Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič - Cichorium intybus

Odgovori
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Ali poznate tale radič ? Naj bi bil zelo stara italijanska sorta. Primorci kdo kaj ve, tudi način priprave me zanima. Seme sem dobila celo v eni od kmetijskih zadrug. Smile

battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

To je cikorija.
Res stara sorta,(da lahko novinarji pišejo zgodbice) to je pa tudi vse._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Garden-ja
Prispevkov: 1719
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Aye-Aye, puntarelle so tipična južna italijanska jed, po okusu so malo grenke, radič pač, pripravljajo jih presno na solato ali pa dodajajo v ostale jedi. Uporabiš samo srček rastline, ostalo zavržeš.
Kar je bistveno, je, da posamezno puntarello narežeš na drobne trakce, lahko pustiš vrh cel. Nastane neka oblika lignja. Ali pa jih narežeš na trakce. Potem jih daš v zelo hladno vodo in pustiš, da se namakajo vsaj uro. Lahko dodaš malo limone. Tisti trakci se potem nakodrajo. Šele potem se jih uporabi v kuhinji. No, vsaj tako jih pripravljajo meridionalci._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Garden-ja, najlepša hvala, za tole pojasnilo glede priprave saj po slikah sodeč je res zanimivo narezna in je drugačna priprava. Wink

battageli, tvojega odgovora pa ne razumem, kje kakšni novinarji? nevem
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

V Itliji se o tej cikoriji piše podobno kot o radiču goriški vrtnici.
No zame je le cikorija._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

A, se pravi je spet moderna ta cikorija. Vse moram sprobat kaj moram. Bom poročala. Smile Hvala.
Garden-ja
Prispevkov: 1719
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Ma ne, za južnjake je to nekaj čisto običajnega in vedno modernega oz. tradicionalnega._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Mesecnik
Prispevkov: 358
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Prijateljica mi je iskala Indigo v celjskem baumaxu, pa še slišali niso zanj:s_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Pošlji mi podatke za dostavo,naZS
Nekaj malega še imam od lani._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mesečnik, to, da prodajalec morda ni slišal zanj, je verjetno, ker med stotinami vrst vrečk ne more poznati vsega, imeli pa so ga, saj o tem piše MarijaV. Moirda so ga pa že prodali. lahko pa MarijoV vprašaš, katere firme je vrečka in se ga po tem najde.
Odgovori