Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brušenje nožev, sekir, škarij ...

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Brušenje nožev, sekir, škarij ...

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Zanima me kako brusite nože, sekire, škarje ,... ter kaj uporabljate - vodobrusni kamni, pile, keramične cevi, namizni brusi?

Sekire jaz ponavadi popravim s pilo za železo, nabrusim z vodobrusnim kamnom 120 granulacije (oslo), "spoliram" pa z vodobrusnim papirjem nad 600granulacije.
Nože brusim z vodobrusnim kamnom 120 granulacije (oslo), "spoliram" pa z vodobrusnim papirjem nad 600 granulacije. Za kuhinjske nože je to dovolj, cepilnega noža pa mi nikakor ne uspe nabrusiti tako da bi bril..


Sedaj pa sem v dilemi kaj kupiti. Vodobrusni kamen (120/1000 ali 1000/3000 glede na to da 120 že imam), ali pa mogoče brus od fiskarsa kateri naj bi bil keramičen ?
V hofru sem par let nazaj kupil električni brusilnik ki ni vreden svojega denarja - saj že nekako nabrusi, ampak je pregrob in opraska nože. Jih lepše in boljše nabrusim z oslom ter brusnim papirjem.
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Mi vse nabrusimo z kotno brusilko z zlizano ploščo z brusnim papirjem. Kuhinske nože zatem bobrusimo z mokrim finim brusilnim kamnom in nakoncu še češ usnjen pas ki je napet čet nosilce._________________LP seba993
JANEZ L
Prispevkov: 180
Pridružen: Sr Apr 16, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Za nož, prvo brusni kamen, za finiš "štrajher". Bistven je kot pod katerim vlečeš rezilo noža. Se čuti, ko "prijemlje". Sekiro vpnem in potem zapoje pila, za konec pa brusni kamen. Pa pri brusnih kamnih ni treba "šparat", od novodobnih je le nekaj znamk dobrih, a so seveda cenovno neugodne. Jaz imam še stare, od pokojnega očija. Very Happy 20 let je tega... Crying or Very sad_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

jaz nož skor pred usako uporabo potegnem z štrajherjem._________________LP seba993
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Kaj je to štrajhar? Embarassed
JANEZ L
Prispevkov: 180
Pridružen: Sr Apr 16, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Ostrilec za nože.

http://www.agrocenter.si/mesarska-oprema/mesarski-nozi/ostrilci-za-noze/ostrilec-arcos-782000-230mm.html_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

JANEZ L je napisal/a:
Ostrilec za nože.

http://www.agrocenter.si/mesarska-oprema/mesarski-nozi/ostrilci-za-noze/ostrilec-arcos-782000-230mm.html


to ni ostrilec ,ampak ravnilo za popravljanje roba.

Jaz uporabljam to napravo in je super.
http://www.youtube.com/watch?v=CY6DJ0PQxyA
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Tole na linku od @JANEZ L je ostrilec nožev. Imamo podobnega doma za koline. V kuhinji imamo 2 navadna okrogla ki ju ne zamenjam za nič._________________LP seba993
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

A, ok. To mam. Very Happy
Odgovori