Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Štruklji na način moje mame

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Štruklji na način moje mame

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes smo se na enem koncu mize pogovarjali, kako skuhati štruklje (skutine, orehove..), ne da bi jih bilo treba zavijati v tkanino ali kaj podobnega.

Slike povedo več od besed.

1. faza

testo naj bo malo debelejše, razvaljamo ga v obliko kroga na približno 0,5 cm debeline. Da je testo po kuhanju bolj rahlo, dodamo 0,5 vrečke pecilnega praška ali ustrezno količino suhega kvasa na 1 kg moke. Delamo iz 1 kg moke, drugače pridejo štruklji preveč drobni.



2. faza

razporedimo nadev. Na sredi kroga s prstom izvrtamo luknjico in pričnemo testo zavijati navzven. Prvih nekaj centimetrov je malo komplicirano, potem steče. Važno je, da testo ob zvijanju sproti toliko raztegujemo, da se prilega širjenju oboda.



3. faza

Zvit obroč na dolžinah, kakršne nam ustrezajo, najprej pretisnemo z robom dlani. S tem v notranjosti odrinemo nadev, da se testo na koncih štrukljev lahko sprime.
Dokončno jih prerežemo z robom krožnika. S krožnikom zato, ker s tem še malo bolj stisnemo testo skupaj. (Fazo pretiskanja z robom dlani lahko tudi preskočimo in režemo samo s krožnikom, če ima le-ta zelo debel rob. Tale na sliki je že tak)



Tako narejeni štruklji se pri kuhanju ne razpirajo. Težave bi lahko nastopile le le pri prebogatem nadevu.
Nazadnje urejal/a muha 02 Sep 2020 15:17; skupaj popravljeno 1 krat
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, sem ravno g.brbru razlagala tvoj način priprave štrukljev rekoč, da sem spet izvedela nekaj novega.

Imela sem v mislih, kako lepo bi bilo, če bi organizirala kakšno delavnico na to temo (za nas mlade gospodinje Very Happy ). Zdaj si pa tako lepo vse skupaj predstavila, da delavnica ne bo potrebna Crying or Very sad

Hvala za deljenje napotkov._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Muha, zdaj je pa vse jasno, hvala.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

No, česa podobnega pa še nisem ne videla ne slišala! Zanimivo, bo treba poskusit. Tisto zavijanje v cunjo mi ni prav pri srcu ... pravzaprav mi je še manj opri srcu pranje te cunje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Muha. Učimo se do smrti.......
Bom probala, čim dobim smetano.

Cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mojstrsko, muha. up
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Res čudovit prikaz postopka... hvala za učno uro. Tudi jaz tega še nikoli nisem videla, in ne slišala.

Bo potrebno poskusit. Ajdovi štruklji z orehi bi tudi lahko bili tako narejeni? ( gluten...Uf...)

Lepo bodimo, Mil
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo!
Pričakovala sem, da se vas bo kar nekaj oglasilo, da to za vas ni ravno novost. V krajih moje mladosti so tako delale vse ženske, kjer sem imela priliko jesti štruklje, sorodnice pa itak. Je res le posebnost Polhograjskih dolomitov? Težko, da bi bila omejena le na moje sorodstvo. Ali pa se je le izgubilo v preskoku generacij?

Za ajdove štruklje ne vem reči. Testo mora obvezno biti voljno in elastično.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Za ajdove štruklje dvomim, ker se "testo" z ajdove moke pravzaprav sploh ne vleče._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori