Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jedi iz buč/bučk, konzerviranje
recept, po katerem so bučke, kot da bi jedel gobe:
1kg na kocke narezanih bučk posoliš, pustiš pol ure,
zavreš 1 l vode in pol l kisa ter sol po občutku. V to streseš bučke, naj vre še par minut, da spremenijo barvo. Ocediš, ohladiš in zmešaš s svežimi, nasekljanimi; česnom na lističe, peteršiljem in majaronom ter mletim poprom.
daješ v mrzle kozarčke, potlačiš (brez zraka), zgoraj naliješ olje, pustiš čez noč, če slučajno olja zmanjka in ga doliješ, da so bučke pod oljem. Zapreš in baje so tako dobrega okusa kot gobe. Star recept 20 let, vendar nikoli nismo imeli veliko bučk.
v to mešanico kisa in vode lahko daš novo porcijo bučk, če jih prej pobereš ven, ker iz škafa bučk je 6 majhnih kozarčkov shranka (cca 250 g kozarčki).
še eden recept, bučke uporabne namesto solate:
2 dcl olja, 2 dcl vinskega kisa, sesekljan: česen, 1 vejica rožmarina, bazilikini listi, 3 čebule, poper v zrnju, 3 žličke soli daš v 1 l vode, vre 5 min, dodaš 1 kg narezanih bučk, vre še 4 minute, vroče vliješ v kozarčke in zapreš._________________Lp, Živa
1kg na kocke narezanih bučk posoliš, pustiš pol ure,
zavreš 1 l vode in pol l kisa ter sol po občutku. V to streseš bučke, naj vre še par minut, da spremenijo barvo. Ocediš, ohladiš in zmešaš s svežimi, nasekljanimi; česnom na lističe, peteršiljem in majaronom ter mletim poprom.
daješ v mrzle kozarčke, potlačiš (brez zraka), zgoraj naliješ olje, pustiš čez noč, če slučajno olja zmanjka in ga doliješ, da so bučke pod oljem. Zapreš in baje so tako dobrega okusa kot gobe. Star recept 20 let, vendar nikoli nismo imeli veliko bučk.
v to mešanico kisa in vode lahko daš novo porcijo bučk, če jih prej pobereš ven, ker iz škafa bučk je 6 majhnih kozarčkov shranka (cca 250 g kozarčki).
še eden recept, bučke uporabne namesto solate:
2 dcl olja, 2 dcl vinskega kisa, sesekljan: česen, 1 vejica rožmarina, bazilikini listi, 3 čebule, poper v zrnju, 3 žličke soli daš v 1 l vode, vre 5 min, dodaš 1 kg narezanih bučk, vre še 4 minute, vroče vliješ v kozarčke in zapreš._________________Lp, Živa
Bučke kot priloga. Zraven postrežemo krompirjev pire. Tisti, ki ljubijo meso pa še kakšen zrezek ali pohanje dodamo.
Priprava:
-na olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano korenje ( lahko rumeno ali rdeče ali oboje)
- posolimo in podušimo 2 do 3 minute
- dodamo žlico masla ali margarine
- dodamo na kocke narezane bučke
-dušimo 2 do 3 minute
- dodamo kavno žličko moke in premešamo
-dolijemo 1dcl vode+ ščep vegete+ popramo, premešamo in dušimo 2 minute
- dodamo nasekljan peteršilj, premešamo in pustimo pokrito par minut
- postrežemo
Opomba: vode dodamo lahko več ali manj, važno je, da tekoči del postane nekakšna omaka in ne kot juha. Med kuho seveda okušamo in začinimo glede na osebni okus.
Moka je zaradi zgostitve, margarina zaradi kremaste omake.
Važno je, da se jed ne kuha predolgo in ostanejo kocke bučk kompaktne in ne pocaste. Tudi peteršilj izgubi lepo zeleno barvo, če ga cmarimo.
Priprava:
-na olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano korenje ( lahko rumeno ali rdeče ali oboje)
- posolimo in podušimo 2 do 3 minute
- dodamo žlico masla ali margarine
- dodamo na kocke narezane bučke
-dušimo 2 do 3 minute
- dodamo kavno žličko moke in premešamo
-dolijemo 1dcl vode+ ščep vegete+ popramo, premešamo in dušimo 2 minute
- dodamo nasekljan peteršilj, premešamo in pustimo pokrito par minut
- postrežemo
Opomba: vode dodamo lahko več ali manj, važno je, da tekoči del postane nekakšna omaka in ne kot juha. Med kuho seveda okušamo in začinimo glede na osebni okus.
Moka je zaradi zgostitve, margarina zaradi kremaste omake.
Važno je, da se jed ne kuha predolgo in ostanejo kocke bučk kompaktne in ne pocaste. Tudi peteršilj izgubi lepo zeleno barvo, če ga cmarimo.
labia, tole tvoje moram sprobat. Izgleda okusno,priprava je pa tudi hitra.
Še moj hitri recept:
na olju na hitro popražim bučke, narezane na rezine debeline okoli 2 mm . v široki posodi, da je plast rezin tanka.
Ko se malo zmehčajo, vode pa ne spustijo, popopram , potresem čez strt ali na drobno nasekljan česen - količina po okusu jedca .
Čez vse to potresem nariban sir za pico ali pa na rezine narezan katerikoli topljiv sir močnejšega okusa.
Pokrijem in dušim samo še toliko, da se sir stopi. Solim nič, ker meni zadostuje slanost sira.
Včasih pred sirom bučke potresem z nasekljanimi zelišči: peteršilj, drobnjak, rukola ...
Še moj hitri recept:
na olju na hitro popražim bučke, narezane na rezine debeline okoli 2 mm . v široki posodi, da je plast rezin tanka.
Ko se malo zmehčajo, vode pa ne spustijo, popopram , potresem čez strt ali na drobno nasekljan česen - količina po okusu jedca .
Čez vse to potresem nariban sir za pico ali pa na rezine narezan katerikoli topljiv sir močnejšega okusa.
Pokrijem in dušim samo še toliko, da se sir stopi. Solim nič, ker meni zadostuje slanost sira.
Včasih pred sirom bučke potresem z nasekljanimi zelišči: peteršilj, drobnjak, rukola ...
Jaz delam tudi bučkine polpete.
Naribam bučke,dodam kakšen jajček,čebulco malo sira ,oblikujem polpet,malo obrnem v drobtinah in dam na olje .Na vsako stran kakšni 2 minuti.
Včasih naribam vmes tudi korenček ali narežem por.
Če mi je ostal pire(od kosila),dodam vmes tudi tega.Ravno tako uporabim tudi dušen riž.
Nekako po sistemu "očistimo hladilnik"_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Naribam bučke,dodam kakšen jajček,čebulco malo sira ,oblikujem polpet,malo obrnem v drobtinah in dam na olje .Na vsako stran kakšni 2 minuti.
Včasih naribam vmes tudi korenček ali narežem por.
Če mi je ostal pire(od kosila),dodam vmes tudi tega.Ravno tako uporabim tudi dušen riž.
Nekako po sistemu "očistimo hladilnik"_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Včeraj sem po receptu na Kulinariki napolnila 4 male kozarce paradižnika. Dva kozarca olupljenega, 1 neolupljen in malo manj zrel in enega oranžnega. Zelo na trdno sem nafilala in čisto do vrha. Čisto narahlo privila pokrovčke in kuhala 25 minut. Zategnila pokrove in obrnila in v deko. Tako je upognilo pokrove, toliko da jih ni v kozarec potegnilo .
Bom še to delala.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Bom še to delala.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...