Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Priprava semen

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepim še semle za primer, če se bo kdo odločil doma vzgojiti seme zelja, ohrovta, kolerabe ...

muha je napisal/a:
...... Doma smo sami pridelovali vsa semena in vem, da smo križnice za seme sadili daleč vsaksebi, po možnosti tako, da od enega placa do drugega ni bilo ravnega leta, ker se je drugače znalo zgoditi, da je namesto zelja zrasla neka čudna koleraba Confused Mogoče ste kdaj v prešnjih letih, ko se semen ni dalo kar tako kupiti, opazili ob kmetijah na gozdnih robovih majčkene vrtičke, ki so samevali celo leto, razen spomladi in so služili izključno pridelavi semena. Če me spomin ne vara tudi gnojeni niso bili, vsaj ne kaj dosti.
Nazadnje urejal/a muha 10 Apr 2014 11:21; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Oj, Muha, ti pa res poznaš neštete finese! In ti niso neznane podrobnosti, preskušene v veliko generacijah, ki so omogočale dober pridelek. Hvala, ker jih deliš z nami!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spomini na kmečka leta Very Happy : Moram objaviti preden izginejo iz spomina Wink Laughing .
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz se križanju izognem tako, da vsako leto semenim samo eno sorto kapusnic. Saj seme ostane kalivo kar nekaj let... No, je tudi res, da nima ne vem koliko sort (Toskanski ohrovt, brstični ohrovt, brokoli (včasih, če je lep), ...)_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Fižol za seme:

muha je napisal/a:
Torej ni nujno, da se stroki za seme popolnoma posušijo ? Včasih bi mi prav prišlo, da bi jih potrgala, ko so v "gumijastem" stanju.


Ivčk je napisal/a:
Vsekakor jih lahko potrgaš tudi takrat!
Včasih nanese, da ravno začne deževati, tik preden so stroki popolnoma zreli in potem na račun gnitja zgubimo ves semenski material.

En dan po trganju zrnje pustiš še v strokih (da izhlapi odvečna vlaga iz njih), drug dan jih že izružiš in jih dodatno dosušiš na suhem toplem mestu (jaz to počnem na plastičnem pladnju na pultu), stran od direktne sončne svetlobe.
Čez dober teden do dva pa v skrinjo z njimi, da uničiš morebitne ličinke fižolarja...
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

Kdaj je paprika zrela?

Čakam rumene feferone da dozorijo - prezorijo. Prejšnjikrat sem "zrele" vzel in pred konzumiranjem shranil seme pa ni kalilo čisto nič - kar pomeni da še ni bil feferon zrel. Torej kdaj je dovolj zrel? Letos jih splh ne jem, ker vse čakam da prezorijo pa še takrat ne bom vedel ali so že zreli Confused
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

A ni tako, da pri paprikah in feferonih lahko seme shranjuješ že pri tehnološki zrelosti? Ali nekaj takega. Embarassed Metuljc, kako že to gre?! Very Happy
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kolikor vem, mora biti paprika/čili/feferon zrel (svetlo rumen torej postane rdeč), da je seme kalivo. Paradižnikovo je dosti prej. Sicer o tem ve več ivčk.
Imam pa en oranžen (res, kot pomaranča) feferon, ta je najprej temno zelen, ko dozori, je oranžen, sladek in semena so seveda zrela. Lani sem ga dobila od brbr (eno sadiko), potem spravila seme, ki je zraslo v nezaščitenem plodu in so se lastnosti ohranile. Letos sta mi dozorela dsoslej dva in sem seme spravila.
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

metuljc je napisal/a:
Kolikor vem, mora biti paprika/čili/feferon zrel (svetlo rumen torej postane rdeč), da je seme kalivo. ...


Shocked Ne razumem.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Praviš, da imaš rumene feferone, To razumem tako, da so že majhni rumeni. Ko bodo postali rdeči, pomeni, da so zreli in je seme kalivo. Tukaj so le rdeči feferoni (na desni fotki) zreli, ostali niso, pa so ista sorta.
Odgovori