Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Begonia - begonija

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri tebi in v tvojem inkubatorju bo gotovo uspešno. Čeprav so v omenjeni diplomski nalogi tako razmnoževali listne begonije - se pravi tiste, kjer so glavni okras listi, cvetje pa občasni dodatek. Zdi se mi, da se rastline s tako sočnimi debli in listi, kot jih imajo begonije, kar rade ukoreninijo, ne glede na čas.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Vsekakor je za probat; ni da ni Very Happy .

Se mi pa zdi, da govorijo splošno o begonijah, kar nakazuje naslov:

POMEN DELA LISTNE PLOSKVE ZA USPEŠNOST UKORENINJANJA LISTNIH POTAKNJENCEV PRI BEGONIJAH (Begonia sp.)

torej listni potaknjenci pri Begonia species, kar je generalni naziv za vse vrste begonij.

Ja, iz slik pa se tudi meni vidi, da so uporabili neke bolj listne sorte Rolling Eyes .

Sem bil že na delu, pa me je prepodil dež Cool .

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Nič kaj preveč uporabna ni tale diplomska, ali je le jaz nerazumem ? Rolling Eyes . Govori res nasplošno o begonijah, pri razmnoževanju se omeji na lončnice, slikane so le "listne" begonije. Še bolj me pa zmedejo navedbe idealnih temperatur Confused Confused . Še dobro, da moje tega niso brale Laughing Laughing .
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Kot je rekla Muha za gomolje.

Vendar to velja za začetek raste dobe. Drugače pa s potaknjenci. Tako ali drugače prezimljene gomolje položimo(kake 2 cm globoko, zgornji del gleda ven) na pladenj z lončeno prstjo. Temperatura ne sem biti nižja od 14 stopinj. Ko se pokažejo novi brsti, razrežemo gomolje in te dele naprašimo s fungicidom, ter pustimo, da se takšni na toplem sušijo še nekaj ur. Potem pa jih posadimo in pri tem pazimo, da jih s pritiskom ne poškodujemo, niti jih ne smemo preobilno zalivati, ker se hitro okužijo z glivami. Vrh mora biti pri sajenju v ravnini lončene prsti. Lahko pa jih na pladnjih pustimo dlje, da se že razvijejo poganjki in potem le te uporabimo kot osnovne potaknjence.
cvetlicna

Odgovor Napisal/-a cvetlicna »

Sanjarka Ana je napisal/a:
Največkrat jo poimenujemo vednocvetoča begonija.

Na sredini cvetov so opazni rumeni prašniki. Barva cvetov je od rdeče, roza, bele .... Cveti od maja do prve slane. Srčasto okrogli, mesnati listi so spodaj svetlo rdeči ali zeleni, zgoraj pa svetleče zeleni ali rjavkasto rdeči. Listni rob je drobno nazobčan. Stebla ima razrasla in mesnata. Pri meni letos samo te v rdečem, ki sem jih nasadila kar v betonske zidake, izmenično med nasajeno sivko.
Zraste tam nekje 20-25 cm in ko doseže to višino, se razrašča v širino.

Te so zelo hvaležne, trpežne tudi.
mfranc

Begonia Rex

_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Uauuu! Še ena lepotica iz starih časov, ko ponudba sobnih rastin še ni bila prenatrpana. Dolga leta sem jo občudovala, kjerkoli sem jo videla, sploh srebrnolistne z velikimi listi. To, da si list obrezal in položil na zemljo, pa se je kar ukoreninila, je bilo zame čudež od čudežev.

Ups Embarassed , pa saj to ni sobna/listna begonija. Zavedla me je čudovita barva listov.
mfranc

Huh, ti sploh ne znam kaj povedati Embarassed .

Spomladi sem jo neplanirano vzel (majhno rožco) ravno zaradi tega, ker mi je bila všeč.

Sedajle brskam, in vidim, da je Begonia Rex zelo razširjena podvarianta begonij; baje s preko 500 kultivarjev.

Za tole sem šele sedajle našel da je verjetno BR Red Robin.

http://www.botanicni-vrt.si/component/rastline/begonia-rex_________________mfranc
Odgovori