Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Persimmon

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Persimmon

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Persimmon je odlična sorta. Je roden, plodovi so zelo mesnati, ima malo semen in je zelo okusen.
Pri meni ni posebej občutljiv glede bolezni. Letos tudi ne poka, je pa res, da je redno zalit zaradi kapljičnega namakanja.

Sorta pa je znana že od približno leta 1880 dalje. Pri meni bo stalnica

Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Krasen paradižnik, tudi jaz ga gojim že od samega začetka, vednar zaradi obilice sort pride na vrsto šele vsako tretje leto.

Roden, velik, mesnat in okusen, pa še lep povrhu:

_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

ta paradižnik izgleda slastno. tudi za tega te prosim par semen, seveda če so. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Meni najboljša oranžna sorta in brez dvoma med mojimi top tremi favoriti od lani.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hoj, lahko navedeš še druga dva? Laughing
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

mravlja je napisal/a:
Hoj, lahko navedeš še druga dva? Laughing

Težko bi točno presodil top 3. Evergreen je meni na sploh najboljši paradižnik, Malakhitowaja Shkatulka mi je tudi odlična, persimmon je slasten kot kaki, Chocolate stripes mi je tudi odličen, Iva's red Berry in White currant sta super prigrizka, ...
Res težko. Evergreen je sicer moj favorit, ostalo kar pa je od 2-8 mesta pa zares težko rečem.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Persimmon... - priznam, mi je zelo zanimiv paradižnik. Se pa težko "sprijaznim" s paradižniki, ki nimajo vsaj malo rdeče barve (lahko pa so temnejši - rjavi, violični... ).
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

mravlja živ, samo predsodek. če bi imel zaprte oči in ne videl skledo oranžnih ali rumenih paradižnikov bi popolnoma normalno zaužil jih. prav to je dokaz, da hrano jemo tudi z očmi a seveda ne pod prisilo, ker vsaka nova hrana tudi "gre skozi spominske možgnske celice", prvzaprav že prej preden jo poskusimo na osnovi predznanja o tem kaj bomo jedli. te katere imenujem celice (jih je pa za nekaj bataljonov) sporočajo rezultate nove na osnovi prej shranjenih spominov približno podobne hrane (okus, vonj, mehkoba, barva, vir... itd). če se podredimo samo tem spominskim ukazom katera so nastala v domači kuhinji (katera je mimogrede zelo dobra) potujemo po preobloženi mizi prikrajšani za marsikatero dobroto. včasih je treba hodit po robu ne samo v življnju ampak tudi pri hrani, da se marsičesa naučimo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Saj ta paradižnik ima vsaj malo rdeče. Če odvzameš ven rumeno, je pravzaprav popolnoma rdeč Very Happy
Letos bo pri meni prvič, pa napovedujejo moker junij, super Confused
Odgovori