Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cherokee Purple ??? in sestavljeni cvetovi

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pozabil si le na eno malenkost. Vsak organizem ob presnovi sprošča toploto, ker se dobra polovica energije, ki jo sprošča s celičnim dihanjem, sprosti kot toplota.
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Tega res nisem vedel, je pa to gotovo tako malo, da ni omembe vredno, verjetno veliko manj kot 1°C, kar pri dnevnem nihanju temperature recimo 20°C ni nič.
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Prvi sestavljeni dozoreli v mojem vrtu.


V sredini se vidijo še zeleni ostanki sveta. Vidi se tudi luknja (svetloba) v sredini pradižnika, gre za par cm dolgo zarezo.
Po moje gre za 4 ali 5 opojenih cvetov, eden (srednji) se pa ni oplodil.
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Pa je zgornji paradajz končal v skledi. Na sliki prerezan paradižnik. Vidi se, da se je kolobar sestavljenih paradižnikov zelo malo skupaj držal. Črte na površini so kot kaže stičišče paradižnikov iz posameznega cveta socvetja.



Meso je precej temno, bi rekel da temnejše od Indigo Rose-ja. S slednjim še nimam dovolj izkušen.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Cherokee Purple spada med temne paradižnike, ki ob dozorevanju tako na kožici kot tudi v mesu zadržijo nekaj klorofila (zelenega barvila), zato je seveda tudi barva nekako temnejša kot pri rdečih paradižnikih (če zmešamo rdečo z nekaj zelene, dobimo rjavkasto barvo).

Indigo Rose pa NE spada med temne paradižnike, je 'navaden' rdeč paradižnik z modro kožico (pa še to samo tam, kjer ga obsije sonce), torej ima tudi meso svetlejšo rdečkasto barvo.

Kako pa se ti dopade okus? Meni so temni paradižniki eni ljubših, ker imajo precej močno izražen okus..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Zaenkrat težko primerjam, ker nimam s čem domačim razen s sorto Albertovske Žlute, ki so izrazito sladki.
Kateri imajo veliko antioksidanta kot ga ima borovnica. Sem mislil, da je to Indigo Rose.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Albertovske Žlute je tudi pri meni imel nekoliko sladke plodove, vendar ne tako zelo, kot opisuješ ti.

Indigo Rose ima res veliko antioksidantov (modro barvilo antocian), vendar samo in izključno v kožici plodu. Če odstraniš kožico, od antociana ne ostane nič. Je pa zanimiva omaka iz Indiga, ki se pri daljšem kuhanju obarva nekako temno rjavo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori