Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

FIŽOL št. 22 brbr VISOK

crtj-admin
Site Admin

FIŽOL št. 22 brbr VISOK

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

VISOK št. 22 brbr
Kupila sem ga pri branjevki na lj.tržnici kot jedilni fižol. Ni vedela, kako se imenuje. Če ga kdo prepozna, naj, prosim, sporoči njegovo ime.

Višina: preklar.
Bolj nizke rasti – ni prišel do vrha plastične prekle

Cvetovi:
beli z rožnatim pridihom

Stroki:
Zeleni ploščati, 12.5cm, kasneje zeleno rdeče pisani

Zrnje/seme:
kroglasto, črno vijolične barve s svetlosivorjavimi meliranimi lisami, v 100g=cca 100zrn

Uporaba v kulinariki:
- Stročje: nitkasto, žilavo, ni primeren za stročje
- Zrnje: namakanje čez noč, kuhanje cca 30min, se ne razkuha. Spremeni barvo v rjave tone. Okus zelo dober, spominja na kostanj. Meso masleno, lupina tanka. Odličen fižol za zrnje.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 5 fotografij

Rodna sorta, ki zgodaj dozori. Posajen na njivi je poleti od vseh visokih fižolov najbolje obrodil, vendar so bila zrnja (zaradi suše) majhna, neznačilne barve. Rastline na njivi so sicer preživele sušo, vndar so jeseni propadle ne da bi še kaj obrodile. Posajen na vtru, pa je jeseni naredil nekaj strokov, vendar še zdaleč ni bil tako obložen kot poleti, pa tudi stroki niso bili tako izpolnjeni.
Kakovostni semen za oddajo, žal, nimam. Če bi ga kdo vseeno želel, mu lahko dam nekaj drobnih semen (poletna bera), vendar ne vem, kaj bo, če bo zrastlo iz njih..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj sem prvih 18 semen posadila v 3 papirnate lončke, da preverim kaljivost. Poročam.

Ostala bodo šla direktno v zemljo, ko se bo dovolj otoplilo.
brbr

Muha, krasno. Če bodo slaba senmena, ki si jih prevzela v oskrbo v redu, jih imam kar nekaj še na zalogi. Če ne bo drugače, bom vsa posadila na njivo in celo poletje plesala ples za dež Laughing_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Kaljivost je očitno dobra. V enem lončku je takoj vzklilo vseh 6 semen, v drugem do danes 5, v tretjem 4 a računam, da se bo še kakšen prebil na dan. Nisem izbirala samo lepih.
brbr

Ravno danes sem razmišljala o tem, da bi tudi jaz dala nakalit nekaj zrn. No, če praviš, da so pri tebi že zunaj, potem prizkusa ne bom delala, ampak jih bom kar posadila.... Samo ne vem, kdaj, ko je vse tako mokro_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dokončna ugotovitev: kaljivost semen od brbr je 100-odstotna.
brbr

Super Very Happy. Hvala Muha za delo, ki bi ga načeloma morala opraviti jaz, če že ponujam robo po svetu, a ne Embarassed

Upam, da ne bo kdo začel raziskovati, koliko sem ti plačala za tvojo raziskavo, haha.

Torej posadim vse in upam, da zrastejo v lepe rastline in obrodijo kar največje število lepih zrn._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

brbr je napisal/a:

Upam, da ne bo kdo začel raziskovati, koliko sem ti plačala za tvojo raziskavo, haha.

.

Tiho, tiho, da ne slišita davkarija in protikorupcijska komisija to pa ne on je bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha . Če je timsko delo, se spodobi, da vsak nekaj doda - v okviru svojega zanimanja Smile .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Leto 2014 pri muhi

Zelena zavesa, streha prestreže precej sonca. Ovil se je do vrha, potem pa navzdol in kar počez. Najbolj zgoden v cvetenju in tvorbi strokov. Na primerjavo zrelosti moram še počakati.

Odgovori