Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Naravna zaščita vrtnic

Moderator: Melona

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Poznam, poznam, 1vrtnica. Laughing_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Tudi letos pri meni vrtnice niso škropljene. Sem jih pa pognojila, priznam. Estet v meni je zmagal, priznam, želim si kupe cvetja. Very Happy_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Letos so moje vrtnice dobile tuš Neem azal tonika, pa Em, bokaši in gnoj pa že v jeseni. Zaenkrat nekaj uši je, pa ne ne vem koliko. Po prvomajskih dobijo še EM po Zufovih navodilih, pa da vidimo.

Irena
bobolino

@Rene, kako se je obneslo škropljenje s kisom?

@1vrtnica, kako obliko neem tonika uporabljaš, vprašanje je namenjeno tudi drugim puncam in fantom

Kako se obtrgujete na močno olistanih vrtnciah, ki imajo obolela tudi stebla in celo cvetove, govorim o črni pegavosti?

Ali liste trgate ali režete, ali je popolnoma vseeno?

tako rada bi jih pomagala naravno, pa nimam toliko časa eksperimentirati.

Bom pa poskusila uporabiti tudi nasvet Ferda36, z vodo, sodo in stroki česna.

In še to, menite, da je stanje pegavosti odvisno le od vremenskih pogojev, ali tudi sestave tal?

Ker moje so bile vse dvakrat. pozimi in spomladi, poškropljene z bakrom, nisem pa škropila z žveplom. Torej se sprašujem, ali sem naredila dovolj za preventivo?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Uporabljam Neem-Azal, to je olje, ki se raztopi v vodi.

Vseeno je, če trgaš ali režeš.

Boboplino, jaz mislim, da tu ni nobenega pravila in da leto ni enako letu. Jaz sem n.pr. med lani redkimi obolelimi imela Mme. Ernest Calvat. Porezala sem ji liste in jo pustila. Letos je pa ok._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
bobolino

sem si vzela malo časa in preletavam vaše nasvete, nekaj bom že uporabila, bolj me muli to, odkod v nekaj dneh tak porast bolezni, in kako naj najdem čas, da vse obtrgam. Bo treba moža vpreči._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ampak Bobolino, najbrž niso vse obolele? Pri meni je huje kot lani, ampak nekatere so zdrave. Najslabše gre plesnivemu Gabrielu Noyellu, mahovni vrtnici, in Abeahamu Darbyju, ki je bil lani zdrav. Ostale pri meni razen uši niso imele težav.
bobolino

kot sem napisala, pred dnevi je bilo obolelih nekaj, v parih dneh pa se je preneslo na večino vrtnic, katere imajo različne stadije bolezni. Na novo zasajene bom jutri obvladala, pri Calvatu nimam kaj, pred dnevi je bil do golega obran, pa na polno cveti, a so cvetovi, zunanji listi, pegavi, novi listi pa tudi. Vse ostale bom postopoma obirala, ko bom imela čas, prehitro je tema. Ker pri tavelikih je kar problem, grmi se držijo skupaj ali spremljevalnih rastlin, se ne da priti blizu.

Sem hotela poslikat, pa me je tema prehitela, jutri pa, upam, bo že v večini pobrano, a razmisliti moram tudi, na kak način zajeziti. Se iti naravno ob tako močnem napadu, in tvegati, ali narediti močan stop s čim močnejšim.

Rolling Eyes_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ma ni se enostavno odločit, ne. Jaz še nimam velikih in se da trgat. Če bi jih imela in bi mi jih rja uničevala kljub dvakratnemu škropljenju z bakrom, pa ne vem, če bi ostala samo pri tem. Si mislim, da je res mukotrpno, ko se razrastejo. Pa pri nekaj rastlinah bi še šlo, pri toliko pa težko.
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Pozdravljene
Imamo škarpo dolgo kar nekaj metrov.Osončena je od zgodnjega jutra do večera.Ob tej škarpi je imela moja mama,ki je imela rada vrtnice,nasajene po celi dolžini.Vedno so prej ali slej postale ušive in pikaste(govorim kot laik).Zaradi določenih razlogov smo morali žal te vrtnice odstraniti.Ostala je le ena.Lansko leto je sin po celi dolžini posadil meto in meliso.Grm melise,ki raste tikoma ob vrtnici je večji od ostalih,še bolj zanimivo je to,da je vrtnica izredno zdrava.Nima uši,nikakršnih črnih peg,listi so temno zeleni in lepo svetleči kot bi jih povoskal.Vrtnica ni bila deležna nikakih posebnih ugodnodti,ni bila gnojena,zalivana le kolikor jo je zalival dež.
Napisala sem bolj obširno,a želela sem opisati vidno razliko.Morda velja poskusiti.
Odgovori