Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Miti o ukrepih pri vzgoji

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf: pršenje zjutraj je seveda v redu, ampak jaz sem solato pršila v najhujši vročini sredi poletja, ko je izgledala uvela. Ni bilo videti, da bi hipno kaj pomagalo.

Seba993: na bučkah in kumarah nisem upala probat. Pri njih nimam nikoli odvečnih sadik, ki bi jih lahko žrtvovala v raziskovalne namene.

Okoli razmetavanja vode ti dam prav. Najbolj racionalna poraba vode je pri zgodnjem jutranjem zalivanju in pršenju.

Tale vročina je ravno prava za poskuse. Tisti, ki se jih boste lotili, poročajte. Zlasti, če boste kot poskusnega zajčka vzeli paradižnike, kumare in bučke. Če vas bo več potrdilo, da daljše obdobje takega zalivanja rastlinam ne bo škodilo, bo to "znanstveni dokaz" tudi zame Wink Laughing .
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Najbolj racjonalno je kaplično namakanje._________________LP seba993
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

muha je napisal/a:
zuf: pršenje zjutraj je seveda v redu, ampak jaz sem solato pršila v najhujši vročini sredi poletja, ko je izgledala uvela. Ni bilo videti, da bi hipno kaj pomagalo.

Seba993: na bučkah in kumarah nisem upala probat. Pri njih nimam nikoli odvečnih sadik, ki bi jih lahko žrtvovala v raziskovalne namene.

Okoli razmetavanja vode ti dam prav. Najbolj racionalna poraba vode je pri zgodnjem jutranjem zalivanju in pršenju.

Tale vročina je ravno prava za poskuse. Tisti, ki se jih boste lotili, poročajte. Zlasti, če boste kot poskusnega zajčka vzeli paradižnike, kumare in bučke. Če vas bo več potrdilo, da daljše obdobje takega zalivanja rastlinam ne bo škodilo, bo to "znanstveni dokaz" tudi zame Wink Laughing .

Ne bom se strinjal s to povedjo. Smile

Najbolj racionalna poraba vode je zalivanje zvečer, za se večji optimum pa kapljično.

Zakaj? Zato ker ponoči ni vročine, ki bi zemljo izsušilo in ima možnost voda da prodre v globino. Pri jutranjem si samo kuriš vodo brez potrebe.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha, za kumare in buče ti lahko potrdim da deluje in jim znatno pomaga, pa naj bo to zalivanje zemlje in listov ali pa samo pršenje sredi največje vročine.
Količina vode je minimalna, sploh pri pršenju, učinek pa je velik.
Se strinjam, brezveze bi bilo to početi vsak dan, se pa zelo splača porabiti nekaj malega vode v tistih najbolj vročih dneh, ko opazim, da so rastline uvele in morajo počakati do konkretnega jutranjega zalivanja.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

f0r3st727 je napisal/a:

Najbolj racionalna poraba vode je zalivanje zvečer, za se večji optimum pa kapljično.

Zakaj? Zato ker ponoči ni vročine, ki bi zemljo izsušilo in ima možnost voda da prodre v globino. Pri jutranjem si samo kuriš vodo brez potrebe.

Jaz pa se s tvojimi ne bom. Smile

Optimalno zalivanje je še vedno s kanglo ali s tušem na cevi, ker lahko konkretno zaliješ vso površino tal, tudi v globino.
Kapljično je preveč točkovno in ne poskrbi za celostno vlago tal.
Je pa res, kangla ali cev je zamudno delo.
No ja, spet odvisno na kaj gledamo, jaz osebno gledam na življenje v tleh in preskrbo rastlin z vodo, nekdo drug pa porabo vode, tako da je optimalna beseda tako tako. Smile

Če zjutraj zaliješ konkretno, ni vraga, da voda ne pride v globino.
Govorim o rani uri, pred šesto, takrat se ozračje in vse skupaj tudi ohladi in je konkretno zalivanje en sam blagor.
Kmalu se lahko rastline osušijo, pri večernem zalivanju pa ostanejo mokre, kar je dobra vaba za bolezni.

