Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili - Capiscum
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čili - Capiscum
(Prenos iz arhiva)
Sorte čilijev - abecedni seznam
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Lestvica Scovillov - pikantnosti
Čili 2014
Čili 2013
Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev
Čili ali paprika ali feferon ???
dodal: TwityPity
Ali se čiliji sami oprašijo in ali bolj senčna lega, kaj drugače vpliva na njihovo rast in cvetenje [/url]
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Lestvica Scovillov - pikantnosti
Čili 2014
Čili 2013
Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev
Čili ali paprika ali feferon ???
dodal: TwityPity
Ali se čiliji sami oprašijo in ali bolj senčna lega, kaj drugače vpliva na njihovo rast in cvetenje [/url]
ha, čiliji se težje sami oprašijo v nasprotju s paradižniki, ki se sami.
Pri paradižniku je namreč ženski in moški del cveta zelo skupaj, tako da je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo redko. zato je 98% plodov ali tudi več neskrižano in ostane sorta čista.
Pri čiliju pa so insekti zelo dobrodošli za oplojevanje in posledično je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo pogosto.
Tako imamo na isti rastlini plodove, ki zelo pečejo in take, ki skoraj nič.
Zato je čistost sorte težko zagotoviti.
Senčna lega pomaga v toliko, da rastline bujnejše rastejo, če se lonec ne pregreva na soncu ( posledično se kuhajo v mokri zemlji, ki ima lahko tudi 50 stopinj). Pomislimo- tudi sonce na avtomobilu segreje pleh, da ga komaj potipamo.
Čiliji imajo sicer zelo radi sonce in tudi vlažno zemljo ves čas, ki pa ne sme biti prevroča. Takrat tudi zelo radi bujno cvetijo. Tako imamo dobršnji del sezone na rastlini polno cvetov, večjih in manjših plodov in tudi popkov, ki šele pričenjajo rasti.
Pri paradižniku je namreč ženski in moški del cveta zelo skupaj, tako da je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo redko. zato je 98% plodov ali tudi več neskrižano in ostane sorta čista.
Pri čiliju pa so insekti zelo dobrodošli za oplojevanje in posledično je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo pogosto.
Tako imamo na isti rastlini plodove, ki zelo pečejo in take, ki skoraj nič.
Zato je čistost sorte težko zagotoviti.
Senčna lega pomaga v toliko, da rastline bujnejše rastejo, če se lonec ne pregreva na soncu ( posledično se kuhajo v mokri zemlji, ki ima lahko tudi 50 stopinj). Pomislimo- tudi sonce na avtomobilu segreje pleh, da ga komaj potipamo.
Čiliji imajo sicer zelo radi sonce in tudi vlažno zemljo ves čas, ki pa ne sme biti prevroča. Takrat tudi zelo radi bujno cvetijo. Tako imamo dobršnji del sezone na rastlini polno cvetov, večjih in manjših plodov in tudi popkov, ki šele pričenjajo rasti.
-
- Prispevkov: 15
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
Citiram: |
Tako imamo na isti rastlini plodove, ki zelo pečejo in take, ki skoraj nič. |
to ni posledica križanja, to je posledica stresa za rastlino (običajno vročina, premalo zalita rastlina, škodljivci...); križanje med pekočim in nepekočim čilijem/papriko nima vpliva na plod tisto leto (bodo pa nekatera semena iz tega križanja dala pekoče plodove). To je eden trdovratnejših mitov, še bolj kot tisti, da so pekoča samo semena.
Ja, Indigogirl prav si povedala. Hotel sem povdariti, da se čiliji bistveno raje skrižajo, kot paradižniki.
Če iz teh plodov poberemo seme imamo potem lahko tako situacijo v naslednjem letu. Križanje seveda ne vpliva samo na jakost - ostrino ( pekoče-nepekoče) ampak lahko tudi na obliko , velikost ,...v večji ali manjši meri.
Moral bi zapisati, da imamo pri "isti" sorti plodove , ki pečejo ali pa ne.
V bistvu pa sorta ni več ista, ker je lahko tudi skrižana.
So pa seveda še drugi elemnti, ki vplivajo na marsikaj.
Zato sem zapisal, da je čistost sorte težko zagotoviti.
Je pa za morebitno nejasnost tvoja pripomba več kot dobrodošla.
Druga večja razlika je v tem, da pri paradižniku seme v notranjosti prej dozori in je kaljivo tudi, če plod ni povsem dozorel. Pri čiliju pa je potrebno pobirati semena samo iz povsem dozorelega ploda.
Tukaj pa sem prilepil tabelo, ki prikazuje kateri čiliji se radi /redko ali ne križajo med seboj.
Kot vidimo se C.Pubescens ne križa z drugimi.Nazadnje urejal/a labia 27 Jun 2013 05:59; skupaj popravljeno 1 krat
Če iz teh plodov poberemo seme imamo potem lahko tako situacijo v naslednjem letu. Križanje seveda ne vpliva samo na jakost - ostrino ( pekoče-nepekoče) ampak lahko tudi na obliko , velikost ,...v večji ali manjši meri.
Moral bi zapisati, da imamo pri "isti" sorti plodove , ki pečejo ali pa ne.
V bistvu pa sorta ni več ista, ker je lahko tudi skrižana.
So pa seveda še drugi elemnti, ki vplivajo na marsikaj.
Zato sem zapisal, da je čistost sorte težko zagotoviti.
Je pa za morebitno nejasnost tvoja pripomba več kot dobrodošla.
Druga večja razlika je v tem, da pri paradižniku seme v notranjosti prej dozori in je kaljivo tudi, če plod ni povsem dozorel. Pri čiliju pa je potrebno pobirati semena samo iz povsem dozorelega ploda.
Tukaj pa sem prilepil tabelo, ki prikazuje kateri čiliji se radi /redko ali ne križajo med seboj.
Kot vidimo se C.Pubescens ne križa z drugimi.Nazadnje urejal/a labia 27 Jun 2013 05:59; skupaj popravljeno 1 krat
Obstoji okoli 36 vrst CAPSICUM ( čilija, "chile", "chili", "aji", "pepper", "paprika,"sweet pepper", "bell pepper", "pimiento", "feferoni", "papričice", "Chilli", "sladke paprike", "ljute paprike","peperoncini", "peperone",........)
V različnih državah je različno poimenovanje. Odvisno kako se imenuje je tudi od tega ali gre za sladek ali pekoč plod.
Pri nas v Sloveniji imenujemo "paprika" vse kar je veliko in ima sladek plod- lahko okrogla ali podolgovata paprika. Če je plod večji in peče ga imenujemo pekoča paprika. Lahko je zelen, rdeč ali rumen.
Imamo pa še plod, ki je manjši in podolgovat in ga imenujemo "feferon" . Zopet je lahko sladek ali pekoč ( sladki feferoni, pekoči feferoni).
Zadnje čase pa je popularno "pekoč feferon" imenovati ČILI (chilli).
Kakorkoli vse je CAPSICUM. !!!!!
Iz teh vrst je nastalo več kot 10.000 sort. Veliko je divjih vrst in se najdejo samo še v deževnem gozdu (pragozdu –ekvator). Druge so ljudje kultivirali. Uglavnem lahko govorimo o petih vrstah, ki jih največ gojimo.
Capsicum annuum:
Čeprav annuum pomeni leto je ta vrsta večletnica. Je najbolj pogosto gojen čili na svetu. Ker se ta vrsta rada križa obstoji več tisoč sort. Med manj pekočimi paprikami je najbolj znan Jalapeno.
Capsicum Baccatum:
Baccatum pomeni, da je velikosti jagode. Čeprav so plodovi nekaterih sort veliko večji. V J Ameriki se ta vrsta najbolj goji. Pri nas je znana pod imenom Aji. Najbolj znan pekoči predstavnik je Bishop crown
Capsicum chinense:
Prihaja iz Amazonije in Brazila. Je zelo popularna vrsta v tropskih predelih in Karibih. Ta vrsta je zelo pekoča. Tipičen predstavnik je Habanero, Fatali in Jolokia.
