Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fallopia japonica - japonski dresnik
Rase pod starim cimberjem, v zemlji okrog nje je polno morske čebulice (Scilla violacea), tik zraven se mi je zasejala šentjanževka, malo dalj, pa še vedno blizu je okrasna trava pennisetum, ki se je tudi precej na gosto zasejala in jesenske astre, pa kak mleček bi se tudi našel (se mi povsod zaseje).
Kar gosto.
Kar gosto.
Predvidevam da Cimber - Prunus insititia
P.s. lpmami hvala, popravljeno Nazadnje urejal/a TwityPity 29 Nov 2013 11:05; skupaj popravljeno 1 krat
P.s. lpmami hvala, popravljeno Nazadnje urejal/a TwityPity 29 Nov 2013 11:05; skupaj popravljeno 1 krat
TwityPity je napisal/a: |
Predvidevam da Cimber - Prunus insistitia |
Ja, je, samo en "s" je odveč v imenu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lahko še tako razmišljate, pa ne bo odgovora. Najbrž je (ampak, prosim, najbrž) v tem, da gre pač za nek vrtnarski različek, ki ima okrnjen sisitem, ki običajni vrsti omogoča njeno invazivnost. Verjemite, ni razlog polsenca, ni razlog sosedstvo drugih rastlin. Na stotine raziskav je bilo, res znanstvenih, po svetu, tudi pri nas, pa niso prišli do konca. Jasno je, da se pri nas sicer lahko (semena so še kako kaliva, kadar jih ima) razmnožuej s semeni, pa je najbrž tovrtsno razmnoževanje nepomembno za širjenje. Ni pa tako, ko kovorimo o vegetativnem razmno
ževanju, saj že 1 cm korenina z enim samim brstom zadošča, da se v letu ali dveh oblikuje velik grm.
Bi se sicer načeloma strinjala, da Bernarda Strgar (po osnovni izobrazbi je diplomirana biologinja) ne prodaja, vsaj zvestno ne, invazivk, ampak, je pa tudi res, da se novo vnešene vrste, kijih vrtnarji prodajajo, pogosto šele čez čas (in znanost nima vedno odgovora, zakaj je tako) izkažejo kot invazivne oz. take šele postanejo čez čas.
V naravi je pač še marsikaj nam nedoumljivega, neznanega, neraziskanega, zato je pa tako zanimiva.
ževanju, saj že 1 cm korenina z enim samim brstom zadošča, da se v letu ali dveh oblikuje velik grm.
Bi se sicer načeloma strinjala, da Bernarda Strgar (po osnovni izobrazbi je diplomirana biologinja) ne prodaja, vsaj zvestno ne, invazivk, ampak, je pa tudi res, da se novo vnešene vrste, kijih vrtnarji prodajajo, pogosto šele čez čas (in znanost nima vedno odgovora, zakaj je tako) izkažejo kot invazivne oz. take šele postanejo čez čas.
V naravi je pač še marsikaj nam nedoumljivega, neznanega, neraziskanega, zato je pa tako zanimiva.
Tudi jaz sem posadila to vražjo rastlino, tako mi je bila všeč zato sem jo kljub svarilu kako se razraste vseeno posadila, sedaj se je zgleda nebom več rešila.Me pa zanima ali obstaja kakšen recept kako jo uporabiti v zdravilne namene. Vem da vsebuje snov resveratrol ki je za srce. V petkovi oddaji Dobro jutro je bilo spisano na ekranu da je namočen v vinu tudi zdravilen. Če kdo ima kakšne podrobnejše informacije o tem naj se oglasi.