A ima kdo še kakšen drug mit, da ne bomo preveč zalivali? Smile
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

jaz imam cisterno z deževnico+potopno črpalko+tuš palico ki je dolga skoraj en meter.Tako lahko zalivam čisto pri tleh ali kakor drugače.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

für3st727, ni sicer zraslo na mojem zeljniku, verjamem pa vseeno. Kot pravijo, je zvečer zemlja prevroča, zato menda izhlapi v zrak do 1/3 vode, če zalivamo klasično s pršilko. Verjetno je izgube manj, če zalivamo kar s cevjo, direktno na korenine. Zastirka tudi opravi svoje, čeprav po drugi strani ob zalivanju s pršilko sama zadrži kar nekaj vlage. Rahel dež je recimo ne predre.

Ampak vsak po svoje. Jaz šparam z vodo, ker stremim za tem, da zalivam izključno z deževnico. Tudi nimajo vsi možnosti zalivati ob točno določenem času.

zuf: a s tvoje izkušnje že iz lanskega leta, ali od letos?
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Kaplično zalivanje je najbolj optimalno za vse kulture. Kamplično namakanje mora trajati z malo količino vode. Kaplično se z malo količino vode namaka 2-3 ure ali pa še več. Če tako namakaš bo zemlja tudi globinsko zalita. Pa kaplično se lahko namaka čisto use kulture. Najbolj čudna primera sta koruza in krompir.

Lahko predstavim čist konkreten primer iz sadjarstva. Kolega ima vodno zajetje za namakanje in z kapličnim namakanjem v 5tih dneh pora isto vode kot bi jo v enem dnevu z rasperšilci. Namaka pe čez 10ha poveršine._________________LP seba993
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

En tak star mit: če fižol zalivaš v soncu ali če sije sonce in pada dež, bodo listi porjaveli Question Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

zuf je napisal/a:
f0r3st727 je napisal/a:

Jaz pa se s tvojimi ne bom. Smile

Optimalno zalivanje je še vedno s kanglo ali s tušem na cevi, ker lahko konkretno zaliješ vso površino tal, tudi v globino.
Kapljično je preveč točkovno in ne poskrbi za celostno vlago tal.
Je pa res, kangla ali cev je zamudno delo.
No ja, spet odvisno na kaj gledamo, jaz osebno gledam na življenje v tleh in preskrbo rastlin z vodo, nekdo drug pa porabo vode, tako da je optimalna beseda tako tako. Smile

Če zjutraj zaliješ konkretno, ni vraga, da voda ne pride v globino.
Govorim o rani uri, pred šesto, takrat se ozračje in vse skupaj tudi ohladi in je konkretno zalivanje en sam blagor.
Kmalu se lahko rastline osušijo, pri večernem zalivanju pa ostanejo mokre, kar je dobra vaba za bolezni.

A ima kdo še kakšen drug mit, da ne bomo preveč zalivali? Smile

Tukaj je toliko dejavnikov, da ... No, najbolje so pod eno streho dani, če rečem mikrolokacija ali še bolje mikroklima.

Evo, predstavljaj si tvoje zalivanje s cevjo kot močan poleten naliv, ko si na morju na dopustu, kapljično zalivanje pa kot rahlo pršenje. Zdej, če boš ti šel poleti pogledati, kam gre voda, boš videl, da so potočki na zemlji! In če greš pogledati, koliko je šlo vse skupaj v globino, bo po (če ne že prej) 20 cm zemlja že suha. Dočim kapljično zalivanje pa gre v globino. In si dost bolje zaliv, če porabiš 20 l vode na m^2 s kapljičnim zalivanjem kot pa s cevjo. Smile
Odgovori