Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Begonia - begonija

crtj-admin
Site Admin

Begonia - begonija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Največkrat jo poimenujemo vednocvetoča begonija.

Na sredini cvetov so opazni rumeni prašniki. Barva cvetov je od rdeče, roza, bele .... Cveti od maja do prve slane. Srčasto okrogli, mesnati listi so spodaj svetlo rdeči ali zeleni, zgoraj pa svetleče zeleni ali rjavkasto rdeči. Listni rob je drobno nazobčan. Stebla ima razrasla in mesnata. Pri meni letos samo te v rdečem, ki sem jih nasadila kar v betonske zidake, izmenično med nasajeno sivko.
Zraste tam nekje 20-25 cm in ko doseže to višino, se razrašča v širino.
Sanjarka Ana

Tudi takole gre pri teh navadnih begonkah ...

Dve sem preko zime spravila v hčerini sobi. Prav nič lepi nista bili na pogled. Poščipala sem vršičke in takole so miniaturne rastlinice v družbi okrasnih feferonov že na stopnji koreninic.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sanjarka Ana je napisal/a:
Tudi takole gre pri teh navadnih begonkah ...

Navadnih Question - so to gomoljne? Rolling Eyes

Uh, letos pa res moram razmnožiti nekaj gomoljnih begonij. Zadnje svojega rodu, ker jih, izgleda, v Sloveniji nihče več ne prodaja. Iz družine Belleconia.

http://gb.hanssondk.com/category/belleconia-57/

Je že kdo uspešno razmnoževal gomoljne? Samo približno vem da se razmnožujejo iz listov; ali pa tudi takole, Sanjarka Ana?

LP_________________mfranc
mfranc

Takole so izgledale v letu 2011

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________mfranc
Sanjarka Ana

Moja sodi med vednocvetoče begonije (nimajo gomoljev).
Tudi gomoljne se da s potaknjenci(iz spodnjega dela stebla), s semeni in z delitvijo gomoljev (to še nisem nikoli počela, lahko pa poiščem navodila). Se pa vse počne zgodaj spomladi.
Drugače te tvoje skupine imensko ne poznam.

Po "mojem vedenju" obstoja 6 osnovnih skupin(res pa je, da nisem na tekočem z novitetami zadnjih let):
    s trstikastimi stebli (tudi angelska krila)
    vednocvetoče
    rex in begonije s korenikami
    gomoljaste
    pozimi cvetoče
    grmičaste
Nazadnje urejal/a Sanjarka Ana 25 Jun 2014 06:19; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, te pa le ohrani, so prečudovite. Glede razmnoževanja je napisala že Sanjarka Ana. Običajni čas za potikanje, domnevam da velja tudi za begonije, je zgodaj spomladi in potem spet od sredine avgusta dalje, ko gre najbolj bujna rast že h koncu, potaknjenci se imajo pa še čas ukoreniniti pred zimo.

Desetletja nazaj, ko so se pri nas pojavile prve gomoljne begonije, smo jih imeli na oknih tudi v moji rojstni hiši. Kolikor se spomnim, smo gomolje delili podobno kot pri krompirju: vsaka prerezana polovica je morala imeti očesa. Rano smo pa posuli s prahom od oglja in pustili par dni, da se je zasušila. Seveda smo vse to delali zgodaj spomladi. In če jo potem še daš nakaljevati v vlažen pesek, namesto v zemljo, bi skoraj moralo uspeti.
mfranc

Malo brskam po spletu in tule http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_gosar_anja.pdf

pravijo, da je kar uspešno razmnoževanje s potaknjenci v terminu junij/julij.

In ker se ravno mučim s potaknjenci čilija in ker je danes ravno dan za spati, bom vmes naredil nekaj potaknjencev.

Probat ni greh Cool Laughing .

mfranc

He, he, sem se spomnil na en hec Cool - v najhujši vročini nekaj tednov nazaj sem obrezal več let staro bolivijsko begonijo v koritu. Kar malo neugledne postave je postala, takoj spomladi začne delati debela stebla in gre hitro navzgor.

Žena, ki je bolj praktične narave, je en tak lep odrezek, cca 10 cm enostavno vtaknila v zemljo blizu starega grma. Pa pustila gor vse liste, pa cvetove; in glej ga tička, potaknjenec se je prijel in veselo raste naprej.

Rolling Eyes

Odgovori