Sorte solat

Odgovori
metuljc
Prispevkov: 9553
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

zuf je napisal/a:
, da se pikirančki s prvimi dvemi kličnimi listi super primejo.


Misliš pravimi? Ker prva dva sta edina dva klična lista dvokaličnic, enokaličnice imajo pa tako samo enega.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Klične liste sem poudaril, da ne bo kdo mislil, da čakam na prve prave liste.
Takoj, ko se prva listka (klična) postavita pokonci, pikiram.
Na sliki od papa so že skoraj vredu za presajat, še kakšen dan, pa bi jaz pikiral v plato.
papa
Prispevkov: 155
Pridružen: Pe Feb 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a papa »

Čeprav bi sam še počakal kakšen dan sem poslušal Zufov nasvet Very Happy in nastalo je tole... zdaj pa čakat, da zrasejo in potem veselo na dopust Very Happy

_________________Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

papa, Lepeeee! Smile

Jaz sem včeraj sejal Ovired, neke domače celoletne (mogoče kasneje najdemo sortno ime), Salad Bowl mešanico, Lollo Bionda in Rossa.

Ko govorite o Romanski solati, to je Romanska solata Ovired, kajne?

Mim grede, ali je tole ljubljanska ledenka?
metuljc
Prispevkov: 9553
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni mišljena Ovired, bolj verjetno zelena varianta, zuf. Ovired je rdeča, a ne?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17593
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf je napisal/a:




Ko govorite o Romanski solati, to je Romanska solata Ovired, kajne?



Ja, samo krajšamo, da ni treba preveč tipkat Wink .
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Potem bi bilo še lažje napisat Ovired. Smile
Hvala muha.

Sem ravno pogulgal, romanskih solat je kar nekaj... med njimi tudi Little Gem, poročam, kako se obnese, nekaj flanc imam že pripravljenih v platoju, nekaj jih je že na vrtu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17593
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na hitro sem prebrala. Razumela sem, da sprašuješ, če ima Ovired pri imenu napisano romanska solata Embarassed . Ko pa pišemo samo o romanski solati, je vprašanje za katero gre. Kot si ugotovil sam, jih je več sort.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

vodenka je napisal/a:
Men leda in ledenka polet ne uspevati saj gresta prehitr v cvet pomagam si z lollo roso in romansko...

vodenka, katero romansko pa imaš?
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Lep povzetek za različna obdobja pomlad, poletje, jesen, zima.

Pomembno poznavanje sort

Za celoletno pridelovanje moramo poznati lastnosti sort. Nekatere so namreč namenjene pridelovanju v kratkem, druge v dolgem dnevu. Druge tudi bolje prenašajo vročino.

Spomladanske sorte

Spomladi sejemo predvsem braziljanko, ljubljansko ledenko, bistro, pa tudi mehkolistni sorti majsko kraljico in atrakcijo. Čas za prve spomladanske setve na prosto je, ko se zemlja segreje na približno 5 ˚C (podatki o tem so dosegljivi na spletni strani www.arso.gov.si/vreme/napovedi in podatki/agro_podatki.html). Takrat lahko na prosto presajamo tudi sadike, na gredice v rastlinjaku pa že dva tedna prej. Medtem ko lahko agrokoprena sadiko na prostem zaščiti, da ji je topleje, pri kaljenju semena ne pomaga.

Majsko kraljico sejemo vse do začetka, atrakcijo pa do sredine aprila. Enako velja za slovensko glavnato krhkolistno sorto bistra. Braziljanko in ljubljansko ledenko sejemo vse do sredine maja.

Poletne sorte

V sredini maja začnemo sejati tudi poletne sorte. Poletno vročino najbolje prenaša sorta great lakes, ki tudi v najhujši vročini ne pobegne v cvet. Slovenci je nimamo preveč radi, saj ima gladke, skoraj bele liste z zelo narezljanim robom. Poletni glavnati, krhkolistni sorti sta še dalmatinska ledenka in unicum. Prva je podobna ljubljanski ledenki, le da ima temno zelene liste, druga pa ima zelene liste z nekaj temnejšimi pegami in nima nikoli močno sklenjenih glav.

Pred nekaj leti je prišlo k nam tudi seme nekaterih novejših sort. Prva je prav gotovo gentilina, krhkolistna, a rozetasta solata (podobna endiviji). Uporabna je predvsem zato, ker jo lahko porežemo v vsakem obdobju dozorevanja, vse od berivke do velikih rozet. V poletni vročini jo režemo prej, če ni vroče, počakamo na veliko, napolnjeno rozeto. Podobna ji je ameriška rjavka, ki ima nežnejše, občutljive liste rdeče barve na soncu, zelene pa v rozeti. Ameriška rjavka v hladilniku ne zdrži dolgo.

Novost, ki je k nam prišla iz Sredozemlja, je romanska solata. Ravno zato, ker prihaja iz vročih krajev, odlično prenaša vročino. Čeprav deluje grobo, ima zelo krhke in nežne liste. Romanska solata naredi podolgovato glavo, na pogled je podobna kitajskemu kapusu. Sorta romanska je rumenozelena, ovired pa rdeča.

Poletne sorte sejemo vse sredine julija, ko spet pride čas za krhkolistne pomladanske sorte za jesenske krajše in hladnejše dni. Gentilino sejemo še naprej. Mehkolistni sorti znova sejemo od konca julija do sredine avgusta.

Zimske sorte

Solata tudi v celinskem delu Slovenije prenese kar nekaj nizkih temperatur. Če jo pokrijemo z agrokopreno, jo lahko režemo vse do konca oktobra ali srede novembra, če imamo rastlinjak, pa še dlje. Spomladi lahko začnemo razmeroma hitro pobirati prvo zimsko solato, če smo jo nasejali. Zimski vmesni čas in tudi zelo vroče poletne mesece nam zapolnijo različne sorte radičev, poleg njih pa še nekatere nekoliko bolj eksotične rastline.

Tudi prezimne sorte sejemo v vrstice. Samo pri teh se mi zdi bolj uporabna direktna setev kakor presajanje sadik.

Prezimne krholistne sorte začnemo sejati v začetku septembra, setev ponovimo v dveh ali celo treh terminih. Zakaj? Ker solata najbolje prezimi, ko ima pet listov, mi pa na vreme ne moremo vplivati. V dolgi, topli jeseni bodo prvi termini prezgodnji, verjetno bo treba solato pojesti še jeseni. Če je jesen hladna, so lahko težave s premajhnimi rastlinami pred zimo. Mehkolistne sorte sejemo od sredine septembra naprej, ravno tako v dveh terminih.

Katere sorte so pri nas na razpolago? Sortiment je že zelo star in se verjetno ne bo veliko spreminjal, saj prezimnih sort v svetu ne poznajo. Tako sta mehkolistni nansen z zelenimi listi in zimska rjavka z rdečimi listi na naših vrtovih, odkar sama pomnim. Krholistni vegorka (rumenozeleni, pegasti listi) in posavka (temno zeleni listi) sta novejšega datuma, najnovejša, edina čisto slovenska prezimna sorta pa je bistra z bledo zelenimi listi in zelo velikimi glavami.

vir: http://www.deloindom.si/pri-solati-smo-radi-posebnezi
Odgovori