Capsicum frutescens:
Frutescens pomeni grmičast. Ta vrsta je najbolj znana pri ljubiteljih pekočega okusa po Afriškem Birds EYE in Tabasco sortah.
Capsicum Pubescens:
Je najmanj znana . Pubescens pomeni kosmata. Listi te vrste so nekoliko kosmati. Najbolj znan je Roccotto.
V različnih državah je različno poimenovanje. Odvisno kako se imenuje je tudi od tega ali gre za sladek ali pekoč plod.
Pri nas v Sloveniji imenujemo "paprika" vse kar je veliko in ima sladek plod- lahko okrogla ali podolgovata paprika. Če je plod večji in peče ga imenujemo pekoča paprika. Lahko je zelen, rdeč ali rumen.
Imamo pa še plod, ki je manjši in podolgovat in ga imenujemo "feferon" . Zopet je lahko sladek ali pekoč ( sladki feferoni, pekoči feferoni).
Zadnje čase pa je popularno "pekoč feferon" imenovati ČILI (chilli).
Kakorkoli vse je CAPSICUM. !!!!!
Iz teh vrst je nastalo več kot 10.000 sort. Veliko je divjih vrst in se najdejo samo še v deževnem gozdu (pragozdu –ekvator). Druge so ljudje kultivirali. Uglavnem lahko govorimo o petih vrstah, ki jih največ gojimo.
Capsicum annuum:
Čeprav annuum pomeni leto je ta vrsta večletnica. Je najbolj pogosto gojen čili na svetu. Ker se ta vrsta rada križa obstoji več tisoč sort. Med manj pekočimi paprikami je najbolj znan Jalapeno.
Capsicum Baccatum:
Baccatum pomeni, da je velikosti jagode. Čeprav so plodovi nekaterih sort veliko večji. V J Ameriki se ta vrsta najbolj goji. Pri nas je znana pod imenom Aji. Najbolj znan pekoči predstavnik je Bishop crown
Capsicum chinense:
Prihaja iz Amazonije in Brazila. Je zelo popularna vrsta v tropskih predelih in Karibih. Ta vrsta je zelo pekoča. Tipičen predstavnik je Habanero, Fatali in Jolokia.
Capsicum frutescens:
Frutescens pomeni grmičast. Ta vrsta je najbolj znana pri ljubiteljih pekočega okusa po Afriškem Birds EYE in Tabasco sortah.
Capsicum Pubescens:
Je najmanj znana . Pubescens pomeni kosmata. Listi te vrste so nekoliko kosmati. Najbolj znan je Roccotto.
Da bo bolj jasno o čem govorim je tukaj nekaj slik.
Najprej poglejmo kosmat list "čilija" Capsicum Pubescens.
Ta kosmatost ni tako izrazita je pa opazna v primerjavi z gladkimi listi drugih vrst.
Tukaj pa tipično barvo cveta skupine EXIMIUM (C. Pubescens) in sicer sorte Roccotto:
V nadaljevanju si oglejmo tipično postavitev prašnikov (moški del) in ženskega dela v sredi (stigma) pri čiliju,
kjer so prašniki (vijoličaste palčke) bolj oddaljeni od ženskega dela ( tisto rumenkasto v sredi cveta) in je zato opraševanje najboljše s pomočjo insektov.
Na naslednji sliki vidimo,da je cvet že oplojen in je srednji del v cvetu nabrekel ( tisti zeleni del je že majhen plod čilija):
Na naslednjii fotografiji pa vidimo tipičen cvet paradižnika. Prašniki so zelo blizu ženskemu delu in ga kar oklepajo.
Zato je samoprašitev brez insektov olajšana. Dovolj je da rastlino potresemo ali, da jo zatrese veter.
