Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Tudi jaz sem že včeraj pohrustala tistega iz Ivčkinih semen, svetlo rumenega, kar surovega. Lepo zori. Še eden od zelenčkov ima stroke, pa včeraj nisem v temi dobro videla na tablico. Danes sledi podroben pregled. In tudi ponoven napad na polže._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi pri meni provansalec na polno cveti. Dve sadiki rondoja, ki sta bili predvzgojeni notri v lončkih dva tedna pred provansalcem, imata cvetove šele nakazane.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Mojih osem sort graha je šele počasi krenilo čez višino 10cm, nekatetre komaj nakazujejo plezalne vitice. Letos sem pač malo pozneje sejala, kot bi to hotela, ker vrt še ni bil pripravljen..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Ivčk, tvoj ta rumen je noro dober, jaz ga hrustam kar surovega, še ni prišel do lonca._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Letos sem sejala Parsley pea, Purple podded, imata oba že polno strokov,

v dveh loncih imam dwarf grey sugar in salmon pea od ivčk, še čakam cvetje,

golden sweet pea pa sem dve leti sejala samo za semena, letos ga je pa končno dovolj in res polno cveti in plodi.

Zadnja dva sem pa sejala sweet salome in od vode sugar magnolia, sta še manjša.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Bobolino, tudi meni je resnično odličen surov, kuhala sem z njim samo enkrat, raje ga porabim svežega kar na vrtu, dokler je poln vitaminov in je zelo sladek.

Pika, lep izbor sort imaš! Nujno prilepi kako sličico, ko bo čas za to.
Lahko tudi odpremo teme za različne sorte graha in poslikamo vse od cvetov naprej..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Nekaj tem o različnih grahih je že odprto, zato vas vabim, da kar lepo odpirajte naprej. klanjam se Wink
greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Eno vprašanjce... včeraj sem prvič jedel sladkorni grah (baje) na obisku pri novih vrtičkarjih. Prej nisem vedel, da se da grah jesti surovega (te teme nisem spremljal). No, ko smo nabirali, sta rekla, da naj čimbolj okrogle, debele poberemo, ki so še vsi zeleni. Sorte ne vesta, zanima pa me, če se res take nabira ali še bolj mlade, tudi ploščate... Sem na hitro prebral celo temo, pa ne vem, če sem to našel...
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sladkorni grah (vsaj kolikor vem( jemo v stanju, ko semena še nsio kaj prida oblikovana, nekako tako kot stgročji fižol) in jemo seveda stroke, kuhane, zabeljene z drobtinicami, recimo (in še kako, seveda).
Sicer pa so mlad azrna tudi običajnega graha dobra, sladkasta. Starejša so škrobnata, kar velja tudi za sladkornega.
Nekje sem prebrala, da Italijani pobirajo grah v fazi, ko so semena še nedozorela in zato sladka, Nemci pa bolj zrelega, ko je bolj škrobnat in hranilen.
Zdaj, ne vem, ali si res jedel sladkorni grah ali le navadnega, še sladkega.
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Če je res prava sorta sladkornega z velikimi zelenimi stroki, tak kot smo ga včasih imeli na vrtu, se res pobira take debele stroke, ki že imajo kar debelo zrnje in je še super za jest, sicer ga pa prelomiš, mora biti krhek in brez nitk. Takega je pravzaprav škoda prej pobirat, ko še ni zrnje oblikovano, ker potem podvoji svojo velikost in je še boljši.

Sorte kot so npr. Golden Sweet, pa je bolje prej pobrat, ker lahko ratajo malo nitkasti. Take so moje dolgoletne Embarassed izkušnje.
Odgovori