Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krompir - Solanum tuberosum L.
Lpmami, čisto prav si naredila, morda je bila odveč le voda, ker vidim, da je dovolj tekočine dal že plod. Daj notri še par kristalčkov sladkorja, da bodo kvasovke imele kaj jesti ob fermentaciji.
Pa lonček ne rabi biti nepredušno zaprt, naj diha. Pokrovček le narahlo položi gor, da ti ne bo ven smrdelo.
Fermentacija bo končana, ko bo tekočina postala motna in smrdljiva, na vrhu se lahko pojavi plesnivi sloj (kot tepih iz črne plesni), ni pa to nujno.
Vsekakor naj fermentira maksimalno pet dni, potem vse skupaj prelij v večji lonček, dolij veliko vode in dobro premešaj. Kar je dobrih semen, bo potonilo na dno lončka, vse, kar je nedozorelo ter vsa druga nesnaga od fermentacije, bo splavalo na površje, zato lahko vse to enostavno odliješ. Postopek ponavljaš, dokler voda ni bistra, nesnage pa ni več, na dnu pa so samo lepa semena. Tako boš tudi vedela, če si pobrala dovolj zrela semena (meni izgledajo normalna, naj te barva ne moti).
Na koncu semena še speri na cedilu, jih prekucni in jih posuši lepo razporejene na keramičnem, plastičnem ali steklenem krožničku vsaj en teden, preden jih spraviš v vrečico. To je to
PS: šele zdaj sem videla, da si me isto spraševala po ZS-ju, ki sem ga prebrala, a nanj pozabila odgovoriti. Oprosti za to _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pa lonček ne rabi biti nepredušno zaprt, naj diha. Pokrovček le narahlo položi gor, da ti ne bo ven smrdelo.
Fermentacija bo končana, ko bo tekočina postala motna in smrdljiva, na vrhu se lahko pojavi plesnivi sloj (kot tepih iz črne plesni), ni pa to nujno.
Vsekakor naj fermentira maksimalno pet dni, potem vse skupaj prelij v večji lonček, dolij veliko vode in dobro premešaj. Kar je dobrih semen, bo potonilo na dno lončka, vse, kar je nedozorelo ter vsa druga nesnaga od fermentacije, bo splavalo na površje, zato lahko vse to enostavno odliješ. Postopek ponavljaš, dokler voda ni bistra, nesnage pa ni več, na dnu pa so samo lepa semena. Tako boš tudi vedela, če si pobrala dovolj zrela semena (meni izgledajo normalna, naj te barva ne moti).
Na koncu semena še speri na cedilu, jih prekucni in jih posuši lepo razporejene na keramičnem, plastičnem ali steklenem krožničku vsaj en teden, preden jih spraviš v vrečico. To je to
PS: šele zdaj sem videla, da si me isto spraševala po ZS-ju, ki sem ga prebrala, a nanj pozabila odgovoriti. Oprosti za to _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Hvala, Ivčk. Nekaj se mi je sanjalo o vodi in sladkorju in sem naredila tako. Potem sem se zbegala in poiskala, mislim, da na prejšnjem forumu, in tam ni bilo sladkorja, pa sem odlila in dala svežo vodo. Pa zaprla, da mi ne bi smrdelo Zdaj je očitno malo fermentiralo, ker je malo zašumelo, ko sem odprla. Smrdelo ni še nič. Dodala sem malo sladkorja in pokrila.
Danes zvečer bo tri dni, kot je tam pisalo. Verjetno moram pustiti še naprej, ker sem menjala vodo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Danes zvečer bo tri dni, kot je tam pisalo. Verjetno moram pustiti še naprej, ker sem menjala vodo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lpmami, pusti še dan ali dva, potem pa le izperi, tudi če ne bo plesni na vrhu. Škoda, da si šla odlivat, ker v plodovem soku je največ kvasovk, kar pospeši fermentacijo. Šola za drugič, ni pa nič izgubljenega
Brbr, vzemi palčko ali žličko in vse skupaj malo pretlači, da vsaj delno ločiš meso od semen, postopek bo pospešil fermentacijo. Sok je super dodatek
Oba načina fermentacije sta dobra in pravilna, nič ni narobe ne z enim, ne z drugim, rezultat bo enak. Čista semena brez bolezenskih klic _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Brbr, vzemi palčko ali žličko in vse skupaj malo pretlači, da vsaj delno ločiš meso od semen, postopek bo pospešil fermentacijo. Sok je super dodatek
Oba načina fermentacije sta dobra in pravilna, nič ni narobe ne z enim, ne z drugim, rezultat bo enak. Čista semena brez bolezenskih klic _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Sem mislila, daje ves moj kifeljčar zdrav. A zadnjega sem pojedla danes in je kar nekaj časa čakal v hladilniku. Pikčast je bil že prej, v prerezu sem pa videla, da sploh ni tako zdrav, kot sem mislila.
Ker je bil edini in zadnji, se ne sekiram preveč._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ker je bil edini in zadnji, se ne sekiram preveč._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tudi jaz sem včeraj očistila seme. Izkazalo se je, da moj način priprave (plodove sem pred fermentiranjem samo razrezala na krhlje) in najboljši; v zmesi semen in mesa namreč ostanejo tudi lupinice plodov. Lupinice pri spiranju ostajajo na cedilu, nanje se lepijo semena, to pa oteži čiščenje.... No, vseeno sem uspela semena očistiti. Zdaj se sušijo-jih je pa kar precej, tako lahko vsi, ki bi se preizkusili v pridelavi semenskega krompirja (v najinem primeru sorta Adora) dobite malo semen.
Še foto posnetek zapisanega:
na srečo lupinice nekako lebdijo v vodi, semena pa potonejo. Tako sem lupinice uspela odstraniti...
Zahvaljujem se Ivčk za pomoč.
Lpmami, me prav zanima, kaj bova pridelali prihodnje leto
Takole pa trenutno izgledajo rastline mojega "okuliranega" krompirja.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij_________________naredimo svet lepši
Še foto posnetek zapisanega:
na srečo lupinice nekako lebdijo v vodi, semena pa potonejo. Tako sem lupinice uspela odstraniti...
Zahvaljujem se Ivčk za pomoč.
Lpmami, me prav zanima, kaj bova pridelali prihodnje leto
Takole pa trenutno izgledajo rastline mojega "okuliranega" krompirja.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij_________________naredimo svet lepši
Brbr, ni za kaj!
Predlagam pa, da takoj, ko se semena posušijo, vržeta par semenkic v lonček z zemljo in preverita kaljivost. Tako bosta zagotovo vedeli, če je bila fermetnacija uspešna in so semena kakovostna - že zdaj, ne pa da čakata do pomladi in sta potem morda razočarani. Tako morda ostane še čas, da sfermentirata še eno rundo, če je slučajno v tej šlo kaj narobe.
Moram pa opozoriti, da krompirjeva semena kalijo nekoliko dlje od paradižnikovih, pa bolj pri površini zemlje se jih mora sejati._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Predlagam pa, da takoj, ko se semena posušijo, vržeta par semenkic v lonček z zemljo in preverita kaljivost. Tako bosta zagotovo vedeli, če je bila fermetnacija uspešna in so semena kakovostna - že zdaj, ne pa da čakata do pomladi in sta potem morda razočarani. Tako morda ostane še čas, da sfermentirata še eno rundo, če je slučajno v tej šlo kaj narobe.
Moram pa opozoriti, da krompirjeva semena kalijo nekoliko dlje od paradižnikovih, pa bolj pri površini zemlje se jih mora sejati._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pozdravljeni
Prvič se mi je dogodilo,da mi je kifeljčar napadla plesen,kar ni nič čudnega ob tolikšnji količini padavin.V parih dneh,kakor se da videti s slike,je stanje zares žalostno.
Ali moram sedaj krompir izkopati ali le pokosim uničeno zelenje in ga pustim v zemlji? Za vsak nasvet se zahvaljujem.
Bojan
Prvič se mi je dogodilo,da mi je kifeljčar napadla plesen,kar ni nič čudnega ob tolikšnji količini padavin.V parih dneh,kakor se da videti s slike,je stanje zares žalostno.
Ali moram sedaj krompir izkopati ali le pokosim uničeno zelenje in ga pustim v zemlji? Za vsak nasvet se zahvaljujem.
Bojan