Na zadnji fotografiji pa vidimo, da je ženski del precej iztegnjen in široko odprt, prašniki pa so precej kratki.
Ja, narava se res heca. To je značilnost sorte.
Nekatere sorte imajo namreč tudi take cvetove in pri prekratkih prašnikih je pomoč insektov dobrodošla.
Najprej poglejmo kosmat list "čilija" Capsicum Pubescens.
Ta kosmatost ni tako izrazita je pa opazna v primerjavi z gladkimi listi drugih vrst.
Tukaj pa tipično barvo cveta skupine EXIMIUM (C. Pubescens) in sicer sorte Roccotto:
V nadaljevanju si oglejmo tipično postavitev prašnikov (moški del) in ženskega dela v sredi (stigma) pri čiliju,
kjer so prašniki (vijoličaste palčke) bolj oddaljeni od ženskega dela ( tisto rumenkasto v sredi cveta) in je zato opraševanje najboljše s pomočjo insektov.
Na naslednji sliki vidimo,da je cvet že oplojen in je srednji del v cvetu nabrekel ( tisti zeleni del je že majhen plod čilija):
Na naslednjii fotografiji pa vidimo tipičen cvet paradižnika. Prašniki so zelo blizu ženskemu delu in ga kar oklepajo.
Zato je samoprašitev brez insektov olajšana. Dovolj je da rastlino potresemo ali, da jo zatrese veter.
Na zadnji fotografiji pa vidimo, da je ženski del precej iztegnjen in široko odprt, prašniki pa so precej kratki.
Ja, narava se res heca. To je značilnost sorte.
Nekatere sorte imajo namreč tudi take cvetove in pri prekratkih prašnikih je pomoč insektov dobrodošla.
labia,
hvala ti.
res sem hvaležen, da si preprosto opisal to področje. Stalno imam probleme, ko moram prijatelje, svetovne popotnike, prepričevati o tem. Oni dobro poznajo lokalne jedilne liste z lokalnimi imeni, malo manj pa se strokovno poglabljajo......pa saj tudi sam poznaš ta problem, a ne?_________________Viktorh
hvala ti.
res sem hvaležen, da si preprosto opisal to področje. Stalno imam probleme, ko moram prijatelje, svetovne popotnike, prepričevati o tem. Oni dobro poznajo lokalne jedilne liste z lokalnimi imeni, malo manj pa se strokovno poglabljajo......pa saj tudi sam poznaš ta problem, a ne?_________________Viktorh
labia je napisal/a: |
ha, čiliji se težje sami oprašijo v nasprotju s paradižniki, ki se sami. Pri paradižniku je namreč ženski in moški del cveta zelo skupaj, tako da je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo redko. zato je 98% plodov ali tudi več neskrižano in ostane sorta čista. Pri čiliju pa so insekti zelo dobrodošli za oplojevanje in posledično je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo pogosto. Tako imamo na isti rastlini plodove, ki zelo pečejo in take, ki skoraj nič. Zato je čistost sorte težko zagotoviti. Senčna lega pomaga v toliko, da rastline bujnejše rastejo, če se lonec ne pregreva na soncu ( posledično se kuhajo v mokri zemlji, ki ima lahko tudi 50 stopinj). Pomislimo- tudi sonce na avtomobilu segreje pleh, da ga komaj potipamo. Čiliji imajo sicer zelo radi sonce in tudi vlažno zemljo ves čas, ki pa ne sme biti prevroča. Takrat tudi zelo radi bujno cvetijo. Tako imamo dobršnji del sezone na rastlini polno cvetov, večjih in manjših plodov in tudi popkov, ki šele pričenjajo rasti. |
Hvala za pojasnilo. Torej bo potrebno ob cvetenju ločiti čilija vrste: Moruga scorpion in Lemon drop... da ne bo nastala "zelo pekoča limona". Kot vidim se dobro spoznate na čilije me zanima še kako veš kdaj je seme v čiliju zrelo?