Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Živa zastirka

rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Hvala za ideje. Sem razmišljal o tem, da bi kar semena ki so ostala iz prejšnjih let mešano posejal. Bom uporabil solate, radiče. redkvice, rukolo, kapucinko ipd.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Koliko pa taka živa zastirka vpliva na količino vlage v tleh? Verjamem, da tam kjer zemlja že tako solidno zadržuje vodo, ni težav. Kaj pa tam kjer so tla zelo odcedna, humusa bolj malo (20-30cm) spodaj pa recimo naplavine (prod,...)? Ali ni tako, da živa zastirka tudi porabi neko količino vode in jo čez listje oddaja v zrak? Na drugi strani seveda tudi zastira.
Ima kdo kaj izkušenj na takih tleh?
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bicikel je napisal/a:
Koliko pa taka živa zastirka vpliva na količino vlage v tleh? Ima kdo kaj izkušenj na takih tleh?

To tudi mene močno zanima, ker imam na enem vrtu točno tako zemljo.
Izkušeni, z besedo na dan!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
trajnice

Odgovor Napisal/-a trajnice »

No, zadnja vprašanja čakajo na odgovor že nekaj časa, ampak letos doslej itak še ni bilo prave suše.
Moje mnenje je tako: Vse žive rastline potrebujejo seveda več ali manj vode, ki jo oddajajo skozi listje. Ko je začne zmanjkovati vode, so vmesne kulture med glavnimi posevki (sadikami) lahko preveliki porabniki vode zaradi svoje požrešnosti. V takem slučaju je morda bolj smiselna uporaba zastirke (zlasti na sušnih, peščenih ali plitvih tleh). Zastirke ohranjajo v zemlji razpoložljivo vlago in preprečujejo izhlapevanje iz zemlje, zastirka sama pa itak ni porabnik vode.

Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Živijo.

Tole letos kar dobro ratuje.

V ospredju, na desni strani črnega filca, raste rdeča kolerabica.
V ozadju zelje.
Gredo smo pripravili s pomočjo žive zastirke -> mešanica semen solate, redkvic, ognjiča in seveda plevela, ki se sam zaseje. A vam se plevel tudi sam zaseje?! Smile
Mešanico smo sejali v aprilu, kolerabice in zelje pa smo naflancali maja v lepo zeleno gredo.
Potem smo pleti/nabirali v bližini sadik.
Pred kratkim smo del s kolerabicami opleli (odstranili biomaso, pustlili zemljo golo), v ozadju med zeljem pa s strgalom popleli in pustili kot zastirko (je kar dosti materiala, predvsem zaradi solate in ognjiča).
Danes smo zelje še dodatno zastrli z mešanico volne in komposta.

Slika zgoraj prikazuje del vrta, ki smo ga v aprilu zasejali s še bolj bogato mešanico semen. Ognjič, facelija, raznorazna semena enoletnih cvetlih, koruza, oves, solata, ajda, sončnice itd...

Ko je bil čas, da se posadi brstični ohrovt je bila mešanica približno 10-20 cm visoka.
Po sredini grede (širina 75 cm) sem s strgalom naredil čistino in posadil brstični ohrovt.
Do zdaj sem mešanico semen na tej gredici b. ohrovta dvakrat porezal in pustil kot zastirko.

Očitno mu dobro dene in lepo raste.

Na desni strani grede vidite nedotaknjeno mešanico. Čudovit ekosistem! Smile
Potko na levi strani grede negujem s strgalom (3x do zdaj).
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pogumni ste zuf, .... priznam. Embarassed

Te pa lepo prosim, če ti ne bo v preveliko breme, da tekom sezone ob pomembnejših fazah razvoja kulture še malo podokumentiraš in objaviš.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Super zuf. Kako velika je že koruza pa sončnice? Všeč mi je. Very Happy A strgalo, ki ga uporabljaš je nekaj takega

zuf je napisal/a:
A vam se plevel tudi sam zaseje?! Smile
Nekateri pleveli so mi kar v redu, če se sami zasejejo, nekaterih pa je kar težko znebit. Smile Ravno včeraj sem lepo obdelala gredo s paradižniki, polna je bila bele metlike, toliko da smo imeli odlično metlično špinačo za kosilo, mi je še bolj všeč ko špinača, nekako bolj osvežilna, sočna je. Wink
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Pri nas rečejo tej rastlini laški plevel, ker je menda prišel v naše kraje potem, ko so ta del Slovenije zasedli Italijani.
Aye-Aye srčki, jaz pa sem mislila, da se to imenuje Loboda_________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Metlika je slovensko ime za rod Chenopodium, loboda je ime za rod Atriplex.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Aye-Aye je napisal/a:
Super zuf. Kako velika je že koruza pa sončnice? Všeč mi je. Very Happy A strgalo, ki ga uporabljaš je nekaj takega

Živijo! Pogrešal sem te. Smile
Sončnice so visoke do mojega pasu, koruza pa je v tej bujni gošči dokaj nevidna, sicer velika 40-50 cm.
Najbolje so se znašle sončnice, facelija, oves, boreč, ognjič, na začtku je prevladovala solata in ognjič.
Bo še zanimivo spremljati, bom pustil vse, da dozori.
Šele drugo leto bom tukaj sejal in sadil zelenjavo in sicer večinoma krompir.

Strgalo? Malo napačno poimeujem iz navade. Imam takšnega kot v tvojem linku, sicer ne od fiskarsa...
Letos sem kupil nihajno motiko, točno tole - http://nihajnamotika.si/ Niti malo mi ni žal!
Prekaša strgalo po celi črti.
Nihalo pri nihajni je res super, pozna se tudi kvaliteta izdelka, robustnost, ostrina itd. Vščeč mi je tudi širina, ki je pri nihajni ožja in je primerna za delo med zelenjavo.
Pri strgalu to ni možno.
Odgovori