Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaj s peno od marmelade?

crtj-admin
Site Admin

Kaj s peno od marmelade?

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pozdravljeni.
Ravno končali z nalaganjem jagodne marmelade v kozarčke.
Pri kuhanju nam je nastajalo precej pene, ki smo jo sproti pobirali v drugo posodo.
Zanima me kaj vi naredite s to peno? Po okusu je odlična in se mi zdi škoda z njo na kompost.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz je niti ne pobiram z marmelade, saj se s časom povre in je ni več.
Sicer se pa večina, če jo pobiraš, utekočini in pač porabiš bodisi kot sok ali posebej, če je imaš veliko, skuhaš kak kozarček želeja.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Nekje sem prebrala razlago, da naj bi pena pripomogla k nestabilnosti shranka. Mogoče zaradi ujetih zračnih mehurčkov. Ma, neka logika je.

Se jo vseeno da porabit ločeno. Kot piše metuljc, lahko jo tudi spijemo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Peter je napisal/a:
Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo.
Mislim, da je bil sladkor manj prečiščen in se je s peno dvignila tudi "umazanija", zato navodilo, da se zavrže._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mrmracka

Odgovor Napisal/-a mrmracka »

Jaz dam vse skupaj s peno vred v kozarčke, pa se mi marmelada nikoli ne pokvari.
Vedno delam z želirnim sladkorjem._________________mrmracka
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pena je v resnici sadna kiselina katera se pri obdelavi sadeža zgodi. da se jo zavrže mislim, da ni prav, ker so jo lahko porabi za polivko čez sladoled kolač ipd. jaz jo pobiram in dam v višji kozarec (tudi dodajm od drugih sadežev kiselino in jo konzumiramo v različni obliki). v hladilniku lahko počaka tudi celo leto. če jo pustiš pri kuhi marmelade se ta mora dalj časa kuhati, da se kiselina izgubi, ker se drugače marmelada lahko pokvari. lpvoda

PS: ni potreben želirni sladkor za marmelade, seveda je hitreje pripravljena a ni po receptih našh mam i babic, kjer so marmelade nekaj štele._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori