Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sejati ali saditi - kdaj uporabiti posamezni izraz

crtj-admin
Site Admin

Sejati ali saditi - kdaj uporabiti posamezni izraz

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

papasmrk je napisal/a:
Jaz bom letos Jolokio, Habanero in Bhutlah posadil že kar decebra, ker očitno je sajenje v sredini januarja malce pozno, ker se mi Jolokia šele zdaj počasi rdeči, bolje bi bilo če bi to kakšen mesec nazaj.

Posadil?, ali, verjetno posejal?

LP_________________mfranc
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Če Belokranci koruzo sadijo lahko tudi on semena od čilija. Razz

Pa brez zamere če ste z Belekrajine_________________LP seba993
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

SSKJ je zadovoljen z obema možnostima. Bistveno je, da bo seme posejal/posadil decembra.
mfranc

Ker nič ne omenja semena, ugibam da bo sadil sadike .....?

Ali stric SSKJ pri sajenju/sejanju kaj loči seme?
drobno/debelo???

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kaj vem, jaz sejem, kadar iz roke leti po nekaj semen skupaj (solata, kreša, pšenica) in sadim, kadar potikam posamezna semena v prst. Tako nekako, ampak dvomim, da sem pri poimenovanju postopka dosledna, najbrž izvira nedoslednost iz domače rabe, ki pač je, kakršna je pri nas.
Moja skromna bera ćilijev in moje skromne izkušnje pa pravijo, da letos vse zori malo bolj pozno kot je lani. No, bomo videli prihodnje leto.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

SSKJ kar dobro loči, samo natančno je treba brati.
sejati:
1. dajati seme v zemljo, da bi vzklilo,
2. delati, da pride kaj skozi sito

saditi:
1. dajati sadike v zemljo, kjer bodo rastle,
2. ekspr., v zvezi rožice saditi govoriti vzneseno, lepo ali priliznjeno, sladko
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V domači rabi, neodvisno od SSKJ-a, se večinoma uporablja:

sejanje: več semen naenkrat, ki padejo na zemljo na naključno mesto.

sajenje: sadik, gomoljev ali semen, ki jih ročno polagamo na točno določena mesta . Po tej logiki, bi se lahko reklo, da tudi mi vrtičkarji večino čilijev "posadimo" Wink Laughing

So pa razlike tudi po pokrajinah. Seba: tudi mi smo koruzo sadili. To pa zato, ker smo pred dobo traktorjev in sejalnikov vse delali ročno, izkopali jamico in v vsako dali 2 semen. Izraz marsikdaj ostane tudi še, ko se način dela spremeni.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

No bom jast povedal kar so nas naučili v šoli. Semena se sejejo saj se za setev uporablja sejalnice. Sadike in gomolji se sadijo saj se za sajenje uporabljajo sadilniki.
Pa nevem zakaj o tem debatiramo v temi o čilijih? Question Question Razz_________________LP seba993
mfranc

muha je napisal/a:
sejanje: več semen naenkrat, ki padejo na zemljo na naključno mesto.
sajenje: sadik, gomoljev ali semen, ki jih ročno polagamo na točno določena mesta . Po tej logiki, bi se lahko reklo, da tudi mi vrtičkarji večino čilijev "posadimo" Wink Laughing

Ta je dobra Muha Very Happy ; ja, po tej "terminologiji" jaz večino semena sadim Cool Laughing.

V praksi pa imam vedno dileme ko napišem, da seme graha, fižola, boba v zemljo dajem ...

Sadim/sejem - neustrezno prečrtaj! Rolling Eyes Wink

LP

P.S. Seba993 ima prav - lahko pa forum "oplemenitimo z eno slovarsko/slovnično debato" Wink_________________mfranc
Odgovori