Pa lonček ne rabi biti nepredušno zaprt, naj diha. Pokrovček le narahlo položi gor, da ti ne bo ven smrdelo.
Fermentacija bo končana, ko bo tekočina postala motna in smrdljiva, na vrhu se lahko pojavi plesnivi sloj (kot tepih iz črne plesni), ni pa to nujno.
Vsekakor naj fermentira maksimalno pet dni, potem vse skupaj prelij v večji lonček, dolij veliko vode in dobro premešaj. Kar je dobrih semen, bo potonilo na dno lončka, vse, kar je nedozorelo ter vsa druga nesnaga od fermentacije, bo splavalo na površje, zato lahko vse to enostavno odliješ. Postopek ponavljaš, dokler voda ni bistra, nesnage pa ni več, na dnu pa so samo lepa semena. Tako boš tudi vedela, če si pobrala dovolj zrela semena (meni izgledajo normalna, naj te barva ne moti).
Na koncu semena še speri na cedilu, jih prekucni in jih posuši lepo razporejene na keramičnem, plastičnem ali steklenem krožničku vsaj en teden, preden jih spraviš v vrečico. To je to

PS: šele zdaj sem videla, da si me isto spraševala po ZS-ju, ki sem ga prebrala, a nanj pozabila odgovoriti. Oprosti za to

Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A