod.
Jaz bi ga pustil, da odcveti, potem bi pa pustil kakšen plodič,
ostale pa odstranil.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Super! Smile Hvala ti.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tudi jaz mislim,da bi na vsakem tretjem cvetu lahko pustil EN sadež, kajti naši prenese kar dosti.
Odgovori