Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šparglji, beluši - Asparagus officinalis

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Voda, leprina, luprina, vuprina = bodeča lobodika, Ruscus acculeatus. Na spodnjih fotkah je pa za moj okus ena vrsta srobota.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:

poleg teh so zraven ubrali bljušč (mislim da je divji hmelj)

lpvoda

Spet en primer, kako je nujno poleg domačih uporabljati tudi znanstvena imena, ker se enaka domača na različnih koncih uporabljajo za čisto druge rastline.

Pri nas recimo rečemo bljušč TEJLE rastlini, divji hmelj je pa spet nekaj čisto drugega.

No, fotografija poleg domačega imena zaleže prav tako (ali skoraj tako) dobro Smile .
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Voda hvala za utrinke. Kakšni so sledili za štedilnikom in kasneje ob mizi je jasno. Smile

Šparglji ki jih nabiraš so verjetno ostrolistni beluši.
Bomo poskrbeli, da bodo uspevali tudi v naših krajih, za pristnost okusov pa bodo poskrbele naše zmožnosti pričaranja. Very Happy

Zanimivo pa je, kako človek živi v nevednosti in je s tem povsem zadovoljen. Za lobodiko sem bil prepričanja, da je strupena. A kot vidim, ni le užitna, temveč še celo zdravilna (bodeča lobodika). Tu, v Beli krajini raste širokolistna lobodika.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

muha tudi pri nas rečem tej rastlini -tvoja slika- bljušč. moja greška je bila pri slikanju, ker sem mislila, da je vmes med tem divjim klematisom, a ni več samo mlad poganjek - očala niso bila na nosu. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Vsi špargoljubci, ne mi zameriti spodnje slike... Nabrani so bili v nedeljo pod večer...

Tule je pa grmiček z mladim poganjkom (za lažjo predstavo kako izgleda):
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Letos je prvo leto, kar jih malo pobiram. Danes, sem si jih privoščil za kosilo, z manjšim dodatkom... Smile

_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ej, ti, pa se zavedaš, da si kriv, da grem malo ropat hladilnik, saj mi sline tečejo do kolena? Pa sem mislila, da nocoj po 17. uri ne bom več jedla Embarassed_________________Živeti na podeželju je najlepše!
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Embarassed Embarassed Embarassed_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Uf, Janez, tvoje slikce naravnost dišijo z ekrana Wink
Pa še v hladilniku imam (kupljene) šparglje ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
nsns

Odgovor Napisal/-a nsns »

Meni je pa všeč ta kombinacija

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Odgovori