Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ancho Poblano

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Ancho Poblano

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ancho Poblano
Vrsta: Capiscum Annuum
Skovili: 500 do 3000
Plod: srednje mesnat, zelen in kasneje rdeč, do 15cm dolg in 8cm širok



Čili oziroma rahlo pikantna mesnata paprika za pečenje ali polnjenje, ki prihaja iz Mehike. Plod je najprej zelene barve, ob polni zrelosti pa se prebarva na rdečo. Ob polni zrelosti je seveda tudi malce pikantnejši ter bolj okusen oz. sladek.
Do zelene barve naj bi potreboval okoli 68dni, do rdeče pa 88dni.

Moj je trenutno takšen, viden pa je tudi že prvi majhen plod.
Ancho Poblano v loncu - 21.7.2013


Ancho Poblano iz vrta, v še zeleni barvi (125g) - 02.10.2013


Ancho Poblano iz lonca, v končni barvi - 28.11.2013
Rastlina je obrodila cca. 15 plodov spodnjih velikosti in par manjših. Končno je bilo občutiti malce vročine - na oko bi rekel 2000SHU. Semena ima povečini pri peclju, ki se jih precej enostavno odstrani - primemo za pecelj, potisnemo navznoter in potegnemo ven.





V Mehiki iz njega pripravljajo t.i. chili rellenote, katere še zelene popečejo, olupijo, napolnijo s sirom in ocvrejo. Video recept si lahko ogledate tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=RhlYiAtxM-c

Obstaja pa tudi njegov temnejši bratec imenovan Ancho Mulato Isleno, kateri naj bi bil sprva temno zelen, kasneje pa se prebarva v temno rdečo oz. skoraj črno, po podatkih na internetu pa tudi malce manjši kot Poblano. Mulatota bom gojil drugo leto, takrat pa tudi prilepim par slikic. Če ga pa že kdo goji, pa brž odpreti novo temo, nalepiti par fotk in napisati par besed Smile
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Si ga jedel surovega, ali polnjenega na žaru?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Se opravičujem za pozen odgovor Embarassed
Probal sem samo surove, nekaj zelenih iz vrta (ne pečejo), in rdeče iz lonca (rahlo pečejo).
Na drugo leto računam da tudi na vrtu dozorijo, če ne, jih ne gojim več.

Trenutno že 1 mesec zorim "zelence" iz vrta v zaprtem loncu med jablanami. Od 5 sta 2 zgnila, 3je se še držijo, eden pa je že precej blizu končni barvi. Bomo videli Smile
papasmrk
Prispevkov: 336
Pridružen: To Jul 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Ravno danes sem malce pogledal v rastlinjak in opazil, da ima ena sadika Poblanota cca. 10 cm velik plod. Verjetno se bo samo še v rdeče pobarval in bo za pohrustat...upam da ima dober okus, ker sem letos prvič posadil tole papriko/čili.

lp
Odgovori