Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lušt
Evo, včeraj zvečer sem ga primerjal z parimi domačimi. Brezvezna primerjava, ampak so me res zopet "shecali" ljubitelji, ki prisegajo na ta pravi lušt; in če ta iz original Lušt gajbic ni pravi, kateri pa je?
Poštena primerjava bi bila s približno enakimi "industrijskimi" paradižniki, ko so praviloma cenejši. Žal tega nisem napravil; v spominu pa imam tak paradižnik z izrazito plastičnim (ne)okusom ; ampak tak paradižnik sem probal dva, tri mesece nazaj ...
Od takih zgodnejših kupljenih paradižnikov, je res precej boljši, z pravim paradižnikovim okusom in verjamem, da so Slovenci, ki nimajo lastnega paradižnika, z njim čisto zadovoljni. In takih Slovencev je velika večina . Bi jim pa želel, da pride še do kakšne večje proizvodnje in konkurence, saj je termalne vode baje še precej .
V primerjavi z domačimi pa potegne ta kratko. Najhujša je primerjava s črnim, Black Sea Man; črni imajo izrazito močan okus in sem razmišljal, da ni v DNK črnih paradižnikov vgrajen ojačevalec okusa .
LP_________________mfranc
Poštena primerjava bi bila s približno enakimi "industrijskimi" paradižniki, ko so praviloma cenejši. Žal tega nisem napravil; v spominu pa imam tak paradižnik z izrazito plastičnim (ne)okusom ; ampak tak paradižnik sem probal dva, tri mesece nazaj ...
Od takih zgodnejših kupljenih paradižnikov, je res precej boljši, z pravim paradižnikovim okusom in verjamem, da so Slovenci, ki nimajo lastnega paradižnika, z njim čisto zadovoljni. In takih Slovencev je velika večina . Bi jim pa želel, da pride še do kakšne večje proizvodnje in konkurence, saj je termalne vode baje še precej .
V primerjavi z domačimi pa potegne ta kratko. Najhujša je primerjava s črnim, Black Sea Man; črni imajo izrazito močan okus in sem razmišljal, da ni v DNK črnih paradižnikov vgrajen ojačevalec okusa .
LP_________________mfranc
heh mfranc, imaš prav. Zagotovo je lušt najboljši med "industrijsko" pridelanimi paradižniki. Tudi, če je vse enako ( prehrana-sorte,...) je prednost, da je dozorel na rastlini in od tam črpal hrano in energijo za dozorevanje-obarvanje in ni čakal v hladilnici zelen in kasneje umetno dozoreval s tistim kar ima v samem plodu.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.
Ne more pa se primerjati z doma vzgojenimi paradižniki že zaradi drugačne izbire sort, ki jih gojimo.
Naš izbor so sorte, ki so zahtevnejše za pridelavo, ker so bolj občutljive, kjer je okus na prvem mestu in ne oblika: enaka velikost in barva plodov, popolna okroglina ,.....
In seveda smo malo razvajeni, kdor je enkrat poskusil svoj paradižnik, je po okusu vsak drug prazen, voden in plehek.
Je pa to tudi neke sorte prekletstvo, ker sedaj pač več nimamo izbire- samo doma pridelano nam je dovolj dobro.
Drugače pa je res, da imajo črni (temni) paradižniki močnejši okus. Po raziskavah imajo nekaj več kisline in sladkorja ( kar da močnejši okus) in tudi sestava mineralov je nekaj drugačna kot pri klasičnih.
Nekaterim je to všeč, nekaterim pač ne.
Je pa vse skupaj povezano z individualnim okusom posameznika, čeprav je precej tudi podzavestnega odpora do drugih barv ( vkorenjineno prepričanje- samo rdeč paradižnik je pravi).
Zato nekaterim recimo Malakhitowaja Shkatulka (zelen) že pred okušanjem povzroči podzavestno zavračanje, nekaterim pa je izjemna delikatesa božanskega okusa.
Morda je nekaj na tem, da osebe, ki ljubijo bolj začinjeno hrano imajo raje paradižnike z močnejšim okusom, ostali in predvsem otroci pa raje bolj sladke sorte.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.
Ne more pa se primerjati z doma vzgojenimi paradižniki že zaradi drugačne izbire sort, ki jih gojimo.
Naš izbor so sorte, ki so zahtevnejše za pridelavo, ker so bolj občutljive, kjer je okus na prvem mestu in ne oblika: enaka velikost in barva plodov, popolna okroglina ,.....
In seveda smo malo razvajeni, kdor je enkrat poskusil svoj paradižnik, je po okusu vsak drug prazen, voden in plehek.
Je pa to tudi neke sorte prekletstvo, ker sedaj pač več nimamo izbire- samo doma pridelano nam je dovolj dobro.
Drugače pa je res, da imajo črni (temni) paradižniki močnejši okus. Po raziskavah imajo nekaj več kisline in sladkorja ( kar da močnejši okus) in tudi sestava mineralov je nekaj drugačna kot pri klasičnih.
Nekaterim je to všeč, nekaterim pač ne.
Je pa vse skupaj povezano z individualnim okusom posameznika, čeprav je precej tudi podzavestnega odpora do drugih barv ( vkorenjineno prepričanje- samo rdeč paradižnik je pravi).
Zato nekaterim recimo Malakhitowaja Shkatulka (zelen) že pred okušanjem povzroči podzavestno zavračanje, nekaterim pa je izjemna delikatesa božanskega okusa.
Morda je nekaj na tem, da osebe, ki ljubijo bolj začinjeno hrano imajo raje paradižnike z močnejšim okusom, ostali in predvsem otroci pa raje bolj sladke sorte.
Pri črnih paradižnikih je kot zgleda res stvar okusa. Nekaterim so najboljši, drugam pa niso dobri. Sam sem lani imel doma okoli 30 sort. Od črnih Black cherry in še enega neznanega.
In nobenemu pri hiši ni bil všeč black cherry. Pa tudi tistega ta drugega črnega ni nihče dal med favorite. Predsodkov glede barv ni, ker sem imel paradižnike vseh barv. No ja glede zelenih je bil nekaj časa predsodek, ker sem imel pred tem le eno sorto in sicer Green zebra, ki je bil nekaterim prekisel. Aunt ruby's german green pa jih je prepričal, da niso vsi zeleni prekisli. Letos pa še bodo lahko preizkusili Evergreen in Malakhitowaja Shkatulka.
Letos sem povečal sortiment črnih in imam sedaj Amazon Choclate, Black Plum, Japanese Trielfe Black, Chereokee Purple, Black from Tula. Bom videl kako jih bodo ostali pri hiši ocenili. Če ne za drugo, bodo za v omako.
Sicer pa ima precej ljudi to prepričanje, da je paradižnik dober le, če je rdeč. Sem letos prodajal sadike in so nekateri mislili, da so ostali paradižniki le za okras in niso užitni
In nobenemu pri hiši ni bil všeč black cherry. Pa tudi tistega ta drugega črnega ni nihče dal med favorite. Predsodkov glede barv ni, ker sem imel paradižnike vseh barv. No ja glede zelenih je bil nekaj časa predsodek, ker sem imel pred tem le eno sorto in sicer Green zebra, ki je bil nekaterim prekisel. Aunt ruby's german green pa jih je prepričal, da niso vsi zeleni prekisli. Letos pa še bodo lahko preizkusili Evergreen in Malakhitowaja Shkatulka.
Letos sem povečal sortiment črnih in imam sedaj Amazon Choclate, Black Plum, Japanese Trielfe Black, Chereokee Purple, Black from Tula. Bom videl kako jih bodo ostali pri hiši ocenili. Če ne za drugo, bodo za v omako.
Sicer pa ima precej ljudi to prepričanje, da je paradižnik dober le, če je rdeč. Sem letos prodajal sadike in so nekateri mislili, da so ostali paradižniki le za okras in niso užitni