Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Naravna zaščita vrtnic

Moderator: Melona

rene

Odgovor Napisal/-a rene »

1 vrtnica če mi le uspe obolele liste odstranim. Je pa res, da mi letos čas tega ne dopušča najbolj. Tukaj je edina prednost tega, da nimam vrta vsak dan na dlani - do naslednjega obiska listi ponavadi že odpadejo Wink .

Bobolino, vedno poskušam škropiti tudi v notranjost grmička in spodnjo stran listov.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Irena je napisal/a:
Letos so moje vrtnice dobile tuš Neem azal tonika, pa Em, bokaši in gnoj pa že v jeseni. Zaenkrat nekaj uši je, pa ne ne vem koliko. Po prvomajskih dobijo še EM po Zufovih navodilih, pa da vidimo.

Irena

irena, kako je stanje pri tebi?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Bobolino,

stanje je kar v redu. Pegavost se je ustavila, ampak sem pobrala kar večino okuženih listov. Uši je bilo manj kot ponavadi, vedar še vedno kar nekaj.. Vmes sem uporabila še sodo v mleku (ker imam domače mleko, sem mešala 1 enoto mleka in 2 enoti vode). Ostalo je točno tako razmerje kot sodin fungocid. In imam občutek, da je to najbolj pomagalo. Ne prakticiram pa z mlekom v vročini.
NeemAzal pa je moje vrtnice rahlo zažgal in ne bom več.
Lanske sadike so lepe in poganjajo, brez uši končno.

Tako da, vse je bilo, samo manj (recimo 20 %) in zato mogoče niso moje vrtnice zdaj brez listov. Pa še to - pri nas rado piha, ni kotlina, kjer bi se zadrževala vlaga in to verjetno tudi nekaj pomeni.

Irena
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Tele so malo pod breskvijo in so bile deležne večkratnega špricanja - pa se pozna; mogoče sorta...
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Tale pa se mi zdi neučniljiva
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Pri tejle je bilo pobranih kar nekja listov, kot vidiš;

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

stanje po nekaj dnevih od škropljenja s kisovo kopeljo, hja, rastlinam so oboleli tudi novi listi. Mme Isaac Perreire in Mme Ernest Calvat vztrajata v svoji obolelosti, ponovno se jima pridružujejo tudi druge, ena za drugo. Pri nekaterih pa se pegavost še ni pojavila, opazujem pa, ali in kdaj se bo..

Naj se same odločijo, ali jim bolj paše, da so gole...._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Pri meni se je plesen pojavila samo pri 3 grmih galk,lani kupljenih,ostale sorte so zdrave.Na anglezinjam je malo usi,to pa je tud vse.Sem pa letos gnojila poskusno vrtnice z mesanico jajcnih lupin,bananinih olupkiv in kavne usedline.Ko sem mislila da ne bo nic iz rugoz in alb, sem jim tak malo za hec dodala mesanico,ki je razpadala 2 meseca,po njej pa zemljo.Dezek je to zalil in se je v enem tednu ful razraslo.Vrtnice pa z lepimi listi,brez usi ali bolezni.Prav tako mecem kar k vrtnicam posuseno pokoseno travo.
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Našla sem še dodatne možnosti za naravno zaščito. Me zanima, če je morda že kdo sprobal kaj podobnega? Obstoja kaj takega tudi pri nas?

http://www.rosenenergie.de/rosenkrankheiten-sanft-geheilt-mit-homoeopathie/_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Dekleta, kako vam kaj letos uspeva zdravje vrtnic?
Nisem zasledila nekih posebnih pritožb v vaših postih, zato upam, da uspešno bojujete bitke z boleznimi._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Pri meni je žal udarila črna pegavost. Sem žalostna._________________Andreja
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Na parih je črna pegavost, večina pa se vsaj zaenkrat še dobro drži.
Odgovori