Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Begonia - begonija
-
- Site Admin
Begonia - begonija
(Prenos iz arhiva)
-
Največkrat jo poimenujemo vednocvetoča begonija.
Na sredini cvetov so opazni rumeni prašniki. Barva cvetov je od rdeče, roza, bele .... Cveti od maja do prve slane. Srčasto okrogli, mesnati listi so spodaj svetlo rdeči ali zeleni, zgoraj pa svetleče zeleni ali rjavkasto rdeči. Listni rob je drobno nazobčan. Stebla ima razrasla in mesnata. Pri meni letos samo te v rdečem, ki sem jih nasadila kar v betonske zidake, izmenično med nasajeno sivko.
Zraste tam nekje 20-25 cm in ko doseže to višino, se razrašča v širino.
Na sredini cvetov so opazni rumeni prašniki. Barva cvetov je od rdeče, roza, bele .... Cveti od maja do prve slane. Srčasto okrogli, mesnati listi so spodaj svetlo rdeči ali zeleni, zgoraj pa svetleče zeleni ali rjavkasto rdeči. Listni rob je drobno nazobčan. Stebla ima razrasla in mesnata. Pri meni letos samo te v rdečem, ki sem jih nasadila kar v betonske zidake, izmenično med nasajeno sivko.
Zraste tam nekje 20-25 cm in ko doseže to višino, se razrašča v širino.
-
Sanjarka Ana je napisal/a: |
Tudi takole gre pri teh navadnih begonkah ... |
Navadnih - so to gomoljne?
Uh, letos pa res moram razmnožiti nekaj gomoljnih begonij. Zadnje svojega rodu, ker jih, izgleda, v Sloveniji nihče več ne prodaja. Iz družine Belleconia.
http://gb.hanssondk.com/category/belleconia-57/
Je že kdo uspešno razmnoževal gomoljne? Samo približno vem da se razmnožujejo iz listov; ali pa tudi takole, Sanjarka Ana?
LP_________________mfranc
-
Moja sodi med vednocvetoče begonije (nimajo gomoljev).
Tudi gomoljne se da s potaknjenci(iz spodnjega dela stebla), s semeni in z delitvijo gomoljev (to še nisem nikoli počela, lahko pa poiščem navodila). Se pa vse počne zgodaj spomladi.
Drugače te tvoje skupine imensko ne poznam.
Po "mojem vedenju" obstoja 6 osnovnih skupin(res pa je, da nisem na tekočem z novitetami zadnjih let):
Tudi gomoljne se da s potaknjenci(iz spodnjega dela stebla), s semeni in z delitvijo gomoljev (to še nisem nikoli počela, lahko pa poiščem navodila). Se pa vse počne zgodaj spomladi.
Drugače te tvoje skupine imensko ne poznam.
Po "mojem vedenju" obstoja 6 osnovnih skupin(res pa je, da nisem na tekočem z novitetami zadnjih let):
- s trstikastimi stebli (tudi angelska krila)
vednocvetoče
rex in begonije s korenikami
gomoljaste
pozimi cvetoče
grmičaste
mfranc, te pa le ohrani, so prečudovite. Glede razmnoževanja je napisala že Sanjarka Ana. Običajni čas za potikanje, domnevam da velja tudi za begonije, je zgodaj spomladi in potem spet od sredine avgusta dalje, ko gre najbolj bujna rast že h koncu, potaknjenci se imajo pa še čas ukoreniniti pred zimo.
Desetletja nazaj, ko so se pri nas pojavile prve gomoljne begonije, smo jih imeli na oknih tudi v moji rojstni hiši. Kolikor se spomnim, smo gomolje delili podobno kot pri krompirju: vsaka prerezana polovica je morala imeti očesa. Rano smo pa posuli s prahom od oglja in pustili par dni, da se je zasušila. Seveda smo vse to delali zgodaj spomladi. In če jo potem še daš nakaljevati v vlažen pesek, namesto v zemljo, bi skoraj moralo uspeti.
Desetletja nazaj, ko so se pri nas pojavile prve gomoljne begonije, smo jih imeli na oknih tudi v moji rojstni hiši. Kolikor se spomnim, smo gomolje delili podobno kot pri krompirju: vsaka prerezana polovica je morala imeti očesa. Rano smo pa posuli s prahom od oglja in pustili par dni, da se je zasušila. Seveda smo vse to delali zgodaj spomladi. In če jo potem še daš nakaljevati v vlažen pesek, namesto v zemljo, bi skoraj moralo uspeti.
Malo brskam po spletu in tule http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_gosar_anja.pdf
pravijo, da je kar uspešno razmnoževanje s potaknjenci v terminu junij/julij.
In ker se ravno mučim s potaknjenci čilija in ker je danes ravno dan za spati, bom vmes naredil nekaj potaknjencev.
Probat ni greh .
pravijo, da je kar uspešno razmnoževanje s potaknjenci v terminu junij/julij.
In ker se ravno mučim s potaknjenci čilija in ker je danes ravno dan za spati, bom vmes naredil nekaj potaknjencev.
Probat ni greh .
He, he, sem se spomnil na en hec - v najhujši vročini nekaj tednov nazaj sem obrezal več let staro bolivijsko begonijo v koritu. Kar malo neugledne postave je postala, takoj spomladi začne delati debela stebla in gre hitro navzgor.
Žena, ki je bolj praktične narave, je en tak lep odrezek, cca 10 cm enostavno vtaknila v zemljo blizu starega grma. Pa pustila gor vse liste, pa cvetove; in glej ga tička, potaknjenec se je prijel in veselo raste naprej.
Žena, ki je bolj praktične narave, je en tak lep odrezek, cca 10 cm enostavno vtaknila v zemljo blizu starega grma. Pa pustila gor vse liste, pa cvetove; in glej ga tička, potaknjenec se je prijel in veselo raste naprej.