Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Metuljc, malo bom izzival tvoje znanje, ker jaz ne vem, kaj bi tole bilo (seveda če kdo ve, kaj to je, lahko pove).

Takole cveti:

In takole izgleda cela rastlinica s cvetom:

No, za tole pa vem, kaj je, malo bom testiral, če jo kdo prepozna? Smile

Uredba: ja, ja ime sem menjal, znebil sem se 0 in 3 ... Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na prvih fotografijah je Delosperma, domnevam, da cooperi. Si sadil sadike ali sejal seme?

Na tazadnji je pa ena "šentana" rožica Wink Laughing .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sicer pa, forest, nikoli nisem trdila, da kaj prida poznam rastline, ki jih pri nas štejemo med okrasne. Ono s preluknjanimi listi Wink pa seveda poznam.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole zlatorumeno lepotico zdaj začenjam nabirati - za čaje, kreme, milo, barvanje volne in svile. Poleg tega, da je lepa, je tudi široko uporabna. Jaz rada rečem - zaradi njenih bogatih barvilnih sposobnosti: ŠENTJANŽEVKA JE CARICA srčki_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
forest727

muha je napisal/a:
Na prvih fotografijah je Delosperma, domnevam, da cooperi. Si sadil sadike ali sejal seme?

Na tazadnji je pa ena "šentana" rožica Wink Laughing .

Very Happy

Sadil sem sadike, in sicer kar nekaj let nazaj (mislim, da jo imam že več kot 5 let).

@metuljc: Smile En smile je manjkal nekje vmes, bi malo manj resneje izpadlo. Smile

Res je. Zadnja rožica je šentjanževka. Smile Vidim, da je prepozna kar veliko ljudi. Smile
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pozna kdo ime teh cvetlic, ki so se letos pojavile na našem vrtu?

forest727

Lahko še cvet od bližje slikaš? Izgleda, da je črnika, samo se mi zdi, da je središče cveta malo drugačno kot pri črniki...
Uporabniški avatar
Melona

Črnike imamo take in sem komaj še našla cvetočo.

Od blizu so pa neznane take.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vidim podobnosti z ostrožniki - mogoče Delphinium grandiflorum.
Uporabniški avatar
Melona

Ojoj, cela znanost, tile delphiniumi! Ampak najbrž bo držalo. Če sem prav izbrskala, naj bi bili tile moji iz rodu Consolida in jih od ostalih ločujejo z izrazom ''larkspur''. In so enoletnice.

Več let imam grmastega, podobnega elatumu, kot ga je v temi http://forum.gartlc.si/gartlc-about121.html prilepila Doli. Niti pomislila nisem, da bi si lahko bili v sorodu, ko imajo tako različne liste.

Da je še bolj veselo, pa na straneh botaničnega vrta najdem še izraz ''kitajski ostrožnik''.
Odgovori