Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jedi iz buč/bučk, konzerviranje

živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

recept, po katerem so bučke, kot da bi jedel gobe:
1kg na kocke narezanih bučk posoliš, pustiš pol ure,
zavreš 1 l vode in pol l kisa ter sol po občutku. V to streseš bučke, naj vre še par minut, da spremenijo barvo. Ocediš, ohladiš in zmešaš s svežimi, nasekljanimi; česnom na lističe, peteršiljem in majaronom ter mletim poprom.
daješ v mrzle kozarčke, potlačiš (brez zraka), zgoraj naliješ olje, pustiš čez noč, če slučajno olja zmanjka in ga doliješ, da so bučke pod oljem. Zapreš in baje so tako dobrega okusa kot gobe. Star recept 20 let, vendar nikoli nismo imeli veliko bučk.

v to mešanico kisa in vode lahko daš novo porcijo bučk, če jih prej pobereš ven, ker iz škafa bučk je 6 majhnih kozarčkov shranka (cca 250 g kozarčki).

še eden recept, bučke uporabne namesto solate:
2 dcl olja, 2 dcl vinskega kisa, sesekljan: česen, 1 vejica rožmarina, bazilikini listi, 3 čebule, poper v zrnju, 3 žličke soli daš v 1 l vode, vre 5 min, dodaš 1 kg narezanih bučk, vre še 4 minute, vroče vliješ v kozarčke in zapreš._________________Lp, Živa
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Bučke kot priloga. Zraven postrežemo krompirjev pire. Tisti, ki ljubijo meso pa še kakšen zrezek ali pohanje dodamo.



Priprava:
-na olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano korenje ( lahko rumeno ali rdeče ali oboje)
- posolimo in podušimo 2 do 3 minute
- dodamo žlico masla ali margarine
- dodamo na kocke narezane bučke
-dušimo 2 do 3 minute
- dodamo kavno žličko moke in premešamo
-dolijemo 1dcl vode+ ščep vegete+ popramo, premešamo in dušimo 2 minute
- dodamo nasekljan peteršilj, premešamo in pustimo pokrito par minut
- postrežemo

Opomba: vode dodamo lahko več ali manj, važno je, da tekoči del postane nekakšna omaka in ne kot juha. Med kuho seveda okušamo in začinimo glede na osebni okus.
Moka je zaradi zgostitve, margarina zaradi kremaste omake.
Važno je, da se jed ne kuha predolgo in ostanejo kocke bučk kompaktne in ne pocaste. Tudi peteršilj izgubi lepo zeleno barvo, če ga cmarimo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

labia, tole tvoje moram sprobat. Izgleda okusno,priprava je pa tudi hitra.

Še moj hitri recept:

na olju na hitro popražim bučke, narezane na rezine debeline okoli 2 mm . v široki posodi, da je plast rezin tanka.
Ko se malo zmehčajo, vode pa ne spustijo, popopram , potresem čez strt ali na drobno nasekljan česen - količina po okusu jedca .
Čez vse to potresem nariban sir za pico ali pa na rezine narezan katerikoli topljiv sir močnejšega okusa.
Pokrijem in dušim samo še toliko, da se sir stopi. Solim nič, ker meni zadostuje slanost sira.

Včasih pred sirom bučke potresem z nasekljanimi zelišči: peteršilj, drobnjak, rukola ...
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Dobre ideje!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala vsem za recepte, sem ravno začela razmišljati, kako naj še pripravim bučke, da bo jed bolj zanimiva._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še to: v glavnem na ta način pripravljam cukete. Mladih ne lupim, starejše olupim, ne dajem pa stran notranjosti s semeni. Prav popestrijo okus in še bolj sočno je.
notranjka
Prispevkov: 1473
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Jaz delam tudi bučkine polpete.
Naribam bučke,dodam kakšen jajček,čebulco malo sira ,oblikujem polpet,malo obrnem v drobtinah in dam na olje .Na vsako stran kakšni 2 minuti.

Včasih naribam vmes tudi korenček ali narežem por.

Če mi je ostal pire(od kosila),dodam vmes tudi tega.Ravno tako uporabim tudi dušen riž.
Nekako po sistemu "očistimo hladilnik"_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
cvetlicna
Prispevkov: 27
Pridružen: Pe Apr 29, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a cvetlicna »

živa je napisal/a:
Imate recepte za jedi iz buč ali bučk, ki bi jih delili z drugimi?

Vlagate tudi kaj?

Jaz sem letos vložila mlade bučke kot kumare in me zanima, kakšnega okusa bodo.


Sama bučk ne maram, sem pa enkrat dobila na email recepte za bučke, če želiš.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Včeraj sem vložila solato z bučkami. Meni je malček prekisla, tako da sem si recept zase popravila. Zgleda pa takole


Lani sem kot kumare vlagala Hokaido bučke na kockice narezano in so bile izvrstne.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Včeraj sem po receptu na Kulinariki napolnila 4 male kozarce paradižnika. Dva kozarca olupljenega, 1 neolupljen in malo manj zrel in enega oranžnega. Zelo na trdno sem nafilala in čisto do vrha. Čisto narahlo privila pokrovčke in kuhala 25 minut. Zategnila pokrove in obrnila in v deko. Tako je upognilo pokrove, toliko da jih ni v kozarec potegnilo Smile .


Bom še to delala.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori