Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koristni lokalni mikroorganizmi in življenje v tleh
paradajz, hvala za tole!
aladin, si na vrt dajal otrobe takšne kot so, ali si jih prej okužil...?
Z dodajanjem otrobov na vrt imam bolj skromne izkušnje... za zdaj lahko rečem, da v mojem trenutnem vrtu s pomladjo kot jo imamo letos niso ravno primerni, če imamo namen gredo zasejati z drobnimi semeni, ki klijejo bolj proti površju.
Cel marec je bil suh, otrobi v vrhnji plasti so še vedno tam... tudi sedaj po deževju in vlažnejšem vremenu kar konkretno izsušujejo tla.
Za zdaj je sklep takšen, da so primerni za težko, mokro zemljo pa vendar vmešavanje v jeseni, da se res dobro razgradijo.
aladin, si na vrt dajal otrobe takšne kot so, ali si jih prej okužil...?
Z dodajanjem otrobov na vrt imam bolj skromne izkušnje... za zdaj lahko rečem, da v mojem trenutnem vrtu s pomladjo kot jo imamo letos niso ravno primerni, če imamo namen gredo zasejati z drobnimi semeni, ki klijejo bolj proti površju.
Cel marec je bil suh, otrobi v vrhnji plasti so še vedno tam... tudi sedaj po deževju in vlažnejšem vremenu kar konkretno izsušujejo tla.
Za zdaj je sklep takšen, da so primerni za težko, mokro zemljo pa vendar vmešavanje v jeseni, da se res dobro razgradijo.
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Zuf je napisal: "Naredi sam Calphos"
Zbrala sem kar nekaj jajčnih lupin, jih posušila in danes popražila. Sicer se malo bojim, da niso bile dovolj temno pražene, ampak je že dovolj smrdelo, pa bi se lahko kdo v stanovanju ustrašil, da gori
Ohlajene sem zdrobila in nalila 5-kratno volumsko količino kisa.
V plastenki je postalo takole živahno.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n7eUmcuPslC22Kiubi65dtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
P.S. Upam, da bo povezava delovala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zbrala sem kar nekaj jajčnih lupin, jih posušila in danes popražila. Sicer se malo bojim, da niso bile dovolj temno pražene, ampak je že dovolj smrdelo, pa bi se lahko kdo v stanovanju ustrašil, da gori
Ohlajene sem zdrobila in nalila 5-kratno volumsko količino kisa.
V plastenki je postalo takole živahno.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n7eUmcuPslC22Kiubi65dtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
P.S. Upam, da bo povezava delovala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Hm lpmami,nekako je bila reakcija v primerjavi z mojo občutno mirnejša.
Torej. Pred tednom sem ga (calphos) tudi sam pripravil, a izkušnje še nisem podelil z vsemi ostalimi. Za kislino sem uporabil alkoholni kis za vlaganje 9% in reakcija je bila zelo burna. Na hitrico sem moral "mešanico" preliti v vedro s (po oceni) 5x-nikom volumna. Penilo se je kot noro. Naslednji dan se je poleglo.
Verjetno pa tako različna reakcija ne upliva na učinkovitost gnojila.
Bi dodal še to, da praženja ne bom več ponovil v notranjosti stanovanja (smrdi kot 100 )
Mi pa ni povsem jasno zakaj se mora precejeno gnojilo še fermentirati?
Torej. Pred tednom sem ga (calphos) tudi sam pripravil, a izkušnje še nisem podelil z vsemi ostalimi. Za kislino sem uporabil alkoholni kis za vlaganje 9% in reakcija je bila zelo burna. Na hitrico sem moral "mešanico" preliti v vedro s (po oceni) 5x-nikom volumna. Penilo se je kot noro. Naslednji dan se je poleglo.
Verjetno pa tako različna reakcija ne upliva na učinkovitost gnojila.
Bi dodal še to, da praženja ne bom več ponovil v notranjosti stanovanja (smrdi kot 100 )
Mi pa ni povsem jasno zakaj se mora precejeno gnojilo še fermentirati?
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
juglans je napisal/a: |
Za kislino sem uporabil alkoholni kis za vlaganje 9% in reakcija je bila zelo burna. Na hitrico sem moral "mešanico" preliti v vedro s (po oceni) 5x-nikom volumna. Penilo se je kot noro. ..... Mi pa ni povsem jasno zakaj se mora precejeno gnojilo še fermentirati? |
Uporabila sem v glavnem 5-odstotni kis, ker sem 9-odstotnega imela samo slaba dva deci. Še dobro, ker sicer ne vem, kako bi rešila situacijo.
Tole s fermentiranjem je po moje malo zavajajoče, že v izvirnem članku. Po mojem razumevanju fermentacijo povzročajo mikroorganizmi oziroma njihovi encimi, ki predelujejo organsko snov. Tu gre za ekstrakcijo kalcija (v glavnem, pa še drugih elementov), ki jo povzroča ocetna (ali kakšna druga) kislina in mora ta potekati dalj časa. Nimam pa dovolj znanja kemije, da bi bolj natančno vedela, zakaj je reakcija oziroma izhajanje CO2 na začetku tako burna in ali se kasneje CO2 še tvori in kaj natančno se dogaja v času 20-dnevne "fermentacije"._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Takole na hitro, brez kemijskih formul (ki jih itak ne znam):
netopni kalcijev karbonat
(jajčne lupine, školjke, polžje hišice, kapniki, ledvični kamni,...) razpade
v kalcij + (?x še kašne primesi) + CO2.
Če se topi hitro je pač reakcija burnejša, efekt pa isti.
Sem lupine prepražil že marca in jih zmlel v starem mikserju. Sem pa pri sajenju v jamico poleg uležanega gnoja dodal žličko praženih lupin. Pa ne pri vseh, ker sem se spomnil šele nekje čez polovico posajenih.
Jih bom pa danes nekaj namočil v kis za tale CalPhos.
Me pa tudi zanima odgovor na to.
netopni kalcijev karbonat
(jajčne lupine, školjke, polžje hišice, kapniki, ledvični kamni,...) razpade
v kalcij + (?x še kašne primesi) + CO2.
Če se topi hitro je pač reakcija burnejša, efekt pa isti.
Sem lupine prepražil že marca in jih zmlel v starem mikserju. Sem pa pri sajenju v jamico poleg uležanega gnoja dodal žličko praženih lupin. Pa ne pri vseh, ker sem se spomnil šele nekje čez polovico posajenih.
Jih bom pa danes nekaj namočil v kis za tale CalPhos.
juglans je napisal/a: |
Mi pa ni povsem jasno zakaj se mora precejeno gnojilo še fermentirati? |
Me pa tudi zanima odgovor na to.
Mislim, da se je Patrick samo malo nerodno izrazil, v svojem zanosu fermentiranja vseh pripravkov je vtaknil izraz še sem .
V bistvu je to le čas, da se čimveč kalcija in fosfata predela v vodotopno in rastlinam dostopno obliko.
Tukaj je še video (drugi po vrsti) za boljše razumevanje:
http://www.prokashi.com/videos/
V bistvu je to le čas, da se čimveč kalcija in fosfata predela v vodotopno in rastlinam dostopno obliko.
Tukaj je še video (drugi po vrsti) za boljše razumevanje:
http://www.prokashi.com/